• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      OCTOPUSS: Shift a šipky mně fungují (aspoň v Gridu nebo v Loupe), ale s tím ostatním ti asi neporadím :( Na pomalost občas stačí restart LR... nějak se to po delší době samo zpomaluje.
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      BLACKX: Například naprostá ignorace klávesových zkratek používaných minimálně od dob XP. Klasický označování souborů přes Shift+šipky/Home(End), PgUp(Down), mezerník atd.

A taky mě neskutečně sere, že při otevření importu se automaticky označí všechno v daným adresáři.

A TAKY JE TO CELÝ KURVA POMALÝ
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      OCTOPUSS: Něco konkrétního? Pochlub se, třeba to tu umí někdo vyřešit.
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      BLACKX: Hm, asi to budu muset zkusit. Už mi s tím debilním rozhraním došla trpělivost.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      OCTOPUSS: Psal jsem tam asi dva dny zpět a hned mně odpověděl nějaký jejich zástupce, takže bych to nezatracoval.
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      Dá se Adobe ohledně LR poslat feedback i jinak než přes to jejich fórum?
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      tak jsem to nahodil na OS X a všechno šlape jak má, tak snad to tak i zůstane ;)
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      stahuju
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      MENTOL_: Reference View zní hoooodně prakticky... konečně půjde (mimo jiné) snadno ladit bílou na sérii podobných fotek ze složitého prostředí, kde se to mění podle toho, jestli jsem víc u zdi nebo u okna. Už jsem přemýšlel, že si udělám aplikaci, která mně udělá top-most okno s nějakou referenční fotkou. Předběhli mě :)

A má to být zase rychlejší, tak ještě uvidíme.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      Lightroom CC 2015.8 now available
      http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2016/12/lightroom-cc-2015-8-now-available.html
      Ani uz jsem asi dalsi minor verzi necekal, stavajici mi prisla uz dost v poho, tak uvidime.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      BLACKX: díky moc, já asi zůstanu u toho prvního řešení, z toho exifu to umím dostat relativně snadno, takže díky moc!
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      BLACKX: Ale to druhé vlastně nefunguje s tím overlay přes obrázek... tak to není úplně vylepšení, ale jiný přístup :)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      GIF_242: Hehe, díky :)

Ještě jsou teda dvě možná vylepšení (obojí pluginy, které můžeš používat za příspěvěk - ten si určíš sám):

Jeffrey Friedl's Blog » Jeffrey’s “Metadata Wrangler” Lightroom Plugin
      http://regex.info/blog/lightroom-goodies/metadata-wrangler
      Tohle vymaže zvolená metadata při exportu, takže právě Title nebo Descrition tam nemusíš dát a ostatní ano. (Jednodušeji to jde i přímo v LR bez pluginů, když u exportu zvolíš Metdata: Copyright only, ale to nemusíš chtít)

Jeffrey Friedl's Blog » Jeffrey’s “Metadata-Viewer Preset Editor” Lightroom Plugin
      http://regex.info/blog/lightroom-goodies/metadata-presets
      Tohle je obzvlášť cool :) Dovoluje nadefinovat vlastní verzi panelu Metadata, takže tam můžeš mít libovolná políčka. Já používám velmi krátký mix jen věcí, co mě zajímají, ale normálně jsou v různých pod-panelech a musím mezi nimi přepínat. Dá se tam nechat zobrazit nějaké neobvyklejší pole jako IPTC -> User Comment a to opět pomocí předchozího pluginu můžeš zrušit při exportu, takže kdybys někdy potřeboval využít Title, tak to pořád jde.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      BLACKX: ty jo... máš u mě panáka! díky moc!! Jediní co tomu trochu ubírá na kráse je ten fakt, že po exportu mi tam v EXIFU zůstávají i tyhle poznámky, ale na druhou stranu je to po pořád lepší než ten blbákov co jsem tady rozjížděl dosud :D

Každopádně smazat tyhle poznámky je pro mě jednodušší, než si psát čísla fotek-úpravy a pak pořád řešit jestli jsem se nepřehlédl v čísle atd...

Ještě jednou díky moc!!
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      GIF_242: Můžeš si to napsat do EXIF -> Title nebo Description (v Panelu Metadata). Obojí nebo jedno z toho se dá zobrazit jako overlay přes fotky, takže to hned vidíš. To se dá nastavit v menu View -> View Options a pak zobrazovat nebo schovávat klávesou I.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      čirou náhodou, nezaregistroval jste někdo v LR něco jako poznámky? Docela bych ocenil, kdyby to tam bylo. Jde mi o to, někam napsat co s danou fotkou v postprocesu mám dělat.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      SKALARIAK: No v 80% pripadu dvoje nastaveni = 20 presetu..
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      HUGGI: to si nak s tema krivkama neumim predstavit... tam je tech variant fura....
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      SKALARIAK: Je to zpozdeny, ale ja uz jsem trd ve stadiu presetu kdy upravy co delam mam poukladany v presetech treba 10x vzdy po 10% sile a jen narychlo vybiram..
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      SKALARIAK: jasný, že to je spíš na video, ale osobně se mi to dost líbí a myslím si, že ty 4 všesměrové koule by mohly být dost super na ovládání. Úplně vidím to, že si člověk namapuje ty okolní tlačítka na různé funkce a pak to detailně ladí těma koulema...

Ale jinak souhlasím, že to je tak trochu lehce nepoužitelné :/ protože to bude 100% velký jako kráva.

BLACKX: mi to došlo, že hodnotíš tu konzoly a ne tu barevnou klávesnici :D
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      SKALARIAK: na osx to mám super plynulý a tak jak kurozerm, tak pomocí konzole.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam