• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      KULHY: to je nějaký divný, teď jsem se koukal u sebe a všechno běží, žádný trial.
      KULHY
      KULHY --- ---
      Hele co ten novej Lr CC a předplatný celýho CC? Mám komplet CC, ale u tho Lr CC mi to píše trial na 7 dní – něco mi uniká?

Ne že by na tom záleželo, protože používám Lr Classic (to je fakt debilní název). :)
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      BLACKX: jasný, jak píšeš, pracovat se s tím dalo a dá, ale za sebe žádné zrychlení, které by mě zasadilo do židle a vydával bych to jako událost dne, nepozoruji.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      GIF_242: Nic konkrétního, jen jestli se celkově nezrychlila práce hlavně na těch high-res monitorech. Ale asi ne :)

Já bych měl říct, že jsem to nějak drasticky pomalé ani neměl, pracovat se s tím dalo a dá. Ale každá čtvrtvteřinka dobrá.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      BLACKX: retinu mám, ale nějak zásadní rozdíl mezi předchozí verzí nepozoruji. Máš něco konkrétní na mysli čeho bych si měl všímat?

BTW Honza Březina ve svém video kde vysvětluje rozdíly mezi LR, několikrát zmiňuje, že se mu to drasticky zrychlilo. Což je klidně možné, když budu předpokládat, že má nejnovější OS + nejnovější HW. Osobně na 2 roky starém HW žádnou změnu v rychlosti nepociťuji. Třeba když nahodím nejnovější OS, se s tím něco stane ;) Ale nemyslím si.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      LR Classic používám asi týden a tady žádné extra zrychlení nevidím. Spíš si toho víc všímám, takže vidím zpomalení po delší době používání a musím to občas restartovat. Jen ty brushe se zrychlily, nejspíš už jsou taky akcelerované grafikou.

Ale mám monitor jen se středním rozlišením (2560x1600), možná se Adobe zaměřilo na optimalizaci pro retinu a spol. Máte někdo s novým LR zkušenosti v tomhle směru?
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      Jo a BTW včera jsem konečně v ostrém provozu testoval ten nový LR a musím říci, že zásadní změny v rychlosti jsem vlastně ani nepozoroval :(. Resp. možná při přepínání fotek, které byly zvětšeny na 100% v Develop modu. Ale taky je možný, že jsem si jenom přál, aby to bylo svižnější ;)
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      KOZEL: MENTOL_: OK díky za názory. Jde o to, že kamarád včera přišel s tím, že slyšel o nějakém božím softu na úpravu fotek a po chvilce přemýšlení z něho vypadlo, že to je LR a jestli to znám. Tak jsem mu to rovnou ukazoval, tak z toho byl vcelku nadšený, nicméně když jsme se loučili, tak mi řekl, že fotí do JPG a že jeho foťák snad ani nic jiného neumí. Tak jsem mu sdělil, že určitě umí (má 400D), ale že si nejsem jistej, jestli to bude to pravé pro něj, když fotí do JPG. Ale že na to mrkneme. No a jak jsem pak nad tím večer přemýšlel, tak jsem si říkal, že to asi smysl má, i když dost okleštěný. Takže díky za potvrzení domněnky.

Ještě k tomu "výpalnému", ono to lze řešit, alespoň se domnívám, že si to zaplatíš jenom když to potřebuješ. Jako samozřejmě nemůžeš využívat katalog atd., když to nebudeš mít zaplacené, ale na druhou stranu, pokud by mu šlo prioritně o úpravu fotek, které si pak vyexportuje a zase na to třeba čtvrt roku nešáhne, tak by to možná mohlo fungovat.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      GIF_242: zalezi myslim na dalsich faktorech nez na formatu. S JPG jsou sice moznosti nizsi, ale zase co se z toho da vysekat v LR tak se vyseka, navic je to znatelne rychlejsi. Taky zalezi jaky JPG, treba na malym Sony A6000 fotim do JPG s Dynamic Range Optimizerem porad zapnutym, vytahuje stiny a stahuje prepaly jeste pred ulozenim, tj. ten JPG je daleko lepsi na dalsi upravy nez normalne, tak "na pul cesty" k Rawu. Na Nikonu je taky neco takovyho, ale to jsem aktivne nepouzival.
      A vlastne jsem kdysi roky fotil jen JPG, bez LR ani ranu :)
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      GIF_242: Jo, porad je to skvelej photo manager a upravy nad jpegama zvlada tak dobre, jak to jen jde. Nicmene nevim, jestli nejakej chronickej jpegar bude ochotnej platit vypalny za CC. Pokud je to nejakej profik, co strili bursty jpegu na 1DX2 a pere to rovnou do agentury, tak ten ma asi jasno sam a nepotrebuje nas nazor.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      Myslíte si, že má LR smysl pro někoho kdo nefotil do RAWu?
      FOGH
      FOGH --- ---
      Nedelal jsem testy, ale u me to zatim vypada vicemene stejne, co drive, nepozoruju zrychleni.
      Ve Fujifilm skupine na FB si nekdo pochvaloval obrovsky rozdil, bude to hodne zaviset na konkretnim HW :-/
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      Tak jsem udelal prvni testy s CCC
      Nas LRTest2 Export: na vterinu stejny
      Import 50x D750 RAW se Smart Previews, 1:1 a presetem bez Sharp/NR/CA: CCC o 9% pomalejsi. Vytizeni 1:1 po paralelnim Smart Previews kolisa cca 60% u obou, coz me dost stve (hlavne proto, ze to pocita bez exotickych uprav geometrie, bez NR, ostreni, atd, tj. fakt basic. Aspon kdyby to delalo 2 preview zaroven)
      Develop: load jeden po druhym na 4K (manualni skoky sipkou na klavesnici): CCC o 25% rychlejsi
      Develop to stejne ale s Sharp/NR/CA: stejny

Takze nevim co inzenyri v Adobe delali krome novyho podivnyho produktu, zatim to hodnotim jako "zklamani" z hlediska rychlosti, uvidime jak to bude pusobit pri realny editaci. Je mozny, ze na slabsich strojich se to projevi lepe. Taky nedokazu rict, nakolik se to treba zrychli u vic nez 4 jader pri importu a v developu (export urcite zrychli pridanim dalsi paralely, coz je ale asi to nejmin podstatny)

BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: Tohle je z pěti, ale možná by stačilo i míň (mám radši víc fotek do rezervy :) ). Nejsvětlejší a nejtmavší se od sebe liší zhruba o 6 EV.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: a z koika expozic je toto napriklad?
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      btw. ten novej update oni uvolnujou nejak postupně? Mě to ještě ani nenabídlo....
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: Jak kdy, tohle bylo ze stativu. Je to lepší, ale pokud není zbytí a nemአv záběru blízké travičky, tak to často dokáže správně zarovnat (ale je to tak 50:50).
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: vsak si z toho delam legraci, takto smaozřejmě ano.... btw. to fotíš z ruky nebo ze stativu?
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: Já rád fotím proti slunci :) Není jiné řešení, ale LR to naštěstí umí dobře skládat, jenže pak mám spoustu kompozic tohohle typu:

SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      tyjo koukám este ze sem siprosel HDR obdobím když eště nebyl LR :)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      MENTOL_: To by bylo fajn, ale budu spokojený i když to bude dělat postupně. Když jsem v létě mergoval asi 100 HDR z dovolené, tak to byla strašná otrava - skočilo mergování čtyř fotek, tak nastavit další čtyři a tak pořád dokola.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam