• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    NOPOLICE
    NOPOLICE --- ---
    BLACKX: ja bych to potreboval dat i do toho presetu. mam totiz nastaveny import preset, ktery mi upravi vady objektivu. ale i kdyz jsem nastavil defaultni profil camera standard, muj import preset ho zase vrati na adobe. jak z toho teda ven?
    FOGH
    FOGH --- ---
    V poslednim update museli zas neco vylepsit, pro zmenu (posun, rozsireni, natoceni apod.) radial filtru musim zmacknout CMD, jinak se mi vypne editace radialnich filtru. Pekne otravny bug...
    Dela to i vam?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    lightroom zpracovává data ve velkém stylu, v barevném prostoru profoto a snad ve 32 bitech interně. takže je pomalejší než všechny ostatní programy, hlavně ty hobby které jedou pouze v 8 bitech. Ale trochu menší rychlost exportu mě neštve.
    to uživatelské rozhraní je extra pomalé, ale s tím se nedá nic dělat.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    OCTOPUSS: v tom videu je vpravo nahore pod histogramem videt, ze mas u ty fotky Smart Preview vygenerovany, pravdepodobne mas zatrhnuto v Import dialogu. Zkus to pri dalsim importu vypnout, pripadne pak k tomu v Importu zapnout generate previews 1:1 a uvidis jaka kombinace ti bude vic vyhovovat.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    MENTOL_: Upřímně řečeno, vůbec tomu nerozumím. Párkrát jsem se o těch náhledech pokoušel něco přečíst, ale pokaždý jsem to vzdal, protože jsem vůbec nepochopil, o čem je řeč.
    Smart previews mám vypnutý.
    V podstatě nechápu nic z toho o čem píšeš :D Používám Lightroom jako idiot - spustím, importuju pár fotek, v developer módu upravím, smažu, a LR honem rychle zavřu, abych se z něj neposral, protože to ovládání je naprosto tragický. Na prohlížení fotek mám XnView, a na třídění adresáře.

Každopádně pořád je to ale jen 20-30MB soubor. To přece musí nějakým algoritmem projet okamžitě. Procesor normálně zpracovává, třeba při hraní, násobně větší objemy dat.

RATTKIN: wtf... :-O
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    OCTOPUSS: to ti jde krásně, u mě je to mnohem horší
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Pro zajemce detailni testy Ryzenu, porad zadnej LR, kazdopadne se z toho celkove potvrzuje, ze na jedno jadro vice ci mene dotahuji nejrychlejsi i7 jadro a zaroven v aplikacich dobre optimalizovanych je to bud rychlejsi proti i7 4 jadra nebo za polovicni cenu i7 8 jader. Tak ci onak super pro nas, tlak na Intel tu uz roky nebyl :)
    The AMD Zen and Ryzen 7 Review: A Deep Dive on 1800X, 1700X and 1700
    http://www.anandtech.com/...11170/the-amd-zen-and-ryzen-7-review-a-deep-dive-on-1800x-1700x-and-1700
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    OCTOPUSS: vidim tam, ze pouzivas Smart Previews, predpokladam, ze mas zapnuto "Use Smart Previews Instead Of Originals For Image Editing.", coz je super vec, ale ma presne jeden hacek. Celkove to zrychli editaci a skoky mezi fotkama, protoze to upravuje jen mensi rozliseni toho smart preview, ale jakmile si kliknes, ze chces 1:1 zoom, tak on musi sahnout na ten puvodni velkej RAW, kterej neni vubec zpracovanej do ty doby, a proto to trva.
    Resim to tak, ze pri importu vsech fotek generuji se zakladnim presetem (NR 0, Sharpening 0, Aberace OFF - zminoval jsem jiz xkrat, vsechny tyhle upravy az nakonec hromadne pres Sync nebo individualne pres par presetu) nahledy 1:1 i smart previews. No a kdyz potrebuju vybirat podle plneho zobrazeni 1:1 tak vybiram skokem do Library (G), to je bleskovka, je to predpripraveny, a v Developu (D/R) uz si nepriblizuju, pokud opravdu nepotrebuju.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    V minulosti se tu (nepochybuju opakovaně) řešilo, jak je Lightroom zoufale pomalej.
    Dělá vám tohle taky?
    Lightroom "performance"
    https://www.youtube.com/watch?v=1FY20Gb2eqA

Jen jsem přepínal mezi dvěma fotkama ve 100% zoomu.
    Naprostá zoufalost, a to je na i7 se 16GB paměti.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    RATTKIN: je potreba koukat i na celkovou vytizenost tech jader - i kdyz to vypada, ze treba pracujou 4, ale celkovy vytizeni procesoru je kolem 25%, tak maka jen jedno vlakno i kdyz to system nejak rozklada zatezove mezi 4 fyzicka jadra. Zaroven taky od nejaky novejsi pod-verze, tusim 2-3 zpet, zavedli optimalizaci v tom smyslu, ze pri poskoku na fotku se pak zacne pripravovat na pozadi dalsi v poradi, mozna i jedna predtim, nevim ted presne, coz pak samozrejme vytizi vice jader, ale nezrychli to otevreni te konkretni aktualni fotky.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    k rychlosti lightroom: teď jsem se díval, že lightroom při práci v editoru - například přecházení z fotky na fotku při 100% zoomu, používá víc cpu vláken. Takže by měl cenu více jádrový provesor jako i5 nebo i7.
    Ale pořád je část času pouze jedno vlákno, určitě je potřeba co největší jednovláknový výkon -> intel procesor s co nejvíc gigahertz
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    ANDREJKA: kdyz je to v rezimu Heal, tak to pres/u hrany (at uz okraj nebo hrana na fotce) dava lepsi vysledky, kdyz zdroj obsahuje stejnou/obdobnou hranu/strukturu. Nebo kdyz se to dotyka nejakeho prechodu, tak ten zdrojovej patch aby se dotykal stejne jako cilovej, nekdy je to o pixelovym posunu klavesnici.
    A pokud je potreba vyklonovat neco co jde mimo obraz, tak zabrat tim koleckem nejen tu viditelny objekt, ale i kus mimo orez, aby se to co je hned za tim viditelnym krajem nepromitalo do vysledku. Snad je to nejak srozumitelny :)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    RATTKIN: mezi starsim i3 na 3.8GHz a treba ted odhadem o 3 generaze aktualnejsi i7 na 4,5GHz bude uz dost znatelny rozdil, klidne treba 60%+. Vim jak to myslis, ale neni hroceni poridit si tu nejklicovejsi soucastku na maximu moznosti presne pro to co clovek potrebuje, tedy LR.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Tak intel uz asi trochu reaguje, prijemne :)
    Intel slevy před vydáním Ryzen | Diit.cz
    http://diit.cz/...intel-slevy-pred-vydanim-ryzen#utm_source=atom&utm_medium=feed&utm_content=article
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    video komprese a souborová komprese (7-Zip) jsou jedny z mála oblastí, kde se výkon násobí počtem jader.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    MENTOL_: ano, Lightroom je pro mě hlavním programem který běží jen v jednom vlákně. Photoshop je druhý. ale takových programu je víc
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    SKALARIAK: tak jsem se dostal k tomu Ryzenu konecne, obecne slibne (obdobny ci lepsi vykon 8jadra 1800x za mene nez polovicni cenu nez top desktopove 8 od Intelu), ale s LR zatim nic.
    Kazdopadne jsem narazil na toto - je tam krasne videt, jak krome exportu (ktery dela uz nejakou dobu paralelni zpracovani 2 fotek zaroven) nema o neco pomalejsi (na jedno jadro) 10! jadro intelu sanci porazi o neco rychlejsi 4 jadro, proste zatim slaba optimalizace:
    https://www.pugetsystems.com/...be-Lightroom-CC-2015-8-Intel-Core-i7-7700K-i5-7600K-Performance-880/
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    SKALARIAK: já jsem přešel ze starýho amd šestijádra na nejsilnější Core i3, tu co má 3,8GHz A šlape to o hodně líp než AMD. hlavně co nejvíc gigahertz.
    ram, disk, grafická karta je pro lightroom málo důležitá.
    Pro photoshop je 16 gb ram slušný začátek.
    ssd je fajn pro start aplikací.
    nakonec to dopadne tak, že to bude trochu rychlejší, ale stejně to bude pomalé, tak to moc nehroť !
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    MENTOL_: no právě....
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    SKALARIAK: no to neni nikdy uplne dobre zmeritelny, zatim porad myslim pro LR 4 co nejrychlejsi jadra lepsi nez mozna znatelne pomalejsich 8 AMD, ktery v Cinebenchi udelaji vice kvuli lepsi optimalizaci, ale v LR uz tolik ne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam