Sice sem tahle diskuze pravděpodobně úplně nepatří, ale...
Ještě malý dodatek -
EGGH se ptá na pohled na hotovou sestavu třídy workstation. Pokud jsou prostředky, jako stroj do produkce (=stroj, který mě živí) je tahle třída prostě spolehlivější. Ať už v tom, že při závadě přijede do 4 hodin (nebo další pracovní den, dle varianty záruky) pikolík a vymění stroj kus za kus a na nic se neptá.
O řemeslnym zpracování a decentním funkčním designu (provedení, chlazení, hluk, 24/7 provoz), si troufám tvrdit, že oproti běžný spotřebitelský low end třídě je to level up s životností min ob generaci.
Ad dual procesor - nevyznělo to tak, že
EGGH chce využít stroj výlučně na Lightroom. Dual cpu velmi dobře využijou třeba after effects + jakékoliv pokročilejší 3D včetně renderingu (a ano i PS jej využije). Vezmu-li v potaz distribuci výkonu při (možná jen za mě) běžné činnosti typu - importujou/exportujou se fota do LR nebo hromadně aplikujou filtry, hraje hudba, jede web a na pozadí se X hodin/dní renderuje video/3D animace + sem tam administrativa, lze stále velmi svižně pracovat.
Shození ze stolu dual-cpu řešení ze strany
RATTKIN je trochu mimo, sry :) Pravda ale je, že jsou i výkonněší Xeony, než tyto konkrétní. Stejně tak předpoklad "počet GHz = víc adidas" už mnoho let neplatí.
Z praxe jsem velkej obhájce workstation tříd lenova/hp a dalších - jsou to vytrvalí dělníci. Něco to stojí, ale za nula starostí s hw provozem a podporou OS je to adekvátní.