• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SUN_VU_KUNG: Jo, tohle by mělo být bez problémů.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    BLACKX: Díky, asi to zkusím tak, že udělám virtuální kopie a ty si pak dám do nějaké kolekce, aby byly pohromadě.. a tam je budu opravovat, to by mělo jít, ne?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BLACKX: Třeba příklad z mojí praxe:

Mám pět upravených a vyladěných fotek a chci zkusit, jak budou vypadat v ČB.

- Označím je a obarvím nazeleno (klávesa 8)
    - Zmáčknu vytvořit kopii => vytvoří se kopie od všech, automaticky se vyberou jen ty kopie
    - Zase jen zmáčknu 6 a obarvím je červeně
    - Aplikuju preset (opět na všechny zároveň)
    - A pak ladím jednotlivé fotky... stačí si nechat zobrazené jen červené (= jen kopie) nebo prostě nechat výběr všech kopií a jen vypnout synchronizaci a můžeš upravovat po jedné a zároveň se přesouvat po nových kopiích.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SUN_VU_KUNG: Podle toho zadání je jediná možnost ty soubory fyzicky zkopírovat někam jinam a řešit je separátně. Jinak vždycky budeš muset udělat virtuální kopii. Pro organizaci si ji pak můžeš označit třeba barevně nebo dát do nějaké kolekce.

Ještě mě napadá trochu hybrid - uložit si u všech fotek stav (Develop -> New Snapshot) a pak na ně aplikovat preset, což znamená, že nebudeš mít vedle sebe dvě různě zpracované fotky, ale budeš se moct kdykoliv vrátit k tomu předchozímu stavu.

Ale jinak kolem těch virtuálních kopií: Pro mě o taky asi není ideální řešení, ale díky moře možnostem organizace v LR se na to dá zvyknout. Můžeš například kdekoliv filtrovat podle toho jestli to je master nebo kopie apod. Není to zase taková krize.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Ahoj, chci se zeptat na řešení - mám nějakou sadu fotek v LR katalogu, upravenou nějakým způsobem. Pak bych ale chtěl tu samou sadu upravit jiným způsobem, např. použít nějaké presety pro změnu barevnosti atd. Ale jednak nechci ze všech vytvářet virtuální kopie a nechci, aby se mi to pomíchalo, nejlépe mít obě různě upravené sady odděleně. Jde to nějak udělat?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    GIF_242: Máte v novém LR taky to, že v Loupe pohledu (klávesa E) nejde mezi fotkami přecházet kolečkem myši? Měl jsem pocit, že předtím to šlo. Ale mám nějaké utility/pluginy, které si taky hrají s kolečkem, tak teď nevím, jestli jsem si něco nezpůsobil sám :)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    Nicméně včera nebo kdy, proběhl update a už mi to tam zase zůstává standardně nastaveno jako předtím. Takže to byl asi nějaký verzový bug :).
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    GIF_242: tak sem na to přišel, ale stejně to moc nechápu, proč to najednou přestalo makat...

GIF_242
    GIF_242 --- ---
    BLACKX: když to zmáčku, tak se mi ty monitory prohodí a zobrazí se mi to na tom hlavním :(

MINER: toto jsem schopnej akceptovat, ale proč mi to fungovalo do před cca týdnem a teď to nemaká... mezi tím žádný update neproběhl (alespoň si myslím).

BTW kdo má dva monitory, může zkusit jestli mu to funguje? Protože teď nevím jestli je to pouze můj bug (a teoreticky by třeba pomohl reinstal) nebo jestli tam proběhl nějaký šikovný update a díky tomu, pro mě ztrácí význam mít 2 monitory.
    MINER
    MINER --- ---
    GIF_242: Hypotéza: některé podobné věci jsou v LR ovlivněny tím, co je primární a sekundární monitor. Nevím, jak se to nastavuje, ale můžeš to vyzkoušet.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    GIF_242: Nedá se to zobrazit, když n to okno klikneš a zmáčkneš "\" (zpětné lomítko)?
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    Dobří lidé, mám tady takovej bug. Do nedávna se to chovalo normálně, ale teď je to v háji a nevím jak to donutit, aby se to chovalo standardně. Jde o to, že mám 2 monitory, a na tom druhém/odkládacím jsem měl většinou fotky v GRID módu + jsem měl nahoře zobrazenou tabulku metadat, abych mohl filtrovat. Viz obrázek:
    "hl-monitor.jpg"

Nicméně teď se stalo to, že tento "mód" jsem schopný zapnout pouze na hlavním monitoru a na tom vedlějším sice zapnu GRID, ale už tam nejsem schopný zapnout ty matadata. A vypadá to jako druhý jpg "odkl-moni.jpg".

Nevíte někdo co jsem si někde zapnul/vypnul nebo čím by to mohlo být, že to nemaká? Na tom odkládacím monitoru je sice nahoře šipka, která předtím skrývala-odkrývala metadata, ale teď se mi skryje jenom slova "grid, loupe atd.."

BLACKX
    BLACKX --- ---
    Tak jsem zase objevil užitečnou blbost, o které jsem nevěděl a šest verzí LR mě to otravovalo :) Možná na tom bude někdo podobně.

Jde o to, že když jsem měl nějaký soubor s překlepem, třeba "batoh modry pohled zbouk.psd", tak přejmenování pomocí Rename photo (F2) je otrava, protože to do dialogu nenapíše staré jméno soubor, takže se musí ručně napsat vše znovu.

Až teď jsem to začal důrazně řešit a v nějakém videu jsem našel, že název souboru je napsaný i v pravém panelu Metadata (v Library view) a když se tam ručně změní, tak se to taky přejmenuje :) Takže taková prkotina, ale dost mně pomůže.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    KOZEL: Záleží z jaké vzdálenosti se koukáš a možná i na osobní preferenci. Já mám ten 27" model a vyhovuje mi, že se na něj pohodlně kouká i z jednoho metru. Navíc u 4K už nejsou body tolik vidět ani z blízka. A zas oceňuji, že mám texty a ovládací prvky hezky veliký.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    WILLIEM: imho si myslím že by neměl být problém. Mám starší kompík (mid2012) a sice to není žádná divočina, ale pracovat se s tím na klid dá.
    KOZEL
    KOZEL --- ---
    WILLIEM: Upravuju často na MBPR s i7 @ 2 GHz a 16 GB RAM a jede to docela pěkně. Pokud používáš oba displeje (Retina a externí) tak doporučuju spíš U2515H než 27", protože jsou k sobě blíž velikostí a DPI.
    WILLIEM
    WILLIEM --- ---
    díky za reakci, všiml jsem si Vašeho testu na nástěnce tak jdu dotoho :)
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    jinak co se dlouhodobejch zaloh mimo domov tyce, prijdou mi docela rozumny slyzby typu backblaze, kde od 5USD na mesic je unlimited varianta a u nekterejch tech sluzeb tam nemusi mit clovek jen aktualni desktop disky, ale jde tam toho nacpat i vice....
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    WILLIEM: lightroom bude určitě žrát víc cpu na větším rozlišení monitoru a to znatelně.
    stejně tak se náročnost zvedne, když vyměníš foták a zvedneš megapixely.
    rychlost disku zpravidla není omezující.
    apple někdy dává do "levnějších" modelů starší procesor, tak aby tam nebylo i5 první generace
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    WILLIEM: jakykoliv Dell s IPS a kalibraci z tovarny (zkontrolovat, ze dany model opravdu ma) bude v teto cenovce ok, mam 27" se stejnym roslizenim 2560x1440 - na 25" bych snad ale radeji HD, uz takhle to je dost jemny, a spis bych doporucil/chtel 16:10, aby to nebyla takova nudle, vetsi vertikalni prostor by se urcite hodil. A vubec by nevadilo, kdyby se vyhledove po vzoru nekterych novych tabletu dobrali vyrobci k nabidce pomeru stran 3:2, kdyz uz v tom fotime :)
    Ohledne hdd, aktualni fotky bych pro editaci drzel na rychlejsim disku (zpravidla interni, ale treba to pres USB 3 prekvapi) a pak postupne presouval po promazani na externi (idealne mit ale aspon 2 kopie zejo, nejlepe i obcas nekde mimo stejnou domacnost :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam