• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      SKALARIAK: no jsou aplikace, který ti umožněj telefonem ovládat pc..jako by jsi měl myš zhruba..

MENTOL_: no právě..existovat tablet s plnohodnotným OS X tak neváhám..
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      HUGGI: jak jako telefonem misto mysi? :)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      SKALARIAK: Blbe, neni na to delanej, ale vzdy muzes mit BT mys, a v pripade potreby jde delat i dotykem, pripadne i nejak vymyslet proparovani s telefonem misto mysi
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      HUGGI: a jak se dela s LR na tom tom dotykaci?
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      NIXX: Ne to je nepouzitelny..neumi pracovat na karte a neumi pokud vim snadno prejmenovavat, tahovat aplikovat presety apod..
      NIXX
      NIXX --- ---
      HUGGI: MENTOL_: A co Lightroom Mobile pro iOS/Android? Ten nesplňuje požadavky?
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      MENTOL_: No ja na tom vlastne ani nechci exportovat, ale hledam neco na cem pujde na cestach "pripravovat" rawy ke zpracovani. Rovnou z SD karty bez kopirovani, promazat, otagovat, klidne pripravit zakladni upravy/orezy na co neni potreba vykon..doma jen prekopiruju kartu do pc, z XMP se nactou upravy a doladim..
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      HUGGI: porad cekam az mi ho vyrobi se 4gb v ty podobe 8" s kloubem, stary yoga tab 2 maj jen 2gb ram a na tom ten export v plnym rozliseni nebezi hezky nebo vubec. Na obcasny upravy myslim ok, kombinace s predvyberem pres rychly phiewer nebo jak se to jmenuje, ktery vygeneruje xmp pro LR, asi dost pouzitelny.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      Pořád uvažuju o nějakým přenosným tabletu co by zvládl pracovat s LR, teď jsem měl možnost vyzkoušet Lenovo 10,1" (Intel Atom Z3795, 1590MHz, Intel HD Graphics 4600, 4GB Ram - http://www.megapixel.cz/lenovo-thinkpad-tablet-10-1-fullhd-ips-64gb-20c10-02b )

Náš test to prošlo za 6min 20s..což mi nepřijde vůbec špatny..
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      MINER: To je vtipné řešení, díky :) Ještě možná jeden relevantní tip: Když se healing brushem klikne na místo opravy, vybere se automaticky nějaká vhodná náhrada. Pokud ta nevyhovuje, stačí zmáčknout "/" a vybere se automaticky nějaká jiná.
      MINER
      MINER --- ---
      Tip: když healing tool bere vzor z míst, která se nehodí a výsledek je vidět, lze:
      1) oříznout na oblast, ze které chci aby bral vzor
      2) provést healing
      2) zrušit ořez zpět na full
      KRYGLIK
      KRYGLIK --- ---
      BLACKX: Ahoj, taky mi to po poslednim updatu prestalo fungovat. Takze asi novy bug [a snad ne featura] :)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      GIF_242: Díky, teď jsem ještě zkoušel jiný počítač se starší verzí LR 6 a tam to funguje. Na mém mám LR CC a stejně jako tobě to nedělá nic. Něco se jim asi pokazilo :)
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      BLACKX: tak to mi nedělá nic
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SUN_VU_KUNG: Jo, tohle by mělo být bez problémů.
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      BLACKX: Díky, asi to zkusím tak, že udělám virtuální kopie a ty si pak dám do nějaké kolekce, aby byly pohromadě.. a tam je budu opravovat, to by mělo jít, ne?
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      BLACKX: Třeba příklad z mojí praxe:

Mám pět upravených a vyladěných fotek a chci zkusit, jak budou vypadat v ČB.

- Označím je a obarvím nazeleno (klávesa 8)
      - Zmáčknu vytvořit kopii => vytvoří se kopie od všech, automaticky se vyberou jen ty kopie
      - Zase jen zmáčknu 6 a obarvím je červeně
      - Aplikuju preset (opět na všechny zároveň)
      - A pak ladím jednotlivé fotky... stačí si nechat zobrazené jen červené (= jen kopie) nebo prostě nechat výběr všech kopií a jen vypnout synchronizaci a můžeš upravovat po jedné a zároveň se přesouvat po nových kopiích.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SUN_VU_KUNG: Podle toho zadání je jediná možnost ty soubory fyzicky zkopírovat někam jinam a řešit je separátně. Jinak vždycky budeš muset udělat virtuální kopii. Pro organizaci si ji pak můžeš označit třeba barevně nebo dát do nějaké kolekce.

Ještě mě napadá trochu hybrid - uložit si u všech fotek stav (Develop -> New Snapshot) a pak na ně aplikovat preset, což znamená, že nebudeš mít vedle sebe dvě různě zpracované fotky, ale budeš se moct kdykoliv vrátit k tomu předchozímu stavu.

Ale jinak kolem těch virtuálních kopií: Pro mě o taky asi není ideální řešení, ale díky moře možnostem organizace v LR se na to dá zvyknout. Můžeš například kdekoliv filtrovat podle toho jestli to je master nebo kopie apod. Není to zase taková krize.
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      Ahoj, chci se zeptat na řešení - mám nějakou sadu fotek v LR katalogu, upravenou nějakým způsobem. Pak bych ale chtěl tu samou sadu upravit jiným způsobem, např. použít nějaké presety pro změnu barevnosti atd. Ale jednak nechci ze všech vytvářet virtuální kopie a nechci, aby se mi to pomíchalo, nejlépe mít obě různě upravené sady odděleně. Jde to nějak udělat?
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      GIF_242: Máte v novém LR taky to, že v Loupe pohledu (klávesa E) nejde mezi fotkami přecházet kolečkem myši? Měl jsem pocit, že předtím to šlo. Ale mám nějaké utility/pluginy, které si taky hrají s kolečkem, tak teď nevím, jestli jsem si něco nezpůsobil sám :)
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      Nicméně včera nebo kdy, proběhl update a už mi to tam zase zůstává standardně nastaveno jako předtím. Takže to byl asi nějaký verzový bug :).
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam