• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Tohle je omezení Ligtroomu. Má slušně dokumentované API, přes které pluginy můžou dělat různé kejkle, jenže ty funkce pro úpravu fotek fungují jen v Develop režimu :(

Takže obecně tohle vůbec není podporováno, ale asi by to v Library šlo hackem, že by se to otáčení kolečka namapovalo na ta tlačítka v panelu vpravo. Ale měl bys tam posun expozice jen o +/- 1EV nebo +/- 0.3 EV a podobná omezení.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      BLACKX: No ja treba 80% uprav udelam hromadne, jednotlive doladuju uz fakt jen drobny veci a ve spojitosti s trackpad mysi kde mas pohyb do vsech stran i vice bodu sotyku by to mohlo fungovat perfektne..

Problem je v tom ze ja chci upravovat v library modulu, ne develop..a to nic z toho co jsem objevil zatim nepodporuje
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      HUGGI: nestačí ;)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Jak to popisuješ, tak to mám (držím klávesu a myším kolečkem měním ten daný parametr), ale musel jsem si to naprogramovat. Je to spíš nahackované a vše je tam nastavené napevno, žádná konfigurace a je to taky Win-only.

Bohužel jsem nenašel nic běžně dostupného, co by to umělo. Ale těch ovládacích řešení je docela hodně, možná, že už to nějaký jiný autor taky implementoval.

Ale postřeh z praxe: Používám to ve spojení s externí klávesnicí, takže rukama už skoro nemusím hýbat a čím dál víc mně to přijde jako psychicky náročné. Možná jak je člověk ve stejné pozici a jen kouká na měnící se fotky, tak je to už asi trochu mučení :) Nějaký drobný pohyb rukama asi není k zahození. Tady nevím, jestli se na tom podílí ten styl ovládání nebo mně prostě už zpracování fotek nebaví tolik... tohle zatím zkoumám.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      EGGH: jako nápad ok, ale kolem 1300 Kč se dají koupit konzole pro muzikanty kam půjde namapovat to samy..

Neobjevil jste spíš někdo plugin, kterej by uměl snadno namapovat různý funkce na klávesy ve spojitosti s myší? Něco jako, že například přidržím "S" - aktivuje se Shadows a kolečkem na myší nahoru/dolu nastavuju (kolečkem by to bylo debilní, ale na Magic mouse nebo trackpadu bomba)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      GIF_242: co je například potřeba mít pracovní a osobní věci dělené? Nestačí to mít dělené v adresářové struktuře?
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      GARFIELD: vzhledem k tomu, že fotím dost nesourodé věci, které z různých důvodů nechci mít pohromadě, tak mám co zakázka/focení to katalog. Který je uložen v adresáři s fotkama z daného focení. Jako není to úplně řešení v souladu s "katalogovou" filozofií, ale mě to takto až na vzácné případy vyhovuje. Když nastane nutná potřeba prohledat větší množství fotek z různých focení naráz, tak si vytvořím dočasný katalog, do kterého naimportuji ty dílčí katalogy.

Moje vize na začátku byla mít katalogy dva. Osobní a pracovní. Nicméně jsem cítil potřebu to dále dělit a najednou jsem se dostával v počtu katalogů na nesmyslné číslo a tak jsem to nechal tak jak jsem psal výše. Nicméně to asi není finální řešení ;)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      GARFIELD: Mám jeden, v něm momentálně 195 tisíc fotek a není to výkonově nějaká krize.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      EGGH: pecka! škoda že až za rok :( pokud se do té doby nevynoří něco jiného, tak do toho si půjdu.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      GARFIELD: dospel jsem k verzi kdy mam aktualni rocni katalog samostatny, ale predchozich 8 let je uz v jedno velkem, tj. me cela ta historie nezdrzuje dnes a denne, ale kdyz potrebuju neco ze starych, tak je to uz na jednom miste.
      GARFIELD
      GARFIELD --- ---
      Pouzivate jeden nebo vice katalogu? A proc?

Ja mam katalog na rok a pote si exportuju jpg a raw a katalog ulozim mimo SSD. Je to rychlejsi, lepe se mi pracuje a zabira mi to mene mista. Ale neni to moc vhodne z pohledu zpetneho vyhledavani dle metadat nebo hodnoceni fotek.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: Už nevím kde, ale někde z toho vyplývalo, že otáčením měníš natočení fotky a stiskem tlačítka se dostaneš do Crop režimu... a pak si asi poraď, jak umíš :) (Stejně jako je tam hned vedle tlačítko Brush)
      EGGH
      EGGH --- ---
      SKALARIAK: jj mně se to taky líbí. Už se to asi blíží tomu, co bych chtěl :))
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: no nakej crop knoflik to tam ma.... a zoom tlacitko tak, no ale este neobjednam asi....
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      EGGH: "... highly intuitive console replaces the mouse and keyboard." - Blbé je, že to funguje jen do chvíle, než člověk potřebuje fotku oříznout nebo si ji chce zoomnout, aby se mrkl, jak je ostrá apod. Pak musí myš hledat a dávat z tohohle ruce pryč :/
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      EGGH: to je krasny! :)
      EGGH
      EGGH --- ---
      Loupedeck is a New Console for Photo Editing in Lightroom
      http://petapixel.com/2016/11/02/loupedeck-new-console-photo-editing-lightroom/
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      FOGH: super díky moc!

jenom ještě doplním, že díky tomu, že mám 2 monitory a na hlavním mám grid a na vedlejším náhled fotky, tak tuhle funkce se mi tam nezobrazila. Když jsem to prohodil, tak to tam naběhlo ;)
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      ANDREJKA: aby si v tom nemela zmatek :) prichazis sem s tim, ze "tapes" a budes to delat poprvy, tj bych vyrazil vpred opatrne a jednoduse, ne se do toho hned vrhnout kdyz to nemas osahany co a jak, tot vse. Proto jsem i navrhl mit novy katalog jen pro tu cestu, aby to co je stary a doma v originalu zustalo vecne i mentalne oddeleno, a ty se starala jen o to novy co ti pribyde jako "jasny prirustek" a doma si to pak v klidu sloucis.
      FOGH
      FOGH --- ---
      FOGH: pozn. ta moznost tam je jen pri zooomu / zobrazeni jedine fotky
      FOGH
      FOGH --- ---
      GIF_242: v Library/Grid je dole v tool liste (klavesa T) moznost "Draw face region"
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam