• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      UMIAKI: co je to vyvolávací data? jako nastavení developu? to je v xmp vedle rawu.
      ne lightroome, uložit xmp opravdu netrvá vteřinu.
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      RATTKIN: A jak to řeší vyvolávací data? V LR jsou v catalogu údaje o nastavení při vyvolání. ACDSee to bez katalogu řeší vytvořením JPGčka, které uloží do složky [developed] takže to ve výsledku zabírá stejně jako LR catalog... Zoner to asi neřeší a proto je to pomalé jak sfiň.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      RATTKIN: díky za info, asi zkusím nahodit, nezní to úplně marně. Třeba by to bylo řešení, pro nějaké rychlovky
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      GIF_242: pro mě je to hlavně rychlost. není v tom adobe moloch a jeho závistlosti na quicktime a gigabajty zažraného disku pofiderníma kešema. není vůbec applovité, za to je to takové linuxovité, to mi vyhovuje víc.

Vypadá to hodně jako LR, ale develop je úplně jinak založený, má to mnohem víc funkcí, které se navzájem překrývají, třeba to má 4 funkce na odstranění šumu, které ještě mají podrežimy.
      má to masky, udělám v tom všechno co jsem v LR potřeboval, ale katalogovací funkce vůbec nepoužívám, jen hvězdičky, takže mimo develop to neumím porovnat.

v developu jsem nenarazil na nic, co by umělo, co mi v LR chybí, ani co by mi chybělo z LR snad jen nativní panorama a HDR, ale HDR už na sony nedělěm a na panorama je stejně rychlejší PTGui.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      RATTKIN: proč bych měl přejít na dartable? nějak jsem to nestudoval, ale vypadá to na opensource appku, což neříkám, že je špatně, naopak, jenom by mě zajímalo co to krom rychlosti má za featury. Bez kterých bych případně nemohl žít. Díky za info

Popravdě rychlost u LR mě sere minimálně, neříkám, že mi to lítá jako drak, ale běží mi to relativně ok, a import/export mě v podstatě nezajímá.
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      MENTOL_: spolupráce s Intel, to jsou komedianti.
      pak mi napište jak to jde. já jsem přešel na darktable, tam se nedělají previews, není tam lupa a exportuje několik jpeg za vteřinu.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      ZEBY?!? :)
      Adobe is preparing a major Lightroom Classic performance update, and we got to try it: Digital Photography Review
      https://www.dpreview.com/...paring-a-major-lightroom-classic-performance-update-and-we-got-to-try-it
      ROZI
      ROZI --- ---
      ROZI:
      ROZI: ok, tak jsem na to přišel. Jak jsem myslel, byla to blbost...V LR a PS byl nastaveny defaultne jiny barevny prostor a PS si s tím neuměl poradit, i když je v LR nastaveno jaký barevný prostor měl volit...
      ROZI
      ROZI --- ---
      HUGGI: to vím, i když jdu přes pravé myšítko a chci otevřít v PS jednotlivou fotku. Pouze u skládání panoramat to otevře bez úprav. Vím, že to kdysi normálně fungovalo i v případě panorama, z nějakého důvodu to teď nejde a nejsem schopnej dohledat v PS/LR kde to jde nastavit...
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      ROZI: Kdyz otviras naprimo tak se te to pta zda chces otevrit original nebo verzi s LR upravama(tedy ve vysledku to samy jako by jsi to vyexportoval a pak vlozil do PS)
      ROZI
      ROZI --- ---
      Mam LR4.
      Do PS jdu pres prave mysitko a merge pano in PS...
      Exportovat do TIFF a pak slucovat nechci, je to podle mne zbytecnej mezikrok.
      Fungovalo mi to vždy dobře tak jak popisuju, jen se teď něco podelalo a nejsem schopnej přijít na to jak to prenastavit...
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      duvod proc to neskladat v LR?

btw jaky nejvetsi pano se vam povedlo slozit? ja dell na vejsku z technickejch duvodu 51 000 x 7000px (357mpix) a sice o slozilo, ale nezobrazilo a ani zadnej program co mam na kompu :)
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      ROZI: nevim co presne delas, ale kdyz je po upravach vyexportujes jako samostatne Tiffy z LR a pak s nima do PS na pano, tak je to zaruceny postup
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      ROZI: jak to dáváš do PS? jo a LR má dobré panorama v sobě
      ROZI
      ROZI --- ---
      Čus. Upravím fota v Lightroomu a chci je spojit jako Pano v PS (CS6). Nicméně úpravy se v PS neprojeví. Co mám nastaveno špatně?
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      Z jineho soudku - nevite nekdo, jak pri batch processingu v PS (tif z LR > akce > uloz jpg/png) smazat po proveden ten zdrojovy tif (mezistupen z LR)? Volam akci pres droplet a nikde v PS moznost smazani otevrenyho souboru nenachazim v zadny podobe. Jako muzu to mazat rucne, ale kdyby to mohlo byt dokonale, tak proc ne ;)
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      UMIAKI: tim spis bych se vykaslal na ten mezikrok s LR6 :)
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      MENTOL_: Potřebuješ US biling address, takže bych tomu známému taky musel nějak posílat peníze a na B&H je taky u všeho "only US billing address".
      Adobe je jediná firma, která to takhle dělá - většinou vidím převod 1:1 USD a EUR, což je přijatelné. Ale co už nadělám, že jo... prostě to stejně nakonec dám ;)
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      UMIAKI: tak PS neni zrovna nic co by nejak prekotne vyvijelo k nejakym zasadnim zitrkum zejo, funkcne je to 10 let cca stejny :) Navic to je vykonove mene narocny, staci mit vlastne umerne pameti k tomu co clovek dela, posledni verze a nejvic spickovy CPU neni potreba (pokud fakt nejde o nejakou super vychytanou funkci, vybavuju si nejaky lepsi selection tools v novejsich napr).
      Ten LR ma porad co nabidnou v kazdy vetsi novejsi verzi, ted hlavne tu lepsi sviznost rekl bych. Kazdopadne na ten cenovy rozdil se musis povznest a nebrat to jako krivdu :) jinak obejit asi nejakou americkou adresou nejakyho znamyho v uctu pri registraci? Taky to lze koupit jednorazove jako rocni polozku treba na BHphoto za $120, ale nevim jak pak probiha to uplatneni zrejme nejakeho kodu u Adobe atd. Treba na to nekdo uz vyzral, ale nezjistoval jsem.
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      MENTOL_: Používám pořád CS2 a radši nezkouším novější PS, abych nezjistil, co mi chybí:-))
      Už bych si CC dávno koupii, ale co mě zastavilo je, ta o 50% vyšší cena pro evropany v EUR než je v USD... nenašli jste způsob jak to obejít?
      Taky vždycky fandím menším firmám a skoro-monopol Lightroomu není ideální - jenže když z LR lezou tak snadno tak dobré fotky, je to celkem zasloužený monopol:-)
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      Jinak zbyl mi tu po upgradu vnitrek predchoziho PC (procesor+deska+pamet), Intel i7-4790K stabilne bezici 4x4,5GHz, Asus Maximus Hero zakladni deska a 12GB RAM. Kdybych nebyl maximalista a neupgradoval na Coffee Lake, tak to je porad dost vykonna sestava (viz nas testik na nastence) - necham to cely za 10tis, kdyby mel nekdo nahodou zajem. Idealne Praha, do posty plis.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam