• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      HUGGI: jj to vím, jediný "problém" je, že jak to konkrétně vypadá na fotce, se člověk dozví až po exportu ;) což mi přijde trochu nešikovné. Resp. chápu, že ve většině případů je to dostačující, neb tam s největší pravděpodobností člověk dá něco průhledného jak jsi zmiňoval a moc to neřeší.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      GIF_242: Jinak, ale předpokládám, že víš, že v LR jde nadefinovat neomezené množství kam a jak vložit watermark, dle toho mít i různý exporty a pak aplikovat hromadně dle bar. skupin jak psal MENTOL..to mi přijde nejrychlejší
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      HUGGI: asi ano, ale v podstatě jsem to nikdy nepoužil, tak jsem tu myšlenku ihned zavrhl, protože to by zase znamenalo něco testovat, zkoušet a pak to udělat stejně jinak :D :D
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      GIF_242: Ono to možná nějak přes ty textury jde i kdyby bylo ve více barvách, ale moc jsem to nezkoumal, jen občas tu funkci vlastního patternu použiju, tak mě to napadlo
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      HUGGI: to taky není špatný nápad, pokud by to logo bylo jednobarevné. Každopádně díky za tip.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      GIF_242: Ještě se to dá řešit v PS pomocí štetce - nadefinuješ si různé verze loga jako pattern štětce..snadno pak uděláš i jen "vodoznak", lehce s edají přepínat velikosti, barvy..

Ale v praxi jsem nikdy nepoužil..mám v LR nadefinované asi 4 varianty a ty má daný v potřebných exportech...ale v 90% mi stačí jedna s průhledností..to je vidět na světlém i tmavém pozadí
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      Jenom tak pro info, před chvilkou jsem dostal tip, který jsem vyzkoušel a musím říci, že to je cesta jak si to dost ulehčit a v podstatě to splňuje mojí vizi o interaktivním umísťování více log :D

Naházet si obrázky do video editoru a do dalších vrstev si naházet potřebná loga a pak vyexportovat zpět do jpg. Zkusil jsem to na cca 20 kusech a vypadá to velmi slibně. Večer to zkusím s celou várkou a pak dám vědět, jestli to byla cesta do pekla nebo z pekla :D
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      GIF_242: ja myslel barvit jako oznacovat v LR barvama na ty skupiny k exportu potom, ale zesvetleni ztmaveni asi taky zabere :) pripadne to muzes mit uz v tom razitku, s nejakou pruhlednosti v png/psd
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      PAVELDUFEK: jj je to tak

BLACKX: jako co k tomu napsat... zkusme to ;)

MENTOL_: to mě nenapadlo, máš recht prostě si to kdyžtak trochu zatmavím/zesvětlím, ať s es tím nemusím tolik srát, díky

SKALARIAK: ano, souhlasím s tebou. Na druhou stranu jsou věci, jako třeba tato zakázka, kde mi to dává smysl. Prostě fotky z akce, kde se firma prsí, že jim ta akce vyšla parádně a že si to lidé užili.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      nabízí se ještě filozofická otázka, zda když už dávám na fotku vodoznak, něco zachrání jeho umístění :) podle mě moc jako vodoznaky na fotky nepatří a pokud už tam jsou tak mě asi budou srát zhruba ve všech rozích stejně....
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      GIF_242: zminimalizoval bych mnozstvi kombinaci co to jde (tj. napr jen vlevo roh dole, vpravo roh dole a bily/cerny) a barvil bych si fotky pri upravach pokud nebudou mit tu nejcastejsi kombinaci (napr bily vpravo dole), vyexportoval pak po skupinach a naaplikoval zase hromadne. Ja s logama prohanim vse PS potom (a nekdy i bez log - napr sumivy fotky mi vychazi lepsi nejprv vyexportovat do Tifu se zmensenim bez doostreni LR a pak teprv doostrit pres PS napr Unsharp Maskem s Threshold 3-5. Ten LR vytahuje ostrenim zpatky vic sum), tj. z LR exportuju Tiff, kdyz by se pak vyskytla kusova vyjimka, tak si to v tom PS po spusteni akce pred ulozenim jeste dopozicuju.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      GIF_242: Přesně o tom jsem taky přemýšlel, ale ještě to nemám vyřešené. Asi nejdokonalejší řešení by bylo:
      - Specifikovat v metadatech každé fotky, kde chceš logo mít (tohle by šlo v LR samotném nebo s nějakým existujícím metadata pluginem). Potenciálně s nějakým live náhledem (na to už by ale byl potřeba nový plugin).
      - A pak by udělat export plugin, který by tahle data vzal v úvahu a plácl by na to místo watermark. Možná by šlo přesvědčit autora LR/Mogrify2, aby tuhle funkcionalitu přidal. Mohlo by to být dost snadné. Už to umí přidávat watermarky, jen pozice je zatím specifikovaná v dialogu číselně.
      PAVELDUFEK
      PAVELDUFEK --- ---
      GIF_242: jen v LR asi není hned vidět, kde to logo vlastně je. To se snad zadává až v export okně, pokud se nepletu.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      PAVELDUFEK: díky za navedení, po částech to jde i v LR, takže to lze udělat relativně jednoduše. Tedy až na to roztřídění ;)
      PAVELDUFEK
      PAVELDUFEK --- ---
      GIF_242: musel by jsi to dělat po fotce, ale dá se kliknutím na ozubený kolo jednoduše exportovat
      tím, že to logo můžeš posouvat rukou se to dost urychlí
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      SKALARIAK: skupiny mě jako jedno řešení napadlo taky. Ještě budu pátrat, a pak si udělám pěknou noc :D

PAVELDUFEK: jak to myslíš? jakože můžu mít na každé fotce jinak umístěné logo? Sice je to blbost, ale pokud tomu tak je, tak si to snad znovu nainstaluji :D
      PAVELDUFEK
      PAVELDUFEK --- ---
      GIF_242: v CaptureOne je na umístění loga i speciální "ruka"
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      GIF_242: no jediny co me napada, je rozdelit si to predem na "vlevo nahore cerny / vlevo dole bily atd...) a pak to udelat hromadne po tech skupinach.... coz je ale vicemene to samy, si to rucne projet a cislovat treba 1-4 a apk to udelat hromadne, jako v nakym softu klikat do rohu myší... +- ....
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      Hola hej! Mám zde dotaz asi spíš mimo LR, ale třeba to nějak jde i uvnitř LR.

Jde o vložení loga do fotek. Loga jsou 2 bíle a černé, dle podkladu. A vize je taková, že se to logo bude vkládat dle pocitu, tzn. když bude na jedné fotce vhodné místo vlevo dole, tak se dá tam. A když na jiné fotce bude místo třeba nahoře vpravo, tak se dá tam. To samé se týká barevného provedení loga.

A můj dotaz, lze toto nějak řešit v LR? Nebo co používáte za soft na tuto práci? Osobně jsem v LR zkoušel přidat logo přes slideshow, ale to není ono. Když změním pozici/barvu na jedné fotce, tak se mi to změní všude. Nehledě na to, že pak mi nabídl výstup pouze PDF nebo film :/

Trochu jsem pátral a vzhledem k tomu, že to chci mít "pocitový", tak nabírám dojem, že se asi nezbavím ruční práce :(. Většina softu co jsem našel nějak moc nezohledňovalo to, že bych to logo chtěl mít jednou tady a podruhé někde jinde :/.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      jináč jak jsme tu řešili myši - jako náhradu za toho logitecha MX co byl v opravě jsem dočasně pořídil GIGABYTE M6880X která je za 386,- a sice s drátem, ale jinak ergonomicky dost podobná a tedy velmi příjemná, super kolečko má a místo zbytečnýho tlačítka nad ním na ovládání odporu se dá měnit DPI, což se občas i může hodit....

GIGABYTE GM-M6880X Černá - Myš | Alza.cz
      https://www.alza.cz/gigabyte-gm-m6880x-cerna-d2166290.htm?o=1
      PAVELDUFEK
      PAVELDUFEK --- ---
      GIF_242: Jo, je to tak. Od Applu bylo a je sprostý hodit uživatele do LR.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam