• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      PAVELDUFEK: jj je to tak

BLACKX: jako co k tomu napsat... zkusme to ;)

MENTOL_: to mě nenapadlo, máš recht prostě si to kdyžtak trochu zatmavím/zesvětlím, ať s es tím nemusím tolik srát, díky

SKALARIAK: ano, souhlasím s tebou. Na druhou stranu jsou věci, jako třeba tato zakázka, kde mi to dává smysl. Prostě fotky z akce, kde se firma prsí, že jim ta akce vyšla parádně a že si to lidé užili.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      GIF_242: zminimalizoval bych mnozstvi kombinaci co to jde (tj. napr jen vlevo roh dole, vpravo roh dole a bily/cerny) a barvil bych si fotky pri upravach pokud nebudou mit tu nejcastejsi kombinaci (napr bily vpravo dole), vyexportoval pak po skupinach a naaplikoval zase hromadne. Ja s logama prohanim vse PS potom (a nekdy i bez log - napr sumivy fotky mi vychazi lepsi nejprv vyexportovat do Tifu se zmensenim bez doostreni LR a pak teprv doostrit pres PS napr Unsharp Maskem s Threshold 3-5. Ten LR vytahuje ostrenim zpatky vic sum), tj. z LR exportuju Tiff, kdyz by se pak vyskytla kusova vyjimka, tak si to v tom PS po spusteni akce pred ulozenim jeste dopozicuju.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      GIF_242: Přesně o tom jsem taky přemýšlel, ale ještě to nemám vyřešené. Asi nejdokonalejší řešení by bylo:
      - Specifikovat v metadatech každé fotky, kde chceš logo mít (tohle by šlo v LR samotném nebo s nějakým existujícím metadata pluginem). Potenciálně s nějakým live náhledem (na to už by ale byl potřeba nový plugin).
      - A pak by udělat export plugin, který by tahle data vzal v úvahu a plácl by na to místo watermark. Možná by šlo přesvědčit autora LR/Mogrify2, aby tuhle funkcionalitu přidal. Mohlo by to být dost snadné. Už to umí přidávat watermarky, jen pozice je zatím specifikovaná v dialogu číselně.
      PAVELDUFEK
      PAVELDUFEK --- ---
      GIF_242: jen v LR asi není hned vidět, kde to logo vlastně je. To se snad zadává až v export okně, pokud se nepletu.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      PAVELDUFEK: díky za navedení, po částech to jde i v LR, takže to lze udělat relativně jednoduše. Tedy až na to roztřídění ;)
      PAVELDUFEK
      PAVELDUFEK --- ---
      GIF_242: musel by jsi to dělat po fotce, ale dá se kliknutím na ozubený kolo jednoduše exportovat
      tím, že to logo můžeš posouvat rukou se to dost urychlí
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      SKALARIAK: skupiny mě jako jedno řešení napadlo taky. Ještě budu pátrat, a pak si udělám pěknou noc :D

PAVELDUFEK: jak to myslíš? jakože můžu mít na každé fotce jinak umístěné logo? Sice je to blbost, ale pokud tomu tak je, tak si to snad znovu nainstaluji :D
      PAVELDUFEK
      PAVELDUFEK --- ---
      GIF_242: v CaptureOne je na umístění loga i speciální "ruka"
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      GIF_242: no jediny co me napada, je rozdelit si to predem na "vlevo nahore cerny / vlevo dole bily atd...) a pak to udelat hromadne po tech skupinach.... coz je ale vicemene to samy, si to rucne projet a cislovat treba 1-4 a apk to udelat hromadne, jako v nakym softu klikat do rohu myší... +- ....
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      Hola hej! Mám zde dotaz asi spíš mimo LR, ale třeba to nějak jde i uvnitř LR.

Jde o vložení loga do fotek. Loga jsou 2 bíle a černé, dle podkladu. A vize je taková, že se to logo bude vkládat dle pocitu, tzn. když bude na jedné fotce vhodné místo vlevo dole, tak se dá tam. A když na jiné fotce bude místo třeba nahoře vpravo, tak se dá tam. To samé se týká barevného provedení loga.

A můj dotaz, lze toto nějak řešit v LR? Nebo co používáte za soft na tuto práci? Osobně jsem v LR zkoušel přidat logo přes slideshow, ale to není ono. Když změním pozici/barvu na jedné fotce, tak se mi to změní všude. Nehledě na to, že pak mi nabídl výstup pouze PDF nebo film :/

Trochu jsem pátral a vzhledem k tomu, že to chci mít "pocitový", tak nabírám dojem, že se asi nezbavím ruční práce :(. Většina softu co jsem našel nějak moc nezohledňovalo to, že bych to logo chtěl mít jednou tady a podruhé někde jinde :/.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      jináč jak jsme tu řešili myši - jako náhradu za toho logitecha MX co byl v opravě jsem dočasně pořídil GIGABYTE M6880X která je za 386,- a sice s drátem, ale jinak ergonomicky dost podobná a tedy velmi příjemná, super kolečko má a místo zbytečnýho tlačítka nad ním na ovládání odporu se dá měnit DPI, což se občas i může hodit....

GIGABYTE GM-M6880X Černá - Myš | Alza.cz
      https://www.alza.cz/gigabyte-gm-m6880x-cerna-d2166290.htm?o=1
      PAVELDUFEK
      PAVELDUFEK --- ---
      GIF_242: Jo, je to tak. Od Applu bylo a je sprostý hodit uživatele do LR.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      PAVELDUFEK: pro nás co jsme odkojený DOSem si myslím, že UI je naprosto v pořádku :D rychlost je již horší ;/
      PAVELDUFEK
      PAVELDUFEK --- ---
      GIF_242: Aperture bylo super. Výstup byl tehdy lepší jak z LR. Ještě v době LR4.
      Dneska i když to jde nainstalovat, tak to nepoužívá systémový raw updaty.

Co znám lidi co jsme to používali od začátku tak používají Capture One.

To UI u LR je fakt peklo.

Apple se teď vyjádřilo, že zapracují na sw pro muziku a movies. Kdyby bylo nový Aperture, jdu do něj hned.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      RATTKIN: tak to úplně nebylo, ale budiž ;) Adobe má předplatné od roku 2013 a Aperture definitivně skončilo 2015.

Osobně si myslím, že Apple ukončil Apperture protože více uživatelů používalo jiný soft a jim se nevyplácel vývoj. A co se týká konkurence, tak je tu stále Camera One, což je imho velký hráč.

Osobně jsem Aperture zvažoval, ale jelikož používám balík od Adobe, tak mi to stále přišlo tak trochu blbost si kupovat další soft, který by mi v podstatě duplikoval to co lze udělat v rámci balíku od Adobe. S odstupem času se ukázalo, že jsem +/- šel správnou cestou a ušetřil pár korun za Aperture, s kterým bych se momentálně mohl leda tak nechat vyfotit :D
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      GIF_242: ja nevím, nemám Mac. ale když to skončilo, zavedl Adobe ten cc předplatné a začal na to péct.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      RATTKIN: asi myslíš Aperture, ne?
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      jak adobe sám přizná, že jediné co udělali je přidání nových foťáků, které mají vesměs čipy stejné jako předchozí foťáky a pak hlavně oprava chyb zaviněných v minulé verzi.

ani slovo o zlepšení výkonu nebo jiné inovaci.

jak skončil iphoto (kdo ví proč)tak adobe nem8 konkurenci a je to vidět.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      MENTOL_: upgraduju... pokud to bude mít stejný efekt jak u PS a Illu, tak se moc těším. Tím chci říci, že se imho mimořádně Adobe tento upgrade (PS/ILLu) povedl a odstranilo to pár věcí, které mě neskutečně sraly. Ale možná je to jenom nějaký momentální stav přímo po upgr. a zase se to za chvilku vrátí zpět :D :D
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      .10 jsem uz ani necekal, by me zajimalo v jaky podobe prijde "verze 7", mozna CC 2017..
      Lightroom CC 2015.10 now available
      http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2017/04/lightroom-cc-2015-10-now-available.html
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      jinak smaozřejmě ta stará verze 2015.1.1 na kterou sjem downgradnul tak podle process exploreru uplně jinak (a mnohem víc) vytěžuje CPU při exportu a asi i generovani nahledu, takže díky tomu je rychlejší z mýho pohledu docela podstatně, ale zase ještě nemá tu featuru s využíváním smart previews v develop, takže vybíračka sice superrychlá, ale zase ta nová verze je svižnější, pokud člověk upravuje v developu hodně fotek pro sobě. Dělám samozřejmě obojí, takže eště jednou facepalm na inženýry z Adobe :) ale jako celkově je to samozřejmě s tim novym kompem fakt supersvižný a prodlevy i tak minimální, takže za mě upgrade good :)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam