• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      PAVELDUFEK, MENTOL_: Mně to řešení s exportem připadá zbytečně časově náročné. Výrazně bych preferoval přesun myší, co naznačoval SKALARIAK jako alternativu. Tj.

1) Přímo v LR si vytvořit novou složku nebo nové složky někde mimo to aktuální strukturu. Tohle možná tak úplně přímočaře nejde, takže bude jednodušší vytvořit nový obrázek v nějaké nové složce (t5eba C:\Fotky\2017) a ten importovat

2) Zobrazit fotky ve všech složkách, se kterými chceš pracovat (kliknout na jejich nadřazenou složku. Pokud se nezobrazují, tak zaškrnout v menu Library -> Show Photos in Subfolders)

3) Pomocí filtrů Metadata nahoře v módu Library (klávesa G) vybrat konkrétní rok nebo cokoliv, podle čeho chceš třídit.

4) Vybrat všechny fotky, které ti zbyly (Ctrl + A)

5) Volitelně: Pomocí menu Library -> Rename photos je přejmenovat na cokoliv jiného. Pozn.: Tohle sem tam napoprvé neprojde a některou fotku se nepodaří přejmenovat, protože se pro ni zrovna na pozadí generuje náhled. Stačí to případně se stejnými parametry pustit znovu.

6) Myší přesunout tyhle fotky do té nové složky, kterou sis udělal v kroku [1]. Složka bude vlevo ve stromečku. Tím se přesunou všechny fotky do té dané složky.

Na rozdíl od exportu a importu to má výhody: Je to velmi rychlé. Nepotřebuje to místo na disku navíc a vůbec ten import krok. Přesunou se veškeré informace, které o té fotce LR má.

U exportu a importu by se s metadaty něco neuložilo, třeba vybrané fotky (Picks), pochybuju, že se uloží historie úprav a navíc řešit takhle Virtuální kopie musí být peklo ( = podle mě to nejde).
      PAVELDUFEK
      PAVELDUFEK --- ---
      SKALARIAK: je mu 76 let, tak to nejde zas tak rychle ;-)

MENTOL_: díky, zkusím.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      PAVELDUFEK: pri exportu je mozne v sekci "File Naming" zvolit Custom format a tam si vybrat co vsechno ma vysledny nazev souboru obsahovat vcetne variaci datumu. Neudela to sice podslozky, ale s vhodnym templatem to bude vse serazene podle datumu (treba rok-mesic-den) a to uz se pak da rozhodit dle potreby.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      GIF_242: Sak to nepsal jako obecne moudro, ale ani u kolegy na win nepozoruju nejaky zpomaleni..spis je to tak ze LR nikdy nebyl rychlej a ani po x upgradech se nezrychlil.

Ze maji lidi radove narocnejsi data a pouzivaji pokrocilejsi upravy uz ale "nevidi"
      REPLIKANT
      REPLIKANT --- ---
      PAVELDUFEK: Vzdyt vsechno uz bylo receno. Resp. nerekl jsi ze nevis co LR je :)
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      PAVELDUFEK: tak at si to vyzkousi on ne? achjo... :)
      PAVELDUFEK
      PAVELDUFEK --- ---
      SKALARIAK: ok sosnu LR trial ;-)
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      PAVELDUFEK: to vyzkousej ne? :) a nebo dej export original a nemusis to resit....
      PAVELDUFEK
      PAVELDUFEK --- ---
      SKALARIAK: ok a přesune se i originál do jiné složky?
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      PAVELDUFEK: no dyk kdyz si kliknes v library na "all photographs" tak mas v jednom gridu vsechny fotky z katalogu a uz jen selektujes pres metadata ci atributy a presunujes / exportujes"
      PAVELDUFEK
      PAVELDUFEK --- ---
      REPLIKANT:
      SKALARIAK:

díky kluci, ono je trochu problém, že je tam stovky malých projektů a to exportovat ručně bude na dlouho. Je nějaká možnost to exportovat najednou všechno a aby se to potom rozřadilo samo do 2017/03 např.?
      REPLIKANT
      REPLIKANT --- ---
      PAVELDUFEK: Jak pise SKA..., Library, trideni podle metadat, tak tam zadas datum a vytridi ti co potrebujes, pak das libovone export (treba jako puvodni format) a das lokalitu kam, prekopiruje a muzes pak smazat zdroje, a zacit novej katalog, nacist ty vyexportovany file jako novy zdroje pro katalogizaci a zpracovani.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      HUGGI: :) že nic nepozoruješ je jedna věc, druhá věc je co píšou lidi jednak na internetu, druhak i zde v auditku, zkus si vyhledat slovo "pomal" je zde vcelku dost odkazu na to, že se to s novejma verzema zpomalilo. Takže když se někdo kdo má 4 (z čehož usuzuju, že nebude mít nějaké našláplé dělo) ptá na upgrade, tak mu prostě sdělím co jsem různě četl. Nehledě na to, že ho odkazuji i na nástěnku, podle které by si teoreticky mohl udělat taky obrázek.

Osobně jsem na tom velmi podobně jako ty, ale vzhledem k tomu, že Apple je stále ještě minoritní záležitost tak s obecnejma hláškama, že mě to běží, tak to musí běžet všem, jsem opatrnej ;)
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      PAVELDUFEK: vsak si muzes tridit v LR fotky podle libovolnejch metadat a pak je bud presouvat fyzicky, nebo exportovat jako original kamkoliv....
      PAVELDUFEK
      PAVELDUFEK --- ---
      Ahoj, rád bych se poradil. Kamarád fotograf má fotky na disku v neskutečném množství složek a podsložek. Ty fotky jsou v LR.

Existuje nějaká cesta, jak to hromadně exportovat nebo seřadit do složek aspoň podle roku? Je to asi 10000 fotek, ale složky jsou třeba po 10 foto a je jich šíleně. A to nemluvím o duplikátech.

Díky za help, já jsem C1 a každý projekt jedu jako novou session...
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      CUKI: panorama je skvělé, jedním tlačítkem. když je to focené dobře, tak to je super. pokud je to focené blbě, tak to nemá skoro žádné možnosti opravy, jako má třeba ptgui.
      ptgui je mnohem rychlejší na zpracování, hlavně když máš slušnou grafickou kartu, ale vyžaduje složité nastavení dopředu.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      KOZEL: Panorama a HDR super, a taky to lze i spojit - tj. vyrobit HDR panorama focenim kazdeho zaberu v ruzne expozici, pote v LR vytvorit jednotliva HDR pro dany zaber se stejnym nastavenim a dilci vysledky pote spojit jako panorama do jednoho mega-rawu a vesele si upravovat jako celek.
      Jinak ten Guided Upright funkce na rovnani perspektivy pomoci 2 vertikal a 2 horizontal je uplne top, bez toho bych uz nemohl byt. Clovek muze vyfotit z nejvic nesikovny pozice zaber interieru/architektury/atd s potrebnym obsahem dost sikmo s rezervou na srovnani a pak to porovnat dle potreby jako by nic.
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      CUKI: Panoramata v LR6 pouzivam bezne. Vyhodou je (a to bez jakekoliv konkurence imo) ze vysledkem panosamatickeho skladani je raw file se vsemi vyhodami a ne nejaky upeceny tiff/psd. Nevyhodou naopak je naprosto minimalni moznost konfigurace, je to skoro uplne automaticke. Neni tam zadna moznost, jak napr. rucne opravit, kdyz by LR udelal ve skladani chybu. Na druhou stranu musim uznat, ze chyby temer nedela a na prvni dobrou z toho leze temer vsechno cajk. Muze se to ale lisit podle kvality vyfoceni panoramata (minimalizace paralaxy).

Druha super featura, co pouzivam v LR6 je tvorma HDR, pro tu plati vyse zminena vyhoda take, vytvari to raw (DNG) fajly s vysokym dynamickym rozsahem, ktere pak clovek upravuje stejne, jako bezne fotky. To pokud se nepletu je take unikatni pro LR.

Me osobne se LR6 uz kvuli temto dvema featuram bohate vyplatil. Jeste tak ziskat z CC fukci na rychlou korekci perspektivy a budu zas o neco efektivnejsi.

Jo a doporucuju se taky podivat na Capture One, stoji za uvahu, tam je tech zmen oproti LR4 trochu vic :-)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      GIF_242: Já si teda vůbec nevšiml že by se náročnost LR na výkon zvyšovala.
      Pracuju s ním cca od verze 3, stále na jednom notebooku (v tuhle chvíli už starej 5let - MBPro late 2012) a nepřijde mi, že bych fotky zpracovával déle (ani dle měření to tak není).

A to mu dávám ším dál větší záhul - původně z nikon 12MPx jsem pár let měl 36MPx a ted 12 nebo 24MPx z Fuji, což je náročnější než ty NIkon 36Mpx..
      CUKI
      CUKI --- ---
      SKALARIAK: :-D já myslel že má google nástroj na vytváření panoramat. Já jsem asi hodně velká konzerva, ale instaluju novou verzi až když vím, že mi to něco přinese.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      CUKI: vzhledem k tomu, že používám CC tak si bohužel již nevzpomenu z čeho jsem byl ve verzi 6 tak hotovej :D

Každopádně s tím výkonem je to diskutabilní mrkni na první odkaz nebo na nástěnku ;)

Lightroom 2, 3, 4, 5, 6 and CC Performance Comparison
      https://photographylife.com/lightroom-2-3-4-5-6-and-cc-performance-comparison/
      What’s the Difference Between Lightroom 6/CC vs. 5 – What’s New? | ProDesignTools
      http://prodesigntools.com/differences-between-lightroom-6-cc-vs-5.html
      Lightroom 4 vs 6: Retouching Forum: Digital Photography Review
      https://www.dpreview.com/forums/post/55720856
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam