• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    REPLIKANT: Nazev souboru v ramci kontinuity zachovavam ve vsech typech exportu uz nemeny = je potreba to udelat na zacatku.
    Nemazu 100% rawu..ale tak 95% = opet nutnost prejmenovat na zacatku

To je zase debata kdy se snazite kritizovat pomerne zakladni funkci kazdyho programu ktery pracuje se soubory..
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    HUGGI: Tak ted uz mi to je jasny, prejmenujes raw aby jsi ho mohl nasledne na konci procesu smazat? xD
    Jenom nevim kde je chyba, ale nemuzu se zbavit dojmu, ze prejmenovavat puvodni raw nema zadny duvod, a nikdo mi tu odpoved nedal. Ale je to otazka Workflow, a to mame kazdy jiny, jenom me zajimalo proc. Ale asi to je fuk... hlavne ze je to otazka 5s...
    KOZEL
    KOZEL --- ---
    HUGGI: Ja jsem narazel v podstate jen na cast tvyho postu "nasleduje export a smazani zdroju". Sam nemam potrebu prejmenovavat origo fajly, ale vzhledem k tomu, ze je puvodni nazev ulozen i v exifu, tak s tim moralni problem nemam. Jen mi to proste nic neprinasi.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    KOZEL: Ok tak trochu jinak - prejmenovani neznamena zabiti puvodniho nazvu - treba jen doplneni nejaky informace z keywords, nebo nazvu foceni..vzhledem k automatizaci toho procesu je to otazka tak 5s..
    KOZEL
    KOZEL --- ---
    HUGGI: To jsme asi zpatky u tematu "moje LR workflow". Me je treba to, co pises cizi, zdroje nemazu, fotky, co u me projdou cutem uz si nechavam navzdy raw. Naopak temer vubec nemanipuluju s jpegama, publikuju rovnou na svuj web.

Nerikam, ze to pro nekoho nemuze davat smysl, ale me se to prici.
    Znas nejakyho fotografa, co foti na film, nazvetsuje fotky a pak vyhodi jejich negativy?
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    REPLIKANT: Puvodni nazev je bezvyznamny, prejmenovani se da delat jako jeden z kroku zakladniho workflow, nasleduje export a smazani zdroju..vse v jednom procesu..
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    HUGGI: Znamená to, proč přejmenovávat původní soubor, který prostě někde leží-spí (původní název se hodí, kvůli duplicitě a dohledatelnosti), když v galerii hotových fotek pracuju s exporty a ty můžu pojmenovat podle potřeby.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    REPLIKANT: Nevim co znamena "to tak delat" ale vzhledem k tomu ze Lr umoznuje hromadny prejmenovani pomerne dobre vcetne spousty automatizace doplnovani dat z EXIFu/IPTC tak umi vic nez bezny spravce souboru
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    HUGGI: To je fakt, akorát nevidím důvod to tak dělat, ale to už je jiná otázka.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    REPLIKANT: Prejmenovani myslim nepatri mezi "zmeny";) to je stejna situace jako presun coz taky LR umi..
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    ANDREJKA, REPLIKANT: Žádný "proti filozofii LR" :) Normálně to je v LR podporované a dělám to co dva týdny. Pokud jsi to zkoušela, tak víš, že to historii úprav samozřejmě ponechává (a v podstatě úplně všechno ostatní - včetně originálního jména! [V EXIFu]).
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    ANDREJKA: Zíkladní premisa LR je, že zdroje zůstávají nezměněné, pokud sem pochopil správně, tak ty chceš přejmenovat zdroje? IMHO to je proti filozofii LR obecně.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    EGGH: Google process
    EGGH
    EGGH --- ---
    RATTKIN: Netušíš, kde přesně se ten proces přepíná?

BLACKX: jj, zkoušel jsem, to na mě google vychrlil jako první, už se s tou pomalostí potýká po světě asi víc lidí.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    EGGH: LR6 má nový proces který je pomalejší, ale prý kvalitnější. (dá se v develop nastavit i ten starý)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    EGGH: V Develop je to ten složitější případ :/ Je možné, že to opravdu bude pomalejší, novější LR má nové featury a žere to výkon. Ještě můžeš zkusit v nastavení vypnout použití GPU nebo zapnout, pokud to není. To opačné nastavení může být u tebe rychlejší.
    EGGH
    EGGH --- ---
    BLACKX: Omlouvám se, je to v režimu Develop. Mám tu cca 150 fotek - jsem zvyklý upravovat i v zobrazení 1:1. Zapínám a vypínám LR pořád dokola, vždy se během cca 15 min. práce šíleně zpomalí - pomalý je sice hned od začátku ale pak je to peklo.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    EGGH: Previews se dokáží i vygenerovat a uložit automaticky, pokud si prohlížíš fotky... takže příště je to výrazně rychlejší. Takže pokud jsi to zkoušel na fotkách, které si běžně v LR5 prohlížíš, tak tam to bude samozřejmě výrazně rychlejší, ale není to (jen) LR5, je to tím, že to vlastně bylo v cache.

LR6.9 -> menu Library -> Previews -> Build Standard / 1:1...

A jinak, ve kterém režimu jsi vlastně mezi fotkami překlikával - Library nebo Develop? Jsou to výrazně jiné případy.
    EGGH
    EGGH --- ---
    NIXX: Nemám ale nikdy jsem je ani negeneroval.
    NIXX
    NIXX --- ---
    EGGH: máš vygenerovaný preview?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam