• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    HUGGI: Tohle se mně neděje. Mám zapnutý File -> Library Filters -> Lock filters, tak by to mohlo být tím, ale vlastně nevím, co to dělá... ale mohl by to zkusit.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    HUGGI: Nemáte někdo nějaký řešení tohoto dotazu?

//
    Neustále v LR bojuju s tím, že když exportuju fotky a potřebuju pracovat v nějakým adresáři s filtrama, tak s emi po každý vyexporotvaný fotce filtry vypnou..netušíte někdo jak to obejít?
    //
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MENTOL_: Každých 10 % času dobrých :) Když se podle toho řídí i lidi, co kupují PC, tak tohle jedno číslo by to mohlo udělat spolehlivější.

Jinak na výstupní doostření můžeš pořídit plugin LR2/Mogrify, který tam má velmi detailní Unsharp masking a spoustu jiných možností (já to používám na lepší práci s vodoznaky).
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    BLACKX: Sou veci - u tech papirovych vysledku by to mohlo mit asi vliv na algoritmus z logiky, ale u toho screenu by me to prekvapilo, LCD je porad stejny :) Jeste k ty delce exportu vlastne - i kdyby to delalo nejaky veci jinak, tak je to samo o sobe rekl bych na konci tak banalni operace, po tom vsem co to s tou fotkou udela predtim, ze bych fakt necekal rozdil. Spis bych radeji, kdyby zas misto tehle radoby zkratek zakomponovali regulerni Unsharp Mask (kvuli Threshold) nebo i nejaky lepsi ostreni s High Pass a podobne.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    MIKEKT: no pokud nezmensujes (kdyz to jde cele na tisk), tak to je spravny, ze to nevyuzijes, ostril bys 2x pres sebe stejne rozliseni
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    BLACKX: tyjo tu polozku Output Sharpening jsem nikdy nepouzil :) natavim doostreni v delopu a pak uz tam nic nedavam :) to budu muset vyzkouset. Obcas to pouzivam kdyz zmensuju v LR primo na web tak tam pouzuju screen, ale nevsim jsem si, ze tam je ta moznost paper
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BLACKX: Takže při použití Sharpening: Screen se zdá, že to PPI ignoruje, výsledky jsou stejné. Ale to platí pro tuhle konkrétní verzi LR, nevíme, co se stane v budoucnu nebo jestli se to někdy nelišilo.

Při použití Sharpening: Matte paper se výsledky liší v závislosti na PPI (a asi i u Glossy paper, ale to už jsem nezkoušel).

Pro porvnání, tady je 100 PPI vs 600 PPI na tomhle obrázku

Rozdíl je vidět jen při přeložení přes sebe, tak odkazem oblast kolem stromu uprostřed:
    100 ppi
    600 ppi

Teď bych byl teda spíš pro to, aby to tam radši bylo, kdyby se ten jejich algoritmus změnil.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MENTOL_: Do hlavičky se to zapíše určitě, ale kdybych programoval doostřování, tak tam budu počítat s DPI - když doostřím pro tisk na papír s 300 DPI, tak to bude něco jiného než pro tisk s 600 DPI. Schválně zkusím, jestli tam bude možné najít vizuální rozdíl.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    BLACKX: Ono i to “add catalog” nema v altualni verzi Lr velkej vliv (cca 10%), protoze vypocet nas tema nove vzniklejma fotkama probiha az po celem exportu(driv to bylo zaroven)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    BLACKX: to PPI/DPI se pri tom exportu v presnem rozliseni myslim jen napise do nejaky hlavicky pro pozdejsi programy, pixelovy rozliseni je porad stejny, pochybuju, ze by to ostrilo nejak jinak pri ruzne hodnote PPI. Jedu vsechno 300, aby se pak pri pripadne kombinaci v PS neco netvarilo vetsi/mensi, treba watermark z jineho souboru.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    HUGGI: Ok
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    BLACKX: Zkousel jsem uz pri minulem testu. Nemelo to zadny meritelny vliv na test
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    HUGGI:

Návrh k testu:

Je tam specifikované exportní rozlišení, doostření atd., ale ne PPI (DPI). Řekl bych, že by tam i tohle mělo být konkrétně zadané (např. já tam mám standardně 240 pixels per inch), protože to velmi pravděpodobně ovlivňuje sharpening. Při nějakých různorodějších hodnotách se pravděpodobně použije u dvou různých lidí sharpening s různě velkým poloměrem a chudák, který skončí s větším poloměrem, to bude mít pomalejší.

A když už to bude, můžeme tam specifikovat i profil - sRGB.

Co vy na to?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    COLTCHA: já jsem to psal schválně hodně ostře, aby si tazatel nemyslel, že za takový velký balík peněz dostane velký výkon.
    už jsem viděl firmy, které si koupili serverovou farmu za 3 miliony, plnou 1.6 GHz procesorů a pak se divili že jim tam jejich jednovláknová aplikace běží šílené pomalu, pomaleji než na jejich předchozím serveru, který byl 8 let starý.
    možná nejlepší bude když tazatel napíše, jaký má počítač teď a co chce hlavně dělat, jaké aplikace.

proti značkové sestavě s podporou a možností rychlé opravy na místě nic nemám, u produkčního počítače nebo serveru to sám vyžaduji.
    proti Lenovo jako značce taky nic nemám, i když teď tam měli nějaký spyware, ale to se stává i jiným značkám
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Kdyz uz teda tak treba tohle je parametrove slusnej zaklad, nakolik u nas a jak funguje zaruka HP netusim, radeji bych obdobnou sestavu od Dellu, ale nedari se mi jednoduse najit v rychlosti. i7-7700, 16GB ram, SSD + 1TB disk, GTX1050 (zvladne trochu nejakou hru, ale orgie to nebudou)
    HP Pavilion 570-p071nc Natural Silver - Počítač | Alza.cz
    https://www.alza.cz/gaming/hp-pavilion-570-p071nc-natural-silver-d4738250.htm
    Jinak k puvodnimu dotazu EGGH:, skoro vzdy se da postavit vykonnejsi nebo obdobne PC za dany peniz, zalezi prave nakolik je nacenena znacka, zaruky atd. Oem vyrobci samozrejme usetri na takovych vecech jako je zakladni deska a dalsi veci co maji ve velkem a nemusi byt v top end-user kvalite, staci kdyz zvladnou jak je prodavaji a celkova zaruka pokryje. Nicmene to je asi fuk, neznalemu bych nedoporucoval si neco stavet.
    Mj. velmi obdobny HW mam i v notebooku (CPU cca 3/4 vykonu oproti zminenemu desktopu) a je to taky za 40 "i s monitorem", jestli se na workstation/pc uplne nevykaslat, ale tam uz zalezi i na dalsich faktorech, nema to treba velkej interni disk v tyhle konfiguraci. LR na tom beha hezky, pres USB3/TB to zvladne i 4K na externim monitoru.
    Dell XPS 15 stříbrný - Notebook | Alza.cz
    https://www.alza.cz/dell-xps-15_1?dq=4671767&o=4
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    COLTCHA: souhlasim s tim udrzbovym pohledem, stabilitou, dlouhodobosti atd, ale neznamena to, ze se neda vybrat workstation s mnohem rychlejsim a hlavne vhodnejsim procesorem. A vzhledem k tomu, ze jsme v diskuzi o LR, tak to asi nebude jen okrajova vec a zaroven je LR specificky program - neumi moc dobre zpracovavat vic nez 4-6 vlaken (podle cinnosti a mimo export - ten jede naplno) a nejvic prave tezi z maximalni rychlosti na mene vlaken, nez pomaly (3x! v pripade 1.6GHz) a hodne vlaken.
    Tj. v tomto konkretnim pripade je tam sice dualni procesor, ale tak pomalej, ze tech 12 celkovych jader po 1.6GHz da teoreticky obdobny vykon jako 4x 4.8GHz (coz je dnes bezny levny desktop cpu), ale jen v idealnim programu, Lightroom to ani zdaleka nevyrovna a bude silene pomalej - to je proste uz pod carou nejakyho uvazovani "zaruky a stabilita za trochu vykonu dolu". Kdyby to bylo na renderovani videa nebo podobny veci co dobre skalujou, tak se to jakztakz srovna, ale proste celkove zbytecny, jakykoliv - i7-7700(K) ci novejsi do/kolem 10tis udela daleko lepsi sluzbu nez 2x Xeon vykonem do webserveru.
    COLTCHA
    COLTCHA --- ---
    Sice sem tahle diskuze pravděpodobně úplně nepatří, ale...

Ještě malý dodatek - EGGH se ptá na pohled na hotovou sestavu třídy workstation. Pokud jsou prostředky, jako stroj do produkce (=stroj, který mě živí) je tahle třída prostě spolehlivější. Ať už v tom, že při závadě přijede do 4 hodin (nebo další pracovní den, dle varianty záruky) pikolík a vymění stroj kus za kus a na nic se neptá.
    O řemeslnym zpracování a decentním funkčním designu (provedení, chlazení, hluk, 24/7 provoz), si troufám tvrdit, že oproti běžný spotřebitelský low end třídě je to level up s životností min ob generaci.

Ad dual procesor - nevyznělo to tak, že EGGH chce využít stroj výlučně na Lightroom. Dual cpu velmi dobře využijou třeba after effects + jakékoliv pokročilejší 3D včetně renderingu (a ano i PS jej využije). Vezmu-li v potaz distribuci výkonu při (možná jen za mě) běžné činnosti typu - importujou/exportujou se fota do LR nebo hromadně aplikujou filtry, hraje hudba, jede web a na pozadí se X hodin/dní renderuje video/3D animace + sem tam administrativa, lze stále velmi svižně pracovat.

Shození ze stolu dual-cpu řešení ze strany RATTKIN je trochu mimo, sry :) Pravda ale je, že jsou i výkonněší Xeony, než tyto konkrétní. Stejně tak předpoklad "počet GHz = víc adidas" už mnoho let neplatí.

Z praxe jsem velkej obhájce workstation tříd lenova/hp a dalších - jsou to vytrvalí dělníci. Něco to stojí, ale za nula starostí s hw provozem a podporou OS je to adekvátní.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    EGGH: tento procesor je nevhodný na skoro všechny druhy použití co mě napadají.
    Hodně jader, to využijí jenom video enkódéry a benchmarky. Photoshop tolik jader pořádně nevyužije a lightroom teprv ne. AutoCAD je taky převážně jednovláknová aplikace. Půjde to, ale něco co má 3,8GHz a víc by bylo mnohem lepší.

Ještě ten malomocný procesor dají dvakrát, to jsou fakt psychouši. jedna pořádná i7 by byla levnější. Proč si intel, a všichni prodejci počítačů myslí, že každý má doma webserver?
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    EGGH: na Lightroom to neni idealni procesor - ma to sice hodne jader, ale ta jsou pomala sama o sobe. Na jine aplikace, co vyuziji 12 opravdovych jader mozna (i kdyz i tak mi prijde 1.6GHz na jadro malo), ale pro LR je aktualne nejlepsi poridit stroj s procesorem i7-8700K.
    COLTCHA
    COLTCHA --- ---
    EGGH: jdi do toho, mam zkusenost s predchozi generaci a jede mi sedmym rokem bez nejmensich komplikaci (vse je industry standard, takze no prob s drivery atd.). Vykonove pohoda, zpracovani precizni, zaruka rozsiritelna na dalsi roky a funkcni. Jako produkcni stroj za me dobra volba.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam