• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    ROZI
    ROZI --- ---
    Mam LR4.
    Do PS jdu pres prave mysitko a merge pano in PS...
    Exportovat do TIFF a pak slucovat nechci, je to podle mne zbytecnej mezikrok.
    Fungovalo mi to vždy dobře tak jak popisuju, jen se teď něco podelalo a nejsem schopnej přijít na to jak to prenastavit...
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    duvod proc to neskladat v LR?

btw jaky nejvetsi pano se vam povedlo slozit? ja dell na vejsku z technickejch duvodu 51 000 x 7000px (357mpix) a sice o slozilo, ale nezobrazilo a ani zadnej program co mam na kompu :)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    ROZI: nevim co presne delas, ale kdyz je po upravach vyexportujes jako samostatne Tiffy z LR a pak s nima do PS na pano, tak je to zaruceny postup
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    ROZI: jak to dáváš do PS? jo a LR má dobré panorama v sobě
    ROZI
    ROZI --- ---
    Čus. Upravím fota v Lightroomu a chci je spojit jako Pano v PS (CS6). Nicméně úpravy se v PS neprojeví. Co mám nastaveno špatně?
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Z jineho soudku - nevite nekdo, jak pri batch processingu v PS (tif z LR > akce > uloz jpg/png) smazat po proveden ten zdrojovy tif (mezistupen z LR)? Volam akci pres droplet a nikde v PS moznost smazani otevrenyho souboru nenachazim v zadny podobe. Jako muzu to mazat rucne, ale kdyby to mohlo byt dokonale, tak proc ne ;)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    UMIAKI: tim spis bych se vykaslal na ten mezikrok s LR6 :)
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    MENTOL_: Potřebuješ US biling address, takže bych tomu známému taky musel nějak posílat peníze a na B&H je taky u všeho "only US billing address".
    Adobe je jediná firma, která to takhle dělá - většinou vidím převod 1:1 USD a EUR, což je přijatelné. Ale co už nadělám, že jo... prostě to stejně nakonec dám ;)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    UMIAKI: tak PS neni zrovna nic co by nejak prekotne vyvijelo k nejakym zasadnim zitrkum zejo, funkcne je to 10 let cca stejny :) Navic to je vykonove mene narocny, staci mit vlastne umerne pameti k tomu co clovek dela, posledni verze a nejvic spickovy CPU neni potreba (pokud fakt nejde o nejakou super vychytanou funkci, vybavuju si nejaky lepsi selection tools v novejsich napr).
    Ten LR ma porad co nabidnou v kazdy vetsi novejsi verzi, ted hlavne tu lepsi sviznost rekl bych. Kazdopadne na ten cenovy rozdil se musis povznest a nebrat to jako krivdu :) jinak obejit asi nejakou americkou adresou nejakyho znamyho v uctu pri registraci? Taky to lze koupit jednorazove jako rocni polozku treba na BHphoto za $120, ale nevim jak pak probiha to uplatneni zrejme nejakeho kodu u Adobe atd. Treba na to nekdo uz vyzral, ale nezjistoval jsem.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    MENTOL_: Používám pořád CS2 a radši nezkouším novější PS, abych nezjistil, co mi chybí:-))
    Už bych si CC dávno koupii, ale co mě zastavilo je, ta o 50% vyšší cena pro evropany v EUR než je v USD... nenašli jste způsob jak to obejít?
    Taky vždycky fandím menším firmám a skoro-monopol Lightroomu není ideální - jenže když z LR lezou tak snadno tak dobré fotky, je to celkem zasloužený monopol:-)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Jinak zbyl mi tu po upgradu vnitrek predchoziho PC (procesor+deska+pamet), Intel i7-4790K stabilne bezici 4x4,5GHz, Asus Maximus Hero zakladni deska a 12GB RAM. Kdybych nebyl maximalista a neupgradoval na Coffee Lake, tak to je porad dost vykonna sestava (viz nas testik na nastence) - necham to cely za 10tis, kdyby mel nekdo nahodou zajem. Idealne Praha, do posty plis.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    UMIAKI: jj, do posledni verze 6.14. Pokud neplanujes do roka prechod na CCC a nepotrebujes PS, pripadne koupi noveho fotaku (protoze do LR6 uz nepredpokladam zadnou dalsi podporu), tak to vyjde priblizne jako rok CCC+PS.
    Ale to CCC je asi fakt sviznejsi, mozna nema smysl to odkladat? Ted zrovna konsoliduju archiv po konci 2017 a je prijemny, ze 13GB souhrnny katalog za x let je po upgradu polovicni :) Co me na druhou stranu rozciluje je generovani nahledu - i pri 3-4 paralelnich operacich to neni schopny vyuzit vic nez 50% 6x CPU v prumeru, zoufalstvi :) Nicmene z nasich testu i reakci po netu vyplyva, ze se to chova svizneji i v developu. Tj koupit starou 6tku a nemit nejakej performance upgrade, ktery ma sanci se zlepsit, na stavajicim HW, je mozna skoda.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    tak jsem zpracoval v Darktable prvních pár desítek fotek a není to marný.
    Nejlepší je, že když se dá import, fotky tam naskáčou a je hotovo, žádný desítky minut generování náhledů a smart previews, žádných 50 giga raw cache na disku.
    Taky není náhled fotky přes klávesu L, je jen knihovna a develop, který je rychlý jak náhled v LR.
    Export je taky mnohem rychlejší.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    Kdybych si teď koupil krabicový Lightroom 6, tak se mi ještě updatuje až do poslední aktualizace z konce roku, že jo?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    UMIAKI: dělal jsem v tom jen pár hodin, žádné problémy.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    UMIAKI: dark table je rychlý a vypadá slušně. ovládání a klávesové zkratky jiné než Lightroom, Ale výstup vypadá zajímavě.
    rychlost neporovnatelné
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    RATTKIN: A jinak co? Má to smysl zkoušet? Je to stabilní?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    RATTKIN: Neklesej na mysli. Vsadil bych se, že do pěti až deseti let to máme taky!
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    teď koukám na první windows build Darktable. Je tam vestavěný náhled přes ctrl-z který ukáže zaostřené body!!!!!! v lightroom na to čekám už kolik let a pořád nic.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    MENTOL_: podle me ted frcej ty midi kontrollery :)

btw. neporidil si tady ekdo nakonec ten loupedeck a nepouziva ho?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam