• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    GIF_242: nerozumím v čem si oponujem :) já tvrdím že ten nocturn i loupedeck to maj OK a začínaj pokaždý na aktuální hodnotě ty kroutidla, beatstep to má nahovno (ale prej bug toho MIDI2LR) a další zařízení jsem nezkoušel... tady ktomu tabulka s nejakym infem...

MIDI Controllers - Tabulky Google
    https://docs.google.com/...dsheets/d/1DsxFgYFQyESJwdUAq9Qj405yBbaG0Xd4IGnA23FDxmE/edit#gid=138249044
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    SKALARIAK: to ti budu klidně oponovat. Resp. při sestavě OSX + MIDI2LR + Novation 49 sl mkII (toto má endles) nicméně jsou to normální klávesy, takže dost nevhodné)) se to chová stejně dementně jako s Novation Launch Control (toto nemá endles). Tzn. chová se to na "prd". Když jsem to vyzkoušel, tak jsem přestal schánět kontroler s endles, neb by to bylo k ničemu.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    GIF_242: loupedeck se taky přesouvá na aktuální hodnotu, bez toho by to bylo šílený...
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    GIF_242: no on začne fungovat hned, ale na hodnotě předchozí fotky, což je přesně to, codělaj ty kontrolery který nemaj "endelss knoby" ale obyčejný pootenciometry se začátkem a koncem... ten nocturn a myslim že i ty různý behringery právě při přechod na fotku načtou její aktuální hodnoty a když tam máš -50 tak na tom začínáš....
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    GIF_242: na macku to ještě chci vyzkoušet no.... vadnej je ten jeden knob jen, pochybuju že by to mohlo nějak ovlivňovat bytek....
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    BLACKX: já to asi popisuju zmateně, ale vlastně většinou máš HW, pak SW od výrobce kterym to konfiguruješ, pak SW nějakej kterej to porpojí s LR, na WIN je to ten MIDI2LR, na macu treba nejakej Pfixer, no a sem tam se najde nějakej problém / bug ve psolurpáci těhle komponentu, kterej je v zákaldě smoazřejmě způsobnej tim, že je ten HW uplně na něco jinýho :) ale už teď je to super použitelný....
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    SKALARIAK: teď jak to čtu, tak mi řekni ;) BEATSTEP se chová +/- tak jak to znám tzn. u další fotky si musím najít místo, kde začne ten knob fungovat. A ten LOUPEDECK se automaticky přesune na aktuální hodnoty fotky? Tzn. první fotka má expozici 0 ty jí o 0,5 ubereš, jedeš dál a další fotka má +1 a ty rovnou ubíráš/přidáváš nebo to také musíš "najít" na tom knobu?

Rozumíš mi co se chci zeptat?
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    SKALARIAK: ten kdo dělá málo fotek, si ten kontrolér imho nekoupí. Tedy pokud to není nějakej veganskejhipster. Každopádně co píšeš o tom Loupedecku je zvláštní. Na druhou stranu bych se vůbec nedivil, kdyby to vyladili na MACka a WIN verze byla jenom jako, aby se neřeklo. Na druhou stranu, to že to jede blbě možná souvisí s tím, že je to vadný kus hardwaru...
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK: Super recenze, díky! I když zdá se, že teoreticky je to dobrý nápad, ale zatím hapruje ten software. Chápu to tak, že na HW teda v podstatě momentálně až tak nezáleží... v podstatě by vše bylo použitelné, ale hlavní je, jestli to nezabijou plug-iny od konkrétního výrobce. Což momentálně vždycky zabijou :/
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    ad MIDI controllery - vyzkoušel jsem postupně NOVATION NOCTURN, LOUPEDECK a ARTURIA BEATSTEP, pro mě je vítězem paradoxně nejstarší Novation nocturn (kterej se už ani nevyrábí) - má jen 8 tlačítek a 8 koleček, ale i když je to plasťák, je zdaleka nejpříjemější na ovládání a super ergonomii + ten soft k tomu mapovací je user friendly a jendoduchej celkem, daj se tam dělat alternativní konfigurace na který se to přepne, takže teoreticky celkem neomezenej počet věcí co se na to namapujou....

LOUPEDECK - ten je z mýho pohledu nahovno, sice má nějaký dvě custom tlačítka a jedno kroutítko, ale na ty se nedá namapovatskoro nic, ale hlavně se nedá nijak řešit citlivost těch knobů, takže třeba u higlights kdy jedu dost často hodně dolů člověk kroutí jak debil, nedokážu si představit, že takhle edituju fůru fotek, naprosto nechápu jak je ožný, že to nedje nastavit, nebo apsoň celkově citlivost tý věci, protože jinak je to samozřjmě uplnej ideal co se toho nápadu týče, ale nulová možnost customizace to zabíjí.... ale věřím že teba pro lidi co dělaj míň fotek a víc si s tim hrajou tak může bejt fajn.... (+ mi přišel s jednim nefunkčnimknobů, takže ho musím poslat zpátky do US na reklamaci....)

BEATSTEP - zdálo se být idealní, je to levný, má to 16+16 knobů a tlačítek, ale jednak ty knoby jdou na můj vkus moc ztuha (ale to je celkem detail...), ale hlavně ve spojení s tim MIDI2LR je tam nějakej bug a pokaždý když jde člověk na další fotku, má na těch knobech (resp se jim řiká encodery) hodnotu z předchozí fotky, na který začíná (tedy jen pokud na to šáhne, jinak tam zůstane ta původní), což je taky nahovno...

každopádně tohle se týká WIN, na macu jsou zase jiný ty softy a tyhle bugy tam nemusej vůbec bejt....

tak jako tak sem si teda na to ovládání z controlleru zvyknul hrozně rychle, z mýho pohledu výrazná úspora času a vůbec celkový zpříjemnění práce u velkejch sérií fotek...
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    SKALARIAK: ty jo, tak pak poreferuj, dost mě to zajímá.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    RATTKIN: velikost vliv nemá, ovšem optimalizovat se jednou za měsíc vyplatí (můj catalog má skoro 3GB. + soubory náhledů skoro 90GB)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    přidat nějak ten nový adresář - třeba tam naimportovat z karty nějakou fotku a pak se to objeví v katalogu. Pak stačí ostatní fotky přetáhnout a čekat.

připrav si robustní zálohování, externí disky odchází jak léto.
    MARTIK
    MARTIK --- ---
    Ahoj, prosím o radu. Mám všechny rawy na disku, v LR mám katolog a každou fotku nějak upravenou.
    Můj cíl je přesunout rawy na externí disk (smazat je ze současného disku) a zachovat všechny ty postprocessingové development nastavení. Navíc bych do toho chtěl zakomponovat Smart previews, abych mohl nad fotkami dělat i bez připojeného disku. Jak to prosím dohromady nejlépe udělám?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    hodně se mi zrychlil lightroom, když jsem optimalizoval katalog.
    používám to tak, že fotky importuji, upravím, exportuji pryč a smažu z katalogu - měl jsem lrcat velký asi 40mb a smazání jedné fotky trvalo několik vteřin
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    ad TEST - o dalších 10 vteřin mi to zrychlilo skoro, když jsem povypínal všechny běžící pluginy, který mi zaplevelily LR, různý ty FB a flicker a tether vecičky...
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    design je pěknej, ale ty tlačítka nejsou udělaný nic moc a ty knoflíky jsou taky takový.... no a hlavně mi přijde že to proti tomu nocturnu (kde se to dá hlavně nastavit ve 3 urovních) strašně pomalu mění ty hodnoty, takže tam kde mi na něm stačí čtvrt otočky tlačítka (a to se dá u každýho nastavit zvlášť ty steps), na tom loupedecku otáčim jak kokot několikrát.... to samý ty měniče barev - já potřebuju s tou věcí zahejbat rychle, abych viděl tu změnu v těch většich extrémech a pak to doladil a ne abych jak debil točil 10x dokola a čekal zda z toho něco vyleze.... no ještě to zkusím na nějakém macu a pak to nějak shrnu, ale mo nechápu ty nadšený recenze všude....
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    dnska mi z NY privezli ten loupedeck, ale ani na jednom z kompů mi nefunguje knob EXPOSURE :))) tak sem jim napsal jestli to muze bejt necim jinym nez failem toho knoflíku, bojim se že ne ....
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    SKALARIAK: pak uz me napada jedine jestli to nahodou nestiha uchladit, kdyby se prehrival, tam se sam prubezne zpomaluje ten procesor, aby se neupek.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    MENTOL_: turbo jako jestli to jde na tech 4,6GHz pri zatezi? To jde no...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam