• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    PAVELDUFEK
    PAVELDUFEK --- ---
    OCTOPUSS:
    RATTKIN:

já teda doufal v lepší využití procesoru. aspoň nemusím řešit upgrade :-D
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    PAVELDUFEK: Zapnutím GPU akcelerace se to domrví úplně :D
    A na Core i7 3770K jedoucím na 4,4GHz je přepínání mezi fotkama tak žalostně pomalý, že pokaždý nadávám, že jsem to kupoval.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    PAVELDUFEK: tak podle mojí zkušenosti je zásadní single thread výkon procesoru. přechodem z amd na Intel, kdy paměť i disky zůstaly stejné se rychlost dramaticky zlepšila-přibližně stejně jako single thread výkon procesoru.
    viz benchmark na nástěnce
    PAVELDUFEK
    PAVELDUFEK --- ---
    Od Honzy Breziny:

Obecně se ví, že Adobe Lightroom není nijak oslnivě optimalizován na výkon a že nedokáže vždy využít vše, co počítač nabízí. Největším limitem Lightroomu je v tomto okamžiku fakt, že umí u vícejádrových procesorů využívat pouze 2 jádra. Navíc jedno se používá pro výpočty a druhé pro uživatelské rozhraní, takže jestli máte čtyř či osmijádrový procesor je upřímně jedno.

Z druhé strany je potřeba zdůraznit, že Lightroom je obecně výpočetně hodně náročný. Adobe se sice snaží zátěž snižovat využíváním grafického procesoru (GPU), ale opět ne u všech typů grafických karet.

Z praxe s Adobe Lightroomem na Windows i Macu mám několik poznatků. V první řadě hodně záleží na nastavení, dostatku operační paměti a rychlosti úložiště. Jakou máte grafickou kartu, konkrétní typ procesoru apod. není až tak důležité.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    GIF_242: jako že ti na OSX nedělá, nebo dělá ale nelíbí se ti to?
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    OCTOPUSS: na OS X mi to normální nepřijde
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    KOZEL
    KOZEL --- ---
    PAVELDUFEK: Částečně jo, ale imo ne do lokálních úprav, kde je nejužitečnější.
    PAVELDUFEK
    PAVELDUFEK --- ---
    KOZEL: ale jde pridat ;-)
    KOZEL
    KOZEL --- ---
    RATTKIN: Dehaze v LR6 není, jen v LRCC :-(
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    LEADA: To jsem si myslel :(
    LEADA
    LEADA --- ---
    OCTOPUSS: je :D
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Je normální, aby se Lighroom na výkonným pořítači doslova dusil při přepínání mezi fotkama? Zmáčknu párkrát šipku doleva nebo doprava, a celý se to zacyklí tak, že to setrvačností projede klidně o stránku dál.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK: jj, takhle jsem taky uvažoval. Předtím na Amazon Glacier se částky počítaly podle data/downloadu apod. a fascinovaly mě ty jejich příklady, které začínaly "Řekněme, že potřebujete uložit 5 PB dat..." :)
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    tyjo ten Amazon jsem z vyberu kvuli encemu vyloucil, ale uz si nevzpominam proc a mozna to byla chyba, kazdpadne to je v podstate stejne drahy , takze asi i skoro stejny, nicmene amazon je nejvetsi v tomhle, takze bych skoro rek ze by na nej mohl bejt i nejvetsi spoleh.....
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MIKEKT: Já mám tu unlimited everything za 60 dolarů... takže zatím vše ok
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    REPLIKANT: asi ještě dehaze. ale hdrko je pěkný
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    BLACKX: ja jsem prave koukal na tu jejich variantu pro fotky za 12 dolaru na rok. Muj synology nas umi sync primo do amazonu, takze o tom docela premyslim.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MIKEKT: Amazon používám a úplně bez problémů. Mám tam přes 1 TB dat. Trvalo mně to tam nahrát asi měsíc a fungovalo to celou dobu maximální rychlostí. Ani Amazon, ani UPC si nestěžovali :)

Jen mají debilní rozhraní, takže používám odrive (super a free aplikace! Podporuje spoustu služeb) a je nutné si dávat bacha na to, aby tam byly soubory tuším pod 2 GB... větší nejdou bezpečně stáhnout. Možná přes ten odrive to jde, ale v případě krize to nejde přes Amazon samotný.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    SKALARIAK: já jsem koukal na Amazon. Ten jsi vyhodil z výběru?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam