• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    SKALARIAK: používám MIDI2LR a objednal jsem si Behringer X-TOUCH MINI

jako popravdě, když dělám pár fotek, tak to midi nezapíním, ale jakmile řeším "klasické" focení cca 1000 zdrojových fotek, tak zapínám tohoto pomocníka a imho úspora času tam je velká.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    tak jsem to zkusil po roce opet a konecne se mi to povedlo nejak koudne rozchodit, ten MIDI2LR pres novation noctur a zatim to vypada dost suprove, jakoze to slape jak ma, dam po case nejakej kloudnej report, jak se s tim dela dlouhodobe....
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    GIF_242: a pres jakej program jedes? A jakej controller sis objednal?
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    GIF_242: tak abych ukončil ten svůj monolog ;) pokud by to někoho zajímalo

takže jde to dvěma způsobama, první pro mě "čistčím" způsobem je, když má midi kontroler hardwarové přepínače na presety alá factory/user. Což mi přijde lepší řešení v tom, že víte přesně jaký preset máte namapovaný, protože vidíte jaké tlačítko vám zrovna svítí.

Druhý způsob je, softwarový, že si na konzoly vyčlením dvě tlačítka (next/prew.) teoreticky by stačilo jedno)) a těm přiřadím funkci aby přepnuly uložený preset. Nevýhoda tohoto řešení je, že musím obětovat 1-2 tlačítka na přepínání. A po chvilce práce s více presety člověk ztratí přehled v jakém zrovna je :D Takže bych asi doporučil max. 2-3 presety, aby v tom nebyl moc velkej hokej.

BTW kdyby někdo chtěl, tak bych mu výhledově (až mi dorazí nový kontroler) přenechal https://www.muziker.cz/novation-launch-control# za nějakou rozumnou cenu.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    GIF_242: tak by to asi mělo fungovat, je tam přepínač na profily. Večer vyzkouším.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    mám dotaz na někoho kdo má zkušenost s

MIDI2LR by rsjaffe
    https://rsjaffe.github.io/MIDI2LR/

Zajímalo by mě, jestli tam jde udělat, jakože nějaké presety, kdy zmáčku tlačítko na midi ovladači a otočné potenciometry mi budou upravovat v LR modul třeba BASIC, a když zmáčknu další tlačítko, tak se mi přemapují a budou ovládat třeba TONE CURVE atd.

Prostě jde mi o to, když by měl ovladač málo čudílků, jestli to nastavení lze nějak přepínat a tím pádem se stejným počtem čudlíků ovládat daleko více funkcí.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    BLACKX: díky mrknu na to
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    ANDREJKA: ta funkce tam neni zas tak dlouho, asi mas nejakou starsi verzi?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    GIF_242: Můžeš koupit AnyFilter za cenu, kterou si určíš, a to už umí filtrovat skoro cokoliv i podle velmi složitých kritérií. Používám, je to super.

Any Filter Lightroom Plugin
    http://www.johnrellis.com/lightroom/anyfilter.htm
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    GIF_242: v LR asi ne, ale muzes si to roztridit podle velikost a pak hromadne prejmenovat a pak uz s tim muzes pracovat i v LR pres naky filtry...
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    Jde nějak třídit podle Mpix případně dle velikosti? Fotil jsem na zkoušku do dvou velikosti rawu a ted bych to nejak jednoduse potřeboval vyselektovat :) a kupodivu to buď to nemůžu najít a nebo to tam není :(
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    na PC se při přechodu na 64 bit moc nezměnilo, řekl bych že to míň padá
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    PAVELDUFEK: tak zajímavé to je, ale otázka je, jak moc se to projevuje... resp o jak moc by se případná práce v LR zrychlila, pokud by to bylo 64bit
    PAVELDUFEK
    PAVELDUFEK --- ---
    Docela zajímavá informace, že na Mac je ACR jen 32 bit

Photographers, Beware of Upcoming macOS Transition Issues
    https://petapixel.com/2017/06/19/photographers-beware-upcoming-macos-transition-issues/
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    HUGGI: prsne tak, pridavat nebo presunovat z karty je naprostá kokotina, smazat fotky zabere 4 vteriny z obou karet a clovek to udela cestou na pristi foceni...
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    JOSEF_K: Já teda vždy z karty mažu fotky až těsně před dalším focením. nikdy ne hned po přatažení a zpracování. Zatím se mi to dvakrát vyplatilo kdy se nějak povedlo o část v PC přijít a na kartě to ještě bylo (a od doby co mám fotoaparát s dvouma slotama tak mám dvě karty, zapisuju na obě najednou a primárně mažu jen tu hlavní, tu druhou méně často - takže tam mám zálohu ještě starší)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Aha, díky moc. Fakt je, že kdyby se to zaseklo někde v bufferu, tak bych asi byl dost naštvanej:). No nic, budu dál mazat ručně.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    JOSEF_K:
    GIF_242: Ano, je to tak. Pokud přidáváš z PC jsou tam možnosti všechny, ale když z externího zařízení je tam jen kopie, protože přesun není bezpečný (nemusí to být jen tím, že ti klekne disk, ale i náhle odpojení může v určitých situacích mít za naásledek smazání celé dávky na obou stranách, ne jen pár souborů)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    JOSEF_K: jako možná se pletu, ale je to pojistka proti tomu, aby jsi přišel o svoje data. Vem si, že by jsi je přesunul, tzn. smazal z karty a v tom okamžiku ti kleknul hdd. Ale je to jenom domněnka.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Asi debilní dotaz, ale prostě to nikde nemůžu objevit. Proč mám při importu z SD karty neaktivní možnosti Přesun. a Přidat? Funguje akorát Kop. jako DNG a Kopie. Přitom bych uvítal právě přesun, abych fotky po importu nemusel ještě mazat z karty. Díky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam