• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    Doporucite mi nekdo kurz na ovladani Lightroomu? Jak zacatecnicky, tak pokrocily? Idealne dlouhodoby?
    V Lightroomu fotky upravuju, ale jsem si jista, ze mi tam toho kvanta a kvanta chybi. Praha.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    GIF_242: No taky v čase mají pravděpodobně všichni nový fotoaparát s 2-3x větším rozlišením, takže i kdyby čas nepadal, je to pokrok :)
    GIF_242: Já čekal zlepšení..dejme tomu kolem 20%, zjednodušeně je tam rozdíl jen procesoru (a propustnosti dat na desce)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    HUGGI: ještě jsem zapomněl... jako ono by bylo k breku, kdyby 4roky starý komp byl stejně rychlý jako novinka ;)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    HUGGI: když koukám na tu tabulku (jako na celek), tak si myslím, že to s tou rychlostí, na kterou si většina lidí stěžuje, to není zase tak tragický. Minimálně je vidět, že Adobe na tom maká a s novějšíma verzema je to prostě svižnější.

Druhá strana věci je, že s novejma verzema je potřeba novej harware :D takže těžko říci. Ale když třeba koukám na sebe, tak test jsem jel 3x na stejném železe, jenom se zvedla RAM + novej OS + noevj LR a je vidět, že to rychlejší prostě je.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    Sorry stále jsem se nedostal k tomu připravit novou verzi LR testu, ale udělám to!

Ale aspoň jsem si jen tak ze cviku spustil aktuální test na novým MB Pro 13" ( MLH12CZ/A ) - doufal jsem, že výkon oproti mému mid 2012 nebude moc rozdíl, aby mě nelákal...jenže čas 1:10 při exportu celého adresáře najednou je hodně luxusní výsledek (preview 1:1, hromadný export 1000px, bez add)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    HUGGI: jj to vím, jediný "problém" je, že jak to konkrétně vypadá na fotce, se člověk dozví až po exportu ;) což mi přijde trochu nešikovné. Resp. chápu, že ve většině případů je to dostačující, neb tam s největší pravděpodobností člověk dá něco průhledného jak jsi zmiňoval a moc to neřeší.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    GIF_242: Jinak, ale předpokládám, že víš, že v LR jde nadefinovat neomezené množství kam a jak vložit watermark, dle toho mít i různý exporty a pak aplikovat hromadně dle bar. skupin jak psal MENTOL..to mi přijde nejrychlejší
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    HUGGI: asi ano, ale v podstatě jsem to nikdy nepoužil, tak jsem tu myšlenku ihned zavrhl, protože to by zase znamenalo něco testovat, zkoušet a pak to udělat stejně jinak :D :D
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    GIF_242: Ono to možná nějak přes ty textury jde i kdyby bylo ve více barvách, ale moc jsem to nezkoumal, jen občas tu funkci vlastního patternu použiju, tak mě to napadlo
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    HUGGI: to taky není špatný nápad, pokud by to logo bylo jednobarevné. Každopádně díky za tip.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    GIF_242: Ještě se to dá řešit v PS pomocí štetce - nadefinuješ si různé verze loga jako pattern štětce..snadno pak uděláš i jen "vodoznak", lehce s edají přepínat velikosti, barvy..

Ale v praxi jsem nikdy nepoužil..mám v LR nadefinované asi 4 varianty a ty má daný v potřebných exportech...ale v 90% mi stačí jedna s průhledností..to je vidět na světlém i tmavém pozadí
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    Jenom tak pro info, před chvilkou jsem dostal tip, který jsem vyzkoušel a musím říci, že to je cesta jak si to dost ulehčit a v podstatě to splňuje mojí vizi o interaktivním umísťování více log :D

Naházet si obrázky do video editoru a do dalších vrstev si naházet potřebná loga a pak vyexportovat zpět do jpg. Zkusil jsem to na cca 20 kusech a vypadá to velmi slibně. Večer to zkusím s celou várkou a pak dám vědět, jestli to byla cesta do pekla nebo z pekla :D
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    GIF_242: ja myslel barvit jako oznacovat v LR barvama na ty skupiny k exportu potom, ale zesvetleni ztmaveni asi taky zabere :) pripadne to muzes mit uz v tom razitku, s nejakou pruhlednosti v png/psd
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    PAVELDUFEK: jj je to tak

BLACKX: jako co k tomu napsat... zkusme to ;)

MENTOL_: to mě nenapadlo, máš recht prostě si to kdyžtak trochu zatmavím/zesvětlím, ať s es tím nemusím tolik srát, díky

SKALARIAK: ano, souhlasím s tebou. Na druhou stranu jsou věci, jako třeba tato zakázka, kde mi to dává smysl. Prostě fotky z akce, kde se firma prsí, že jim ta akce vyšla parádně a že si to lidé užili.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    nabízí se ještě filozofická otázka, zda když už dávám na fotku vodoznak, něco zachrání jeho umístění :) podle mě moc jako vodoznaky na fotky nepatří a pokud už tam jsou tak mě asi budou srát zhruba ve všech rozích stejně....
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    GIF_242: zminimalizoval bych mnozstvi kombinaci co to jde (tj. napr jen vlevo roh dole, vpravo roh dole a bily/cerny) a barvil bych si fotky pri upravach pokud nebudou mit tu nejcastejsi kombinaci (napr bily vpravo dole), vyexportoval pak po skupinach a naaplikoval zase hromadne. Ja s logama prohanim vse PS potom (a nekdy i bez log - napr sumivy fotky mi vychazi lepsi nejprv vyexportovat do Tifu se zmensenim bez doostreni LR a pak teprv doostrit pres PS napr Unsharp Maskem s Threshold 3-5. Ten LR vytahuje ostrenim zpatky vic sum), tj. z LR exportuju Tiff, kdyz by se pak vyskytla kusova vyjimka, tak si to v tom PS po spusteni akce pred ulozenim jeste dopozicuju.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    GIF_242: Přesně o tom jsem taky přemýšlel, ale ještě to nemám vyřešené. Asi nejdokonalejší řešení by bylo:
    - Specifikovat v metadatech každé fotky, kde chceš logo mít (tohle by šlo v LR samotném nebo s nějakým existujícím metadata pluginem). Potenciálně s nějakým live náhledem (na to už by ale byl potřeba nový plugin).
    - A pak by udělat export plugin, který by tahle data vzal v úvahu a plácl by na to místo watermark. Možná by šlo přesvědčit autora LR/Mogrify2, aby tuhle funkcionalitu přidal. Mohlo by to být dost snadné. Už to umí přidávat watermarky, jen pozice je zatím specifikovaná v dialogu číselně.
    PAVELDUFEK
    PAVELDUFEK --- ---
    GIF_242: jen v LR asi není hned vidět, kde to logo vlastně je. To se snad zadává až v export okně, pokud se nepletu.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    PAVELDUFEK: díky za navedení, po částech to jde i v LR, takže to lze udělat relativně jednoduše. Tedy až na to roztřídění ;)
    PAVELDUFEK
    PAVELDUFEK --- ---
    GIF_242: musel by jsi to dělat po fotce, ale dá se kliknutím na ozubený kolo jednoduše exportovat
    tím, že to logo můžeš posouvat rukou se to dost urychlí
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam