• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    NOPOLICE: Právě to "Set Default" ti to nastaví pro všechny budoucí fotky pořízené stejným foťákem. Případně se to dá i odlišit ještě v závislosti na ISO (můžeš mít nastavené různé profily nebo různé odšumování apod.), ale to už je pokročilejší, to se musí speciálně nastavit.
    NOPOLICE
    NOPOLICE --- ---
    BLACKX: Dobrej tip na jednu fotku, mel jsem ale na mysli, jak to udelat globalne pro vice fotek - prave treba uz pri importu.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    NOPOLICE: Do presetu by to nastavit jít mělo, ale praktičtější pro tebe asi bude: Jít do Develop, zvolit si nějakou fotku, dočasně vyresetovat její nastavení (Ctrl + Shift + R), nastavit jen ten camera profil, podržet tlačítka Alt - tím se vpravo dole změní tlačítko "Reset" na "Set Default" a to zmáčkni. (Pak můžeš v historii zase od-resetovat tu fotku.)
    NOPOLICE
    NOPOLICE --- ---
    Dá se v LR 5 nastavit, aby v záložce Camera calibration byl profile na Camera xy místo Adobe Standard? Nikde jsem to nenašel a ani do presetu se to nedá nastavit. Díky
    FOGH
    FOGH --- ---
    GIF_242: To uz mam nainstalovano, ale priznam se, ze jsem necetl poznamky :) Kdyz vidim, ze to resi zabezpeceni, tak instaluju :)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    FOGH: BTW dnes se mi objevila aktualizace, která by s tím mohla mít také spojitost...

GIF_242
    GIF_242 --- ---
    FOGH: sem tam se mi stane, takový zásek. Ale spíš u jiných app (ale je to dané tím, že LR nepoužívám nonstop). Osobně jsem vypozoroval, že se toto děje když mám puštěných plno aplikací, zasekanou ram a do toho se komp rozhodne, že chce zálohovat/mazat/procházet věci na timemachine. Jako úplně největší hell byl El Capitan na začátku, teď 10.11.6 je to už poladěný (resp. nepozoruji takové záseky často), ale když vyšel, tak jsem myslel, že ten komp vyhodím.
    FOGH
    FOGH --- ---
    Mac OS: Uz se vam nekdy stalo, ze by Lightroom nesel ukoncit? Na CMD+Q nereagovalo, v menu polozka Quit zasedla. Musel jsem to nakonec killnout pres systemovy dialog.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    EGGH: bud si na to stahni už hotový presety, nebo si chvilku hraj s nastavením..ale na XT1, X100s an ited XT2 s tím nějak nemám probém..
    EGGH
    EGGH --- ---
    Když tu řešíte Fuji - uvažoval jsem o koupi X-T2 ale nepovedlo se mi nikdy rawy v LR vyvolat tak, aby byly fotky ostrý a přitom koukatelný. Máte s tím někdo zkušenosti a umíte z něj vyvolat rawy tak, aby byly fotky ostré i po zvětšení na 100% ale neměly přitom takové ty "červy" a slitou strukturu?
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    HUGGI: Jinak neberu jako obrovskou výhodu, že to je stejné jako ve fotoaparátu, ale spíše to, že tam máš ty simulace filmů, jako ve fotoaparátu, které jsou opravdu dobré a prakticky nedosažitelné "ručně".

Navíc když použiješ profil, tak máš pořád veškeré posuvníky na default pozici - můžeš si s tím tedy více hrát.
    Pokud se pomocí posuvníků pokusíš nějaký profil simulovat, tak to třeba uděláš, ale už můžeš být v situaci, kdy potřebuješ třeba ještě více vytáhnout stíny, ale už posuvník nestačí.. - v tom vidím tu výhodu..měníš profilem vlastně výchozí fotku..
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    REPLIKANT: Rovnou na začátek, vypnout/přepnout to samozřejmě jde a můžeš si tam dát Adobe profil, stejnej jako je výchozí pro ostatní...co tam nemáš jsou ty Adobe vivid, portret apod..ale ty nefungují ani u Canon/Nikon/cokoli stejně jako výchozí algoritmus ve fotoaparátu..ty jsou od Adobe...

Co Fuji dělá je to, že jejich RAW obsahuje informace o profilech daného snímače a potom obsahuje korekce vad objektivů, protože mají všechny objektivy čipované. Na rozdíl od ostatních značek tedy můžeš mít i v LR stejný výstup z RAWu jako z fotoaparátu
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    HUGGI: Nacpat to do RAW není až tak chválihodné, přidat to jde vždy, ale pokud o to nestojím (důvodů může být více) tak mám problém. Takže to je jinak v Calibration, tam v případě Nikonu (podle modelu se kterým fotím) mi to nabídne Camera Standart, Portret, Vivid atd... (podle generace Camera RAW je reverse ing. přesnější)?
    Pokud tedy Fuji dodává upravený RAW tak jediný co je tam za výhodu je, že v třetí aplikaci, třeba LR máš co nejpodobější resp. stejný výstup jako native JPEG z foťáku. (Např. to co mi vyplyvne třeba Nikon Capture NX-D, totožný výstup z RAW jako native JPG z foťáku). Pořád, ale nevidím rozdíl mezi Film simulation a třeba Picture Control. To co říkáš to nevysvětluje, akorát to jde s toho Fuji RAW vyvolat kdekoliv, resp. nejde to vypnout. (barvy, kontrast atd. jsou vynulované i v případě který popisuji přece, proč ta poznámka?)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    REPLIKANT: v případě Fuji nemáš pravdu. Nejde o to stejné jako u osttaních značek, oni to umí nacpat přímo do toho rawu nějak - a dle toho jakým modelem jsi to fotil ti LR nabídne an výběr z profilů, které ten snímač podporuje..a na rozdíl od ostatních značek je ta profilová část totožná s výstupem fotoaparátu (barvy, kontrast atd jsou ale vynulované)
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    MINER: Film simulation není nic jiného než prachsprostý Picture Control u Nikonu, Picture Style u Canonu, Image Style u Olympusu atd... A skoro všude (až na pár funkcí ad Fuji) RAW, když otevřeš v jiné než nativní aplikaci (rozuměj program dodaný nebo podporovaný výrobcem, což rozhodně není A LR!), je zobrazen/upraven podle základního profilu (v A LR v sekci Calibration) a neodpovídá garantovanému výstupu výrobce. Do kolečka to vysvětlujem a lidi na prodejnu chodí s nechutnejma fotkama vyblitejma třeba ze Zoneru, že to má takový a makový barvy a že to vypadá jinak než na displeji...
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MINER: no, ale to neporovnáváš "default" porovnáváš rawy...a ješte k tomu s filtrama v případě Fuji..

Jak jsem psal všechny RAW krom Fuji jsou v LR "vynulovaný" ...Fuji tam umí procpat některý nastavení..jedním z nich je Camera profil..
    MINER
    MINER --- ---
    HUGGI: Já Sony ještě nemám, uvažuji ale o koupi (A6500 nebo A7II). Porovnával jsem jeho RAWy nafocené někým jiným s Fuji (fotky stejné scény). Kontrast má výrazně vytažený Fuji. Používá ty film simulations (Velvia, Provia atd.). Dosáhout téhož v RAWu Sony znamená pořádně v LR stánout blacks a highlights.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MINER: Ano Fuji je jiný protože má jiný snímač, ale v defaultu mají všechny Sony fotky mnohem saturovanější a s vytaženým kontrastem aby to pro běžný lid vypadalo hezky - pokud se ti to zdá placatý, tak už tam máš zapnutý nějaký profil (což mají jen některé řady)
    MINER
    MINER --- ---
    HUGGI: porovnávám s Fuji, v porovnání s ním je default Sony placatej jak baterka:) Ostatně jako asi všichni ostatní. Spíš Fuji jde v tomhle jinak než ostatní.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MINER: Od kdy je sony placaty? Ten je ve vychozim naopak nejvic upravenej ze vsech znacek..

Jinak mit zakladni upravy uz v rawu neni sen..u Fuji to tak funguje..ale jen u fuji a jen nejaky veci spojeny s vlastnostma objektivu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam