• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    PAVELDUFEK: Jak pise SKA..., Library, trideni podle metadat, tak tam zadas datum a vytridi ti co potrebujes, pak das libovone export (treba jako puvodni format) a das lokalitu kam, prekopiruje a muzes pak smazat zdroje, a zacit novej katalog, nacist ty vyexportovany file jako novy zdroje pro katalogizaci a zpracovani.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    HUGGI: :) že nic nepozoruješ je jedna věc, druhá věc je co píšou lidi jednak na internetu, druhak i zde v auditku, zkus si vyhledat slovo "pomal" je zde vcelku dost odkazu na to, že se to s novejma verzema zpomalilo. Takže když se někdo kdo má 4 (z čehož usuzuju, že nebude mít nějaké našláplé dělo) ptá na upgrade, tak mu prostě sdělím co jsem různě četl. Nehledě na to, že ho odkazuji i na nástěnku, podle které by si teoreticky mohl udělat taky obrázek.

Osobně jsem na tom velmi podobně jako ty, ale vzhledem k tomu, že Apple je stále ještě minoritní záležitost tak s obecnejma hláškama, že mě to běží, tak to musí běžet všem, jsem opatrnej ;)
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    PAVELDUFEK: vsak si muzes tridit v LR fotky podle libovolnejch metadat a pak je bud presouvat fyzicky, nebo exportovat jako original kamkoliv....
    PAVELDUFEK
    PAVELDUFEK --- ---
    Ahoj, rád bych se poradil. Kamarád fotograf má fotky na disku v neskutečném množství složek a podsložek. Ty fotky jsou v LR.

Existuje nějaká cesta, jak to hromadně exportovat nebo seřadit do složek aspoň podle roku? Je to asi 10000 fotek, ale složky jsou třeba po 10 foto a je jich šíleně. A to nemluvím o duplikátech.

Díky za help, já jsem C1 a každý projekt jedu jako novou session...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    CUKI: panorama je skvělé, jedním tlačítkem. když je to focené dobře, tak to je super. pokud je to focené blbě, tak to nemá skoro žádné možnosti opravy, jako má třeba ptgui.
    ptgui je mnohem rychlejší na zpracování, hlavně když máš slušnou grafickou kartu, ale vyžaduje složité nastavení dopředu.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    KOZEL: Panorama a HDR super, a taky to lze i spojit - tj. vyrobit HDR panorama focenim kazdeho zaberu v ruzne expozici, pote v LR vytvorit jednotliva HDR pro dany zaber se stejnym nastavenim a dilci vysledky pote spojit jako panorama do jednoho mega-rawu a vesele si upravovat jako celek.
    Jinak ten Guided Upright funkce na rovnani perspektivy pomoci 2 vertikal a 2 horizontal je uplne top, bez toho bych uz nemohl byt. Clovek muze vyfotit z nejvic nesikovny pozice zaber interieru/architektury/atd s potrebnym obsahem dost sikmo s rezervou na srovnani a pak to porovnat dle potreby jako by nic.
    KOZEL
    KOZEL --- ---
    CUKI: Panoramata v LR6 pouzivam bezne. Vyhodou je (a to bez jakekoliv konkurence imo) ze vysledkem panosamatickeho skladani je raw file se vsemi vyhodami a ne nejaky upeceny tiff/psd. Nevyhodou naopak je naprosto minimalni moznost konfigurace, je to skoro uplne automaticke. Neni tam zadna moznost, jak napr. rucne opravit, kdyz by LR udelal ve skladani chybu. Na druhou stranu musim uznat, ze chyby temer nedela a na prvni dobrou z toho leze temer vsechno cajk. Muze se to ale lisit podle kvality vyfoceni panoramata (minimalizace paralaxy).

Druha super featura, co pouzivam v LR6 je tvorma HDR, pro tu plati vyse zminena vyhoda take, vytvari to raw (DNG) fajly s vysokym dynamickym rozsahem, ktere pak clovek upravuje stejne, jako bezne fotky. To pokud se nepletu je take unikatni pro LR.

Me osobne se LR6 uz kvuli temto dvema featuram bohate vyplatil. Jeste tak ziskat z CC fukci na rychlou korekci perspektivy a budu zas o neco efektivnejsi.

Jo a doporucuju se taky podivat na Capture One, stoji za uvahu, tam je tech zmen oproti LR4 trochu vic :-)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    GIF_242: Já si teda vůbec nevšiml že by se náročnost LR na výkon zvyšovala.
    Pracuju s ním cca od verze 3, stále na jednom notebooku (v tuhle chvíli už starej 5let - MBPro late 2012) a nepřijde mi, že bych fotky zpracovával déle (ani dle měření to tak není).

A to mu dávám ším dál větší záhul - původně z nikon 12MPx jsem pár let měl 36MPx a ted 12 nebo 24MPx z Fuji, což je náročnější než ty NIkon 36Mpx..
    CUKI
    CUKI --- ---
    SKALARIAK: :-D já myslel že má google nástroj na vytváření panoramat. Já jsem asi hodně velká konzerva, ale instaluju novou verzi až když vím, že mi to něco přinese.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    CUKI: vzhledem k tomu, že používám CC tak si bohužel již nevzpomenu z čeho jsem byl ve verzi 6 tak hotovej :D

Každopádně s tím výkonem je to diskutabilní mrkni na první odkaz nebo na nástěnku ;)

Lightroom 2, 3, 4, 5, 6 and CC Performance Comparison
    https://photographylife.com/lightroom-2-3-4-5-6-and-cc-performance-comparison/
    What’s the Difference Between Lightroom 6/CC vs. 5 – What’s New? | ProDesignTools
    http://prodesigntools.com/differences-between-lightroom-6-cc-vs-5.html
    Lightroom 4 vs 6: Retouching Forum: Digital Photography Review
    https://www.dpreview.com/forums/post/55720856
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    CUKI: google ví rekl bych o dostz lip jaky sou ty zmeny, proc by si nekdo pamatoval co mela nejaka verze pred X lety... imho je docela rozumny pouzivat aktualni verze softu, vzhledem k tomu jak se to vyvyji....
    CUKI
    CUKI --- ---
    SKALARIAK: google už dělá panoramata?
    jinak výčet (ne)schopností jsem našel taky, ale osobní zkušenost žádná. Po pravdě jsem nejvíc dělal ve verzi 2.2 a při přechodu na 4ku jsem si moc použitelných změn nevšiml.
    GIF_242:
    pokud to na stejnou práci potřebuje více výkonu, tak je to asi nesmysl, měl jsem za to že to právě s tím výkonem umí pracovat lépe (alespoň to psali)

právě bych chtěl znát od někoho, kdo má osobní zkušenost, co by z toho vypíchnul za další užitečný věci oproti 4ce.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    CUKI: na toto doporučuji google, ale vzhledem k tomu ze to asi primo nekupujes ten program, tak proc to nezkusit .) http://www.adobe.com/cz/products/photoshop-lightroom/versions.html
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    CUKI: Ona ta odpověď na tvoji otázku je trochu složitější. Pokud máš silnou mašinu, tak bych určitě upgrade provedl, těch věci co je tam navíc je plno. Na druhou stranu, pokud tě na celé šetce zajímá pouze panorama, tak bych doporučil nějaký soft, který je výhradně určený na to. A nemusíš si pořizovat takový moloch, který co se týká strojového výkonu, je vcelku nenažraný.

osobně panorama nefotím, ani se tím nezabývám, takže jsem tu funkci v zásadě nepoužil. Takže nevím jak moc dobře to skládá.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Má někdo zkušenosti z ll 6kou? mám 4ku a moc změn, které se mě týkají jsem si nevšimnul, ale je tam prý možnost práce s panoramaty, kdyby o tom někdo písnul jestli to má smysl vůbec instalovat, nebo nainstalovat něco jinýho?
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    SAAYURI: Když jsem přecházel na LR, tak jsem si nejdříve koupil knihu, pak jsem zkoušel sledovat nějaké tutory a ve finále jsem skončil zde: na http://www.ilumio.cz/course/workshop-lightroom-efektivita/ + http://www.ilumio.cz/course/lightroom-workshop-kreativnich-uprav/ bylo to celý den a dost mi to pomohlo. Rozhodně doporučuji.

BTW osobně si nedokážu představit co by jsi dělala na dlouhodobém kurzu, protože už i ten jeden den byl podle mě dost natahovaný a ve finále jsme se bavili i o jiných věcech, abychom "vyčerpali" ten čas :)

Na druhou stranu, pokud chceš třeba jenom "ťuknout" tak si někde můžeme dát s noťasema kafe a hodit řeč. Když tak pošta.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    RATTKIN: Ja uplne nemam ted podminky na samouceni, proto shanim kurz, kam bych mohla dochazet.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    SAAYURI: jak dobře umíš anglicky? když dáš do Google název libovolného tlačítka+Lightroom, dostaneš milion videí. já za kursy peníze neutracim tak nemůžu nic doporučit, ale třeba foto škoda, jestli něco dělá bude určitě dobrá.
    koukal jsem na creative live tam byly několikahodinové kursy zdarma když se koukáš live, ale začíná to v jedenáct v noci
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    Doporucite mi nekdo kurz na ovladani Lightroomu? Jak zacatecnicky, tak pokrocily? Idealne dlouhodoby?
    V Lightroomu fotky upravuju, ale jsem si jista, ze mi tam toho kvanta a kvanta chybi. Praha.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    GIF_242: No taky v čase mají pravděpodobně všichni nový fotoaparát s 2-3x větším rozlišením, takže i kdyby čas nepadal, je to pokrok :)
    GIF_242: Já čekal zlepšení..dejme tomu kolem 20%, zjednodušeně je tam rozdíl jen procesoru (a propustnosti dat na desce)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam