• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      REPLIKANT
      REPLIKANT --- ---
      IOT_JH: ICC profil je barevny prostor, to je uplne neco jineho. (a nerikam to abych poucoval tebe, ale protoze tse to v ty diskuzi plete dohromady, jinak mas samozrejme pravdu)
      IOT_JH
      IOT_JH --- ---
      MINER:

Už si vlastně odpovídáš sám. Picture Style se (podle mýho) skládá z profilu a dalších nastavení, doostření, kontrast, křivky..

Profilem mám na mysli DNG profil, kterej říká Lightroomu, jak si má kterou tu hodnotu z rawu přeložit. Ten rozdíl mezi ICC profilama: sRGB a spol nějak jako cejtim, ale nedokážu to rozumně popsat :)

Doporučuju si otevřít v fotku color checkeru v DNG Profile Editoru, z toho si udělat základ a pak si třeba na vybranejch vlastních fotkách ty barvy posunout dle libosti a udělat si profil vlastní. https://www.youtube.com/watch?v=VxRC6xcGZzU
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      MINER: No je to celé celkem matoucí, protože když mám nastaveno Adobe Standard a saturation -19, tak je to podobné jako Camera Faithful a nastavení na 0 (třeba takhle, jenom příklad).
      A výchozí bod je určený právě jen tím editorem, protože já používám picture style založený na Camera Neutral.
      MINER
      MINER --- ---
      UMIAKI: ono vidíš to, co vyvoláváš, jenom je výchozí bod určený tím Picture Style v každém editoru jiný. A jedná se jen o výchozí bod, protože zbytek si pošoupáš šoupátky.
      MINER
      MINER --- ---
      IOT_JH: myslíš image color space/profile jako sRGB vs Adobe RGB nebo co myslíš a jaké jsou mezi tím rozdíly?

Jinak Canon tomu, co je v LR jako Color Profile, říká Picture Style, ale pokud je mi známo, je to totéž. Krom toho, že umožňuje vytvořit ještě vlastní custom Picture Style.
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      MINER: No ale jak jinak chceš vyvolat RAW než podle toho co vidíš? A jestli mi s jedním picture stylem vychází takové fotky jako posterizovaná přepálená šílenost a s jiným je to v pohodě, tak z čeho teda LR bere to úvodní nastavení?
      Jednou jsem zahlídl porovnání podobného "výstupního" nastavení mezi C1 a LR, ale nebyl to rozdíl špatná/dobrá fotka - byly tam rozdíly mezi tóny jednotlivých barev a jiné drobnosti.
      IOT_JH
      IOT_JH --- ---
      Hele, tady mám pocit, že se nám míchaj dvě věci. 1. Picture style (Nebo to jak tomu říká ten kterej výrobce) 2. Color profile.
      MINER
      MINER --- ---
      UMIAKI: Pokud vím, tak picture style transformace není nikde v RAWu uložená. Každý RAW editor si ji musí pamatovat pro každý foťák nebo výrobce. A aspoň pro Canon je picture style transformace v LR jiná než originál od Canonu ve foťáku i DPP, byť se snaží být podobná.

Třeba téměř nikdy v LR nepoužívám Landscape picture style, protože z fotky udělá omalovánky, přestože original picture style Landscape Canonu v DPP občas vykreslí fotku přirozeně hezky.

Picture style sice RAW nemění, ale protože se vždycky v RAW procesoru nějaký picture style aplikuje, a většinou je v každém RAW procesoru picture style jiný (byť se snaží být podobný tomu ve foťáku) tak většinou není fotka z RAWu stejná jako z foťáku.

Pokud někdo ví, že některé RAW procesory mají picture style transformace opravdu shodné s originální, budu rád, když mě opravíte, které to jsou.
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      BLACKX: A ještě mi vysvětli, jak to funguje:) Vždycky říkám, že picture style nic v RAW nemění a to barevné info tam asi je, ale když dáš třeba autotune, tak by to mělo taky udělat dobrý výsledek, ne? Jenže mě se to nepodařilo nikdy tak dobře jako z foťáku.
      Myslel jsem, že picture style se liší jen v RGB křivkách a ostrosti apod.
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      BLACKX: Yes! Camera Neutral nebo Faithful does the trick:-) Dík
      FOGH
      FOGH --- ---
      BLACKX: Jeste se mi nestalo, ze by pro tyto silne saturovane barvy pri vysokem ISO Adobe profil vysel lepe nez cokoliv z fotaku :) Prepinam to vzdycky pro tento typ fotek.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      UMIAKI: Zkus, jestli něco dělá přepínač v Develop režimu vpravo úplně dole pod Camera Calibration. Když tam změníš Profile, někdy se tohle může zlepšit (nebo zhoršit, podle situace).
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      O víkendu jsem fotil na dětském maškarním plese, žádné velké umění, na fotce je moje dcera jako jednorožec :)
      Fotil jsem 80Dčkem a u některých fotek nejsem schopný dosáhnout ani tak kvalitního vyvolání jako JPG ve foťáku. V sále svítili barevnými reflektory a často je nějaká barva přepálená.
      Můžeme mě někdo postrčit, jak to upravit, aby byla moje fotka jako to JPGčko z foťáku?
      Dík:)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      SKALARIAK: Já pořád jedu pod Crashplan - sice zrušili základní program, ale ten vyšší Pro nabízej za dobrý peníze a podporuje neomezený disky interní i externí.

Jen teda asi před 14 dnama vynutili aktualizaci appky a od tý doby nějak padá.

+ jak jsem si psali - pro moje 2TB dat je online záloha zbytečná
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: jo tak to uz je dost drahy pro moje ucely, zkusim tu personal variantu...
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: Aha, už to vidím, já jsem na B2 Cloud Storage. Ty dva předtím (Personal a Bussiness) jsem z nějakého důvodu přešel... asi mně byla podezřelá jednak ta cena a taky, že tam asi nejde to zálohování až tak ovlivňovat, jako u toho B2. Tam mně to funguje téměř jako disk, kam si můžu nahrávat co chci, jak chci, kdy chci.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: stale nechapu, vzdyt i ten svuj business plan tam inzeruji neomezeny za fixni cenu...?
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: To je myslím soukromé vs bussiness nebo tak něco... a já mám i dost nesoukromých dat a nějak se to celkově sešlo, že mně to na ten jejich unlimited program nepasovalo.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: dyk ten backblaze prave nabizi unlimited, tam je nejakej program kde platis za misto?
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: Já jsem myšlenku nelimitované zálohy opustil - všichni velcí hráči to postupně zrušili a tím myslím giganty jako Microsoft a Amazon. Teď jsem na Backblaze, každý měsíc platím za aktuálně obsazené místo a přijde mně to fér.

Jinak pokud by někoho bavilo si s tím víc hrát než "spustím kliknutím zálohu PC a hotovo", tak je super command-line utilitka rclone. Podrpoduje backblaze a dost dalších poskytovatelů, takže se tam dá automatizovaně velmi hezky zálohovat, co člověk chce, a může to být i šifrované.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      téma: online backup PC

Po nějaké době zkoumám nové možnosti online neomezené zálohy dat, Carbonite změnil podmínky a limituje nově na 1 intenrí HDD (+ 1 externí v dražším programu), tak hledám náhradu s opravdu neomezenou kapacitu co se interních disků týče - řešili jste to někdo v poslední době? Zatím jsem našel jen Backblaze....
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam