• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      BLACKX: A ještě mi vysvětli, jak to funguje:) Vždycky říkám, že picture style nic v RAW nemění a to barevné info tam asi je, ale když dáš třeba autotune, tak by to mělo taky udělat dobrý výsledek, ne? Jenže mě se to nepodařilo nikdy tak dobře jako z foťáku.
      Myslel jsem, že picture style se liší jen v RGB křivkách a ostrosti apod.
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      BLACKX: Yes! Camera Neutral nebo Faithful does the trick:-) Dík
      FOGH
      FOGH --- ---
      BLACKX: Jeste se mi nestalo, ze by pro tyto silne saturovane barvy pri vysokem ISO Adobe profil vysel lepe nez cokoliv z fotaku :) Prepinam to vzdycky pro tento typ fotek.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      UMIAKI: Zkus, jestli něco dělá přepínač v Develop režimu vpravo úplně dole pod Camera Calibration. Když tam změníš Profile, někdy se tohle může zlepšit (nebo zhoršit, podle situace).
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      O víkendu jsem fotil na dětském maškarním plese, žádné velké umění, na fotce je moje dcera jako jednorožec :)
      Fotil jsem 80Dčkem a u některých fotek nejsem schopný dosáhnout ani tak kvalitního vyvolání jako JPG ve foťáku. V sále svítili barevnými reflektory a často je nějaká barva přepálená.
      Můžeme mě někdo postrčit, jak to upravit, aby byla moje fotka jako to JPGčko z foťáku?
      Dík:)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      SKALARIAK: Já pořád jedu pod Crashplan - sice zrušili základní program, ale ten vyšší Pro nabízej za dobrý peníze a podporuje neomezený disky interní i externí.

Jen teda asi před 14 dnama vynutili aktualizaci appky a od tý doby nějak padá.

+ jak jsem si psali - pro moje 2TB dat je online záloha zbytečná
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: jo tak to uz je dost drahy pro moje ucely, zkusim tu personal variantu...
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: Aha, už to vidím, já jsem na B2 Cloud Storage. Ty dva předtím (Personal a Bussiness) jsem z nějakého důvodu přešel... asi mně byla podezřelá jednak ta cena a taky, že tam asi nejde to zálohování až tak ovlivňovat, jako u toho B2. Tam mně to funguje téměř jako disk, kam si můžu nahrávat co chci, jak chci, kdy chci.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: stale nechapu, vzdyt i ten svuj business plan tam inzeruji neomezeny za fixni cenu...?
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: To je myslím soukromé vs bussiness nebo tak něco... a já mám i dost nesoukromých dat a nějak se to celkově sešlo, že mně to na ten jejich unlimited program nepasovalo.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: dyk ten backblaze prave nabizi unlimited, tam je nejakej program kde platis za misto?
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: Já jsem myšlenku nelimitované zálohy opustil - všichni velcí hráči to postupně zrušili a tím myslím giganty jako Microsoft a Amazon. Teď jsem na Backblaze, každý měsíc platím za aktuálně obsazené místo a přijde mně to fér.

Jinak pokud by někoho bavilo si s tím víc hrát než "spustím kliknutím zálohu PC a hotovo", tak je super command-line utilitka rclone. Podrpoduje backblaze a dost dalších poskytovatelů, takže se tam dá automatizovaně velmi hezky zálohovat, co člověk chce, a může to být i šifrované.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      téma: online backup PC

Po nějaké době zkoumám nové možnosti online neomezené zálohy dat, Carbonite změnil podmínky a limituje nově na 1 intenrí HDD (+ 1 externí v dražším programu), tak hledám náhradu s opravdu neomezenou kapacitu co se interních disků týče - řešili jste to někdo v poslední době? Zatím jsem našel jen Backblaze....
      FOGH
      FOGH --- ---
      Obcas se mi pri kopirovani uprav mezi fotkami stane, ze nejaky gradient vyleze mimo fotku/obrazovku.
      Nemate trik, jak se dostat k tem upravam, co nejsou videt?
      PAVELDUFEK
      PAVELDUFEK --- ---
      BLACKX: OK, mě přišlo, že by to tak mohlo fungovat a na Adobe.com jsem k tomu nic nenašel. Díky.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      PAVELDUFEK: Ok, už chápu, ale podle konkrétního presetu asi vyhledávat nejde. Koukal jsem i na plug-in Any Filter a taky rozlišuje jen, jestli je preset default/specifed/custom, ale nic podrobnějšího.
      PAVELDUFEK
      PAVELDUFEK --- ---
      BLACKX: Dotaz je vlastně jen jak vytřídit a jestli vůbec ve Smart Collection fotky podle použitého Develop Presetu. Ale nikde mi to nenabídne vybrat nějaký konkrétní preset.

BLACKX
      BLACKX --- ---
      PAVELDUFEK: Já jsem to asi nepochopil, ale připadá mně, že pleteš dohromady dvě věci, které spolu nemají v LR nic společného.

Smart Collections jsou výběry fotek, které splňují nějaké vlastnosti (třeba mají hodnocení aspoň tři hvězdičky apod.). Develop presety ti v LR umožňují rychle aplikovat několik úprav na jednu fotku.

Pokud v C1 jde udělat kolekce fotek, kterým celkově přiřadíš nějaké úpravy ("ať se tyhle fotky exportují jako černobílé..."), tak v LR to nejde. Nejblíž asi je vybrat si fotky, o které ti jde, vytvořit po ně Virtual Copies, čímž je budeš mít v katalogu dvakrát a pro tu jejich kopii upravíš vlastnosti (černobílé, světlost, barevnost... cokoliv), což můžeš udělat i pomocí Develop presetu. Ty kopie si můžeš pro sebe buď vizuálně označit barvami nebo je dát do nějaké Collection / Smart Collection, ale to už asi ani není třeba.
      PAVELDUFEK
      PAVELDUFEK --- ---
      Zdravím. Používá někdo v LR funkci Smart Collections - Develop Preset? Nějak nemohu najít jak tam nastavit nějaký konkrétní preset, nebo jak to vlastně má fungovat.
      Docela by mě zajímalo, co používám nejvíc.

Víc používám C1, tak jestli je to stupidní dotaz ... díky za shovívavost.
      Pavel
      EGGH
      EGGH --- ---
      EGGH: Tak oprava - nepomáhá ani "Ignore Cliks on Badges". Je potřeba LR restartovat a pak se to opraví samo. Googlil jsem a vypadá to, že se s tím setkává víc lidí na Win 10.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      RATTKIN: Myslím si, že to bude identické... tohle taky využívá Googlovské rozpoznávání a těžko asi Google pracuje na dvou různých rozpoznávačích.
      KRYGLIK
      KRYGLIK --- ---
      BLACKX: moc pekne!
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      BLACKX: je rozpoznávací stroj lepší než Google photos?
      já tam dávám fotky automaticky přes auto backup a vyhledávání je fakt dobré, můžu hledat modré lego, nebo květina a on to fakt najde.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam