• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    FOGH
    FOGH --- ---
    Obcas se mi pri kopirovani uprav mezi fotkami stane, ze nejaky gradient vyleze mimo fotku/obrazovku.
    Nemate trik, jak se dostat k tem upravam, co nejsou videt?
    PAVELDUFEK
    PAVELDUFEK --- ---
    BLACKX: OK, mě přišlo, že by to tak mohlo fungovat a na Adobe.com jsem k tomu nic nenašel. Díky.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    PAVELDUFEK: Ok, už chápu, ale podle konkrétního presetu asi vyhledávat nejde. Koukal jsem i na plug-in Any Filter a taky rozlišuje jen, jestli je preset default/specifed/custom, ale nic podrobnějšího.
    PAVELDUFEK
    PAVELDUFEK --- ---
    BLACKX: Dotaz je vlastně jen jak vytřídit a jestli vůbec ve Smart Collection fotky podle použitého Develop Presetu. Ale nikde mi to nenabídne vybrat nějaký konkrétní preset.

BLACKX
    BLACKX --- ---
    PAVELDUFEK: Já jsem to asi nepochopil, ale připadá mně, že pleteš dohromady dvě věci, které spolu nemají v LR nic společného.

Smart Collections jsou výběry fotek, které splňují nějaké vlastnosti (třeba mají hodnocení aspoň tři hvězdičky apod.). Develop presety ti v LR umožňují rychle aplikovat několik úprav na jednu fotku.

Pokud v C1 jde udělat kolekce fotek, kterým celkově přiřadíš nějaké úpravy ("ať se tyhle fotky exportují jako černobílé..."), tak v LR to nejde. Nejblíž asi je vybrat si fotky, o které ti jde, vytvořit po ně Virtual Copies, čímž je budeš mít v katalogu dvakrát a pro tu jejich kopii upravíš vlastnosti (černobílé, světlost, barevnost... cokoliv), což můžeš udělat i pomocí Develop presetu. Ty kopie si můžeš pro sebe buď vizuálně označit barvami nebo je dát do nějaké Collection / Smart Collection, ale to už asi ani není třeba.
    PAVELDUFEK
    PAVELDUFEK --- ---
    Zdravím. Používá někdo v LR funkci Smart Collections - Develop Preset? Nějak nemohu najít jak tam nastavit nějaký konkrétní preset, nebo jak to vlastně má fungovat.
    Docela by mě zajímalo, co používám nejvíc.

Víc používám C1, tak jestli je to stupidní dotaz ... díky za shovívavost.
    Pavel
    EGGH
    EGGH --- ---
    EGGH: Tak oprava - nepomáhá ani "Ignore Cliks on Badges". Je potřeba LR restartovat a pak se to opraví samo. Googlil jsem a vypadá to, že se s tím setkává víc lidí na Win 10.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    RATTKIN: Myslím si, že to bude identické... tohle taky využívá Googlovské rozpoznávání a těžko asi Google pracuje na dvou různých rozpoznávačích.
    KRYGLIK
    KRYGLIK --- ---
    BLACKX: moc pekne!
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    BLACKX: je rozpoznávací stroj lepší než Google photos?
    já tam dávám fotky automaticky přes auto backup a vyhledávání je fakt dobré, můžu hledat modré lego, nebo květina a on to fakt najde.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Zkouším jeden plug-in, který by se vám mohl taky hodit: Any Vision - automatické rozpoznávání a vyhledávání fotek.

Odešle fotky (náhledy) do Google Cloud Vision, ten je analyzuje a vrátí se vám klíčová slova (strom, zima, bílá, sníh, krajina, ...) . Podle těch se dá v budoucnu hledat. A docela to funguje :)

Vtip je v tom, že při první registraci vám Google dá 200 000 analýz na prvních 60 dní zdarma, které stačí na 30 - 200 tisíc fotek, podle toho, co všechno chcete rozpoznávat. Pak každý měsíc máte dalších 1000 analýz zdarma. Mně z celé databáze 200 000 fotek stačí analyzovat jen asi 17 000 fotek, kde chci zjistit klíčová slova a dominantní barvy (tj. dvě analýzy na fotku), čili se do toho teď i v budoucnu v pohodě vejdu.
    EGGH
    EGGH --- ---
    MIKEKT: Díky! :) Jinak už vím, čím to bylo - pravým klikem myši na ikony fotek, pak View Options -> a tam nesmí být zaškrklý Ignore Cliks on Badges. Ta reinstalce systému mi dává zabrat :D
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    BLACKX: to je podle me overkill, navic me ted pride ze po tom updatu je to fakt docela v pohode rychly... a to bych rek ze delam z mistnich fakt nadprumerny objemy tech vyberu a editu...
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK: Jo, tohle už mám, SSD jako bootovací a Windows disk a na něm cache. Ale přemýšlel jsem o dalším jako globální cache pro data na HDD.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    BLACKX: ale tak ja myslim ze mit na SSD system + treba nahledy je prave celkove dobry zrychleni kompu, spis de vo to nemit tam fotky bz zalohy nebo katalog bez zalohy.... resp sem myslel ze SSD jako syst. disk je dneska celkem standard...
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK: Ok, díky, tak aspoň ušetřím za SSD :)
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    jeste jsem kdysi koukal na tabulku kdy to typek kombinoval katalog/data/nahledy po ruznejch diskách ssd/hdd a vsechno to vychazelo +- podobne...
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    BLACKX: ja nevim jestli tohle je to co sem onehdá zkoumal, ale tady to typek testuje a ten rozdil je naprosto mizivej... mezi SSD a HDD....
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BLACKX: Normální člověk si koupí 500 GB SSD a stačí mu to. Ale když mám 4 TB dat... :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam