• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    EGGH: Google process
    EGGH
    EGGH --- ---
    RATTKIN: Netušíš, kde přesně se ten proces přepíná?

BLACKX: jj, zkoušel jsem, to na mě google vychrlil jako první, už se s tou pomalostí potýká po světě asi víc lidí.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    EGGH: LR6 má nový proces který je pomalejší, ale prý kvalitnější. (dá se v develop nastavit i ten starý)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    EGGH: V Develop je to ten složitější případ :/ Je možné, že to opravdu bude pomalejší, novější LR má nové featury a žere to výkon. Ještě můžeš zkusit v nastavení vypnout použití GPU nebo zapnout, pokud to není. To opačné nastavení může být u tebe rychlejší.
    EGGH
    EGGH --- ---
    BLACKX: Omlouvám se, je to v režimu Develop. Mám tu cca 150 fotek - jsem zvyklý upravovat i v zobrazení 1:1. Zapínám a vypínám LR pořád dokola, vždy se během cca 15 min. práce šíleně zpomalí - pomalý je sice hned od začátku ale pak je to peklo.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    EGGH: Previews se dokáží i vygenerovat a uložit automaticky, pokud si prohlížíš fotky... takže příště je to výrazně rychlejší. Takže pokud jsi to zkoušel na fotkách, které si běžně v LR5 prohlížíš, tak tam to bude samozřejmě výrazně rychlejší, ale není to (jen) LR5, je to tím, že to vlastně bylo v cache.

LR6.9 -> menu Library -> Previews -> Build Standard / 1:1...

A jinak, ve kterém režimu jsi vlastně mezi fotkami překlikával - Library nebo Develop? Jsou to výrazně jiné případy.
    EGGH
    EGGH --- ---
    NIXX: Nemám ale nikdy jsem je ani negeneroval.
    NIXX
    NIXX --- ---
    EGGH: máš vygenerovaný preview?
    EGGH
    EGGH --- ---
    Poddal jsem se strategii Ligtroomu a mám novej LR 6.9, zatím jen demo a oproti LR 5 je strašně pomalej (i5, 8GB ram). Zpomalil se ten program, nebo je náročnější na systém a nebo je potřeba LR nějak nastavit? Jen překlikávání mezi fotkama je porod - fotky z 5D IV a 5D III. Na starým LR mi rawy z 5D III jedou plynule. Momentálně mi vyjde časově líp, když si rawy z 5D IV převedu na dng a pak je upravuju v LR5.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    ANDREJKA: Přejmenování je bez problémů. Někdy se nějaká fotka nepřejmenuje, protože LR ji měl zároveň otevřenou v jiném vlákně (třeba generovat náhled), ale stačí to v nejhorším provést dvakrát a je to.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    ANDREJKA: Já to asi taky nechápu. Nejde jednoduše vybrat vše a hromadně přejmenovat (menu Library -> Rename Photos) ?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    ANDREJKA: při importu nechat původní názvy?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    ANDREJKA: je možné úpravy (ale ne historii úprav) uložit do metadat -> save metadata.
    je možné fotky přesouvat mezi složkami v katalogu - přesune se to i na disku
    jinak dotaz nechápu
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    lightroom fakt smutný. na čtyřjádru je rychlejší než osmijádru.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    SKALARIAK: no ale ne nejak radove teda. Jakmile Adobe jen trochu zoptimalizuje jadra, tak to da jeste slusnejsi alternativu.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    MENTOL_: hehe chtel sem popsat proc to tak je, ale to je tak debilni zamotana vec, ze asi chapu ze to LR neresi :)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Ten dotaz je pochopitelnejsi kdyz si clovek uvedomi ten ne uplne beznej krok odstranovani fotek z katalogu nekdy v minulosti po dodelani uprav zrejme.
    SKALARIAK: zkousel jsem natahovat raw, kdyz uz tam byl, a intuitivne jsem to taky nijak nenasel, asi to v adobe taky nepovazuji za casty zpusob
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK: Abych se přiznal, četl jsem si to třikrát a ten dotaz jsem stejně nepochopil, tak jsem vzdal snahu vůbec odpovídat :)
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    HUGGI: Ale on pise, ze ji chce najit v katalogu, to ze ji tam ma dvakrat prave vi. Tak jsem ten dotaz pochopil a nevim odpoved.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam