• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    RATTKIN: myslíš "Macphun Luminar" ? jestli ano, tak to jsem testoval vloni a přišlo mi to jako "hračka", resp 70eu mi přijde moc na to, že bych to stejně +/- nepoužil v běžné praxi.

---

Teď jsem si to znovu zapnul a pro někoho kdo neumí nebo nechce něco složitě řešit v PS/LR tak asi super, pro někoho kdo chce filtrovat svoje fotky, tak boží. Pro zbytek si osobně myslím, že je to aplkace "navíc".

Má to líbivej design, bez složitých meníček, ke všemu krásnej náhled, zdá se to vcelku rychlé (mac osx). Jako možná, pokud se nenajde náhrada za Google NIckCollection, tak by Luminar asi dával smysl mít místo toho. Ale otázkou zůstává jestli se vyplatí investovat peníze do něčeho co osobně používám minimálně.

Zkusím si o tom zjistit něco více, jestli mě to něčím neohromí a uvidím. Zatím to v osobním hodnocení vypadá na 3/5. Tzn. je to fajn, určitě to může někomu dost usnadnit život, ale momentálně v tom nevidím osobní užitek.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    zkoušeli jste někdo tu betu od macphun? jsem na dovolené a nemám s sebou pc
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Test s novymi procesory - porad se potvrzuje, ze v beznych operacich, kde nebezi dva procesy naraz (jako treba export), vyhrava nejrychlejsi jadro do poctu 4. Jinak tomu develop testu moc neverim, uplne random vysledky, kazdopadne se desne tesim, az adobe aspon trochu vylepsi to vyssi vyuziti jader (jestli tedy nekdy :)
    https://www.pugetsystems.com/...-Comparison-Skylake-X-Kaby-Lake-X-Broadwell-E-Kaby-Lake-Ryzen-7-973/
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    jo tak on sam ten kontroler m jeste 8 tlacitek na specialni fce, a da se tam prepinat mezi tema sadama presetu, takze asi mozno i bez ztraty tech dvou funkcnich, budu jeste zkoumat....
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    SKALARIAK: ono si v tom ovladači midi2lr můžeš udělat presety/sady, které pak můžeš mezi sebou přepínat. K tomu by pak sloužily ty dvě tlačítka. Jakože NEXT/PREV. Takže s jedním midi kontrolreme, který má celkem třeba 8 tlačítek/kroutítek díky tomuto můžeš ovládat třeba 18 funkcí (počítáno 3 sady z toho v každé sadě blokované 2 tlačítka na přepínání mezi sebou).

už si rozumíme?
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    GIF_242: to asi nechapu s tema dvema tlacitkama :)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    SKALARIAK: kdyby jsi obětoval 2 tlačítka, tak si tam můžeš udělat více presetů a tím pádem můžeš ovlivňovat více věcí najednou. Ale jak jsem psal, pak to chce asi nějaký popis kontrolerů a pamatovat si v jakém jsi zrovna presetu.

Jinak ten crop jde řešit taky, ale aby to fungovalo ok, tak to zabere moc kroutítek ;) osobně mám namapované pouze crop otočení fotky. To mi dáva smysl, zabírá to jeden knob a je to imho pohodlnější než to rovnat myší. Na druhou stranu od doby kdy do LR přidali to srovnání perspektivy to vlastně moc nepoužívám a spíš myšuju toto.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    HUGGI: ano, je to tak. Vždy je třeba "najít" polohu a pak to funguje.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    ad MIDI2LR + Novation nocturn = udělal jsem s tím nějaký dvě svatby a přijde mi to super, předpokládám, že až si na to člověk fakt zykne tak to zvládne dělat ještě intuitivněji, ale už teď je to fakt zlepšení a zrychlení práce, je to docela dobře ergonomický a ty knoby jsou nekonečný, tzn. při každý fotce jede člověk z tý pozice kde to bylo, tzn. nic se nenuluje ani se nic nikam nehýbe + 8 tlačítek kde mám dopředu/dozadu, undo, vyřazení z výběru a nějaký automatický narovnání... pár věcí ještě vychytávám, ale jako jo, funguje to a je to vyloženě fajn... nicméně myš je stále často nutná, crop to nepořeší nijak a takové ty méně používané věci se tam nevejdou.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    GIF_242: a nefunguje tedy to, že bys na každý další fotce mělpotenciometry "nulovaný"(respektie na bodu aktuální pozice toho prvku) a mohl rovnou nastavvoat ano?
    Vždy tedy musís "protočit" na výchozí pozici..
    PAVELDUFEK
    PAVELDUFEK --- ---
    už si toho všimli :-))))
    Adobe Admits Lightroom is Slow, Says Speeding It Up Is Top Priority
    https://petapixel.com/2017/07/11/adobe-admits-lightroom-slow-says-speeding-top-priority/
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    HUGGI: Takže to nefunguje :( nebo resp. nefunguje to na NOVATION ReMOTE 49 SL MKII nicméně si myslím, že se dá předpokládat, že s tím ovladačem MIDI2LR to asi nebude fungovat obecně.

Po přeskočení na další fotku, kontroler zůstává ve stejné pozici jako na předešlé. Jediná lehká výhoda je, že s tím kontrolerem se může točit do aleluja a není člověk omezenej koncem kroucení nebo jak to napsat ;)

Ale zkusím ještě Knobroom, PFixer atd. třeba to někde bude fungovat.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    GIF_242: Dobrej point, tak dej vedet, kdyztak objednam taky;))
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    HUGGI: protože to nemá ty nekonečné potenciometry. Jako co se týká velikosti a počtu kontrolerů, tak je to ideál, ale při větším počtu úprav mě prostě začalo "srát", že vždy musím tím knobem otočit naplno na obě strany, až se prostě chytne, a pak to teprve začne fungovat. Což předpokládám, že u těch endless odpadne a chytne se rovnou v té pozici, kde bude.

Teď mě tak napadlo, že mám vlastně klávesy, kde ty endless jsou, tak to v neděli večer zkusím, jeslli je domněnka správná ;) a dám report. Jsem to ale hlupák :D
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    GIF_242: A proc chces vymenit? Uvazuju co v lete koupim tak abych vedel;)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    SKALARIAK: podle mě to behringer nezajímá, fotografů je sice hodně, ale těch co by to chtěli využívat je imho fakt málo. Je živí hudba/zvuk tam mají základnu a pro tu dělají nové věci. Aby tady vyvíjeli něco pro XY tisíc lidí si myslím, že je nezajímá. Nehledě na to, že oni mají relativně solidní nástroj (motorizované kontrolery), který právě další firma využívá pro ovládání. Dají tomu nový skin s popiskama a je to. Jenže to jsme zase u cca 8000,- za hardware + nějaký drobný za skin a soft a jsme tam v tom stejně jako loupedeck :(
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    GIF_242: jo ted koukam, ze to sojí 10K :) tak to je trochu dost no, spis se divim ze po tom davno nesah treba ten behringer.. whatever, me ten navation zacal slapat, tak neni treba tohle resit....
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    SKALARIAK: loupedeck = cca 10.000,-, x-touch = 1700,-

jako ano vypadá to super, a chtěl bych to, ale ty prachy za to prostě nedám, zvláště když to jde nahradit něčím jiným, co sice není tak moc sexy, ale funkční to je ;)
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    tak to si pockejte na ten loupedeck rovnou ne? :) i kdyz t j mstnota, ale vypada to sakra dobre...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam