• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      BLACKX: s tím restartem to myslím nesouvisí s LR, ale s pamětí (takže problém Windows) - na macu to má na čas nulovej vliv
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Otestováno a je to rychlejší:

Full se zlepšilo: 3:48 -> 3:23
      1000px: 1:36 -> 1:23

A schválně jsem 1000px zkusil ještě než jsem restartoval Lightroom, takže asi po 1-2 dnech běhu LR. Pak byl čas strašně pomalý - 2:21. Napsal jsem sem do pokynů jako bod 0, že je potřeba restartovat LR, kdyby někdo chtěl zapomenout. Pokyny v tabulce jsem neměnil - na zvážení, jestli to tam nacpat taky?
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      Nezkoušeli jste někdo náš LR test na novým LR Classic CC?
      Chtěl jsem dnes otestovat nové PC a dosaženej čas (2:46 na full) mi přijde až moc dobrej na to aby za to mohl jen HW..
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      SKALARIAK: mam, funguje, nic jinyho jsem nezkousel
      SKALARIAK: me to skvele teda nefunguje ani v uplne idealnich podminkach, nad auto upright jsem zlomil hul
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      mate zkusenosti nekdo s Detekci obliceju a tagovanim podle toho? Zkousim to ted v LR na starej archiv a jako nejak to funguje, ale zajimalo by me, jestli treba na to neni nejakej vyrazne lepsi SW.....
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      GIF_242: obcasto pobavi, ale u standardnich situaci kde se mi zbihaj nejaky primky nnebo je to cely vyfoceny nakrivo malinko to funguje skvele...
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      SKALARIAK: jako všiml jsem si, že někdy "auto" udělá ok výsledek a někdy to totálně doprzní i když z mého pohledu by mělo klapnout všechno ok. Tzn. hrany jsou jasné a zřetelné a třeba se jenom mírně zbíhá perspektiva. Nicméně LR to vyhodnotí nějak dementně a udělá to výřez, otočení a bůh ví co ještě. Nicméně jsem nad tím moc nedumal, vždy jsem dal krok zpět a zkusil jsem příslušnou transformaci a většinou to proběhlo již ok.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MENTOL_: no je to naky zapeklity, este musim analyzovat :) jo pouzivam fakt dost, na nekterejch druzich zaberu to strasne urychli, auto/full, huided je samozrejme top, ale zase to trvá :)
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      SKALARIAK: a pastujes uplne sekci transform prazdnou? Kazdopadne divny, nicmene je to auto k necemu? Zkusil jsem parkrat a ted uz jen shift+t ;)
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      Dotaz na upright/transform - před editací si klasicky pastuju nějaký nastavení na fotky, smaozřejmě tak, aby tyhle trasformace automatický byly off, ale i když pak dám AUTO, uděá se to nějak debilně možná snad podle tý fotky ze který se to bralo a teprve po UPDATE se to znormalizuje, řešil jste někdy někdo tohle? POkud jsem to tedy popsal vůbec trochu srozumitelně....
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      MENTOL_: tak jak píšeš to taky dává smysl. A asi i větší, než se vracet do "předchozí verze". Nicméně kdyby chtěl člověk udělat pouze "základní" úpravu na fotce toho typu co ukazují na té adrese, tak si mylsím, že je to asi jednodušší a rychlejší řešení.

na druhou stranu, teď jsem to zkusil, je to asi vážně k ničemu, protože když si to přepnu do starého režimu, zašoupu s táhlama, a pak to přehodím do nového, tak se to resne a začínám znovu :( takže asi beru zpět, toto GIF_242: je k ničemu.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      GIF_242: akorat se to musi prehodit do toho staryho procesu a neni to zas o tolik navic (asi zalezi na fotce). Kdyz je potreba vic shadows, tak lze jeste na cele foto pridat Graduated Filter a zvedat Shadows opakovane takhle. Nebo lze k tomu pouzit Tone Curve.
      No a v posledni rade, kdyz uz "dojde" jakykoliv posuvnik, vytvorit po vsech klicovych upravach (hlavne WB) kopii pres Edit in Photoshop (ten zavrit) a editovat dal "od nuly" znovu tu kopii v LR v bitmape (idealne 16bit pro lepsi zachovani dat z RAWu), treba pridat jeste vic Clarity atd. Pouzivam to taky nekdy kdyz potrebuju delat tunu retusi a klonu i jen v LR a uz je to silene pomaly po vsech tech operacich, tak udelam "tlustou caru" a jedu v dalsi verzi rychle. A moznost navratu k mezikroku v PS pod dalsima LR upravama taky neni k zahozeni.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      Narazil jsem na tento tip https://petapixel.com/2015/02/16/use-lightroom-secret-slider-trick-extreme-shadow-recovery/

Z prvopočátku mi to přišlo takové o ničem, ale když jsem to vyzkoušel na svých fotkách, tak musím říci, že to funguje překvapivě dobře. Na druhou stranu většinou, když se mi povede podexpozice, tak mám v sérci i správnou expozici, takže tu špatnou dále needituju, ale dokážu si představit situaci, kdy by to teoreticky mohlo, jak se říká, zachránit prdel ;).
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      KULHY: no vidíš, to je tak když jsi týmový hráč :D
      KULHY
      KULHY --- ---
      GIF_242: Z Adobe fora:
      Unfortunately, as of now, Lightroom CC is not available for CC teams. Adobe is working on it to make it available for teams but we will have to wait for it.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      KULHY: nicméně když jsem se přes webové rozhraní proklikal do té aplikace na webu, tak to normálně běželo.

KULHY
      KULHY --- ---
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      KULHY: mám klasický balík s ročním předplatným, kde je XY aplikací a mezi nima je i webová verze Lr CC, která mi nomrálně běží a nesvíti nikde, že by to měl být nějaký trial.
      KULHY
      KULHY --- ---
      KULHY: Asi je to fakt jen v rámci photo subscruption nebo samostaně.

Mimochodem W10 only se začíná nějak rozmáhat (doma jedu na Macu, ale v práci máme win a koukám u kolegů co mají W7, tak už nové aplikace chybí).

KULHY
      KULHY --- ---
      GIF_242: Ten nový odlehčený CC?
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam