• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    Pouzivate nekdo lightroom mobile? Je nejakej zpusob nacacheovat vsechny nahledy, aby slo treba vybirat fotky ve vlaku? Ja myslel ze kdyz se to synchronizuje, tak je to pak normalne pouzitelny, ne ze se pak kazda fotka dostahovava, kdyz ji otevru.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    BLACKX: To je praktická ukázka toho, že podobný věci je zbytečný řešit
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    když se ve Photoshopu dají tři-čtyři vrstvy s overlay s kontrastním obrázkem, je to vidět hned.
    BISCUIT13
    BISCUIT13 --- ---
    MELOUN: myslel jsem, že máš temnou zkušebnost i z jinejch aplikací... neva, budu checkovat nějaký benchmarky než vyberu ;-)
    MELOUN
    MELOUN --- ---
    BISCUIT13: Mno mám tam i7 ale účko, zoom a přepínání mezi fotkama v develop modu prostě plynulý není.
    BISCUIT13
    BISCUIT13 --- ---
    MELOUN: chápu. monitor je dobrej kompromis, samozřejmě. ačkoliv full hd by mi dnes už bylo málo. ale to je vždycky o tom, že jak se udělá jednou krok dopředu, není už cesty zpět :-) na druhou stranu při nižším rozlišení zase budou nároky na hw o špetku nižší a pomaže to.
    popravdě jsi mě vyděsil s těma U procesorama. blíží se čas, kdy budu muset pořídit novej nb a mám teď z toho velkou hlavu. je to vážně takovej průšvih?
    MELOUN
    MELOUN --- ---
    BISCUIT13: Displej - externí full hd monitor. Ano bylo by pěkné mít dektop, ale notas mít musím a 2 stroje mít nechci/nemůžu.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BISCUIT13: Díky, ten rozdíl je tada fakt malej a věřím, že jsi dělal obrovské úpravy :)

ARMADILLO: Fotím do standardních Canon RAW, takže aktuálně to myslím využívá 14 bitů (asi?). To se podle mně každopádně nedá nastavit.

Co se týče přechod vs nepřechod a kontrast: Můj styl uvažování byl:

Mám barvy 0 ... 256.
    Zvýším výrazně kontrast, takže původní rozsah středů třeba 120 až 140 se roztáhne třeba na 50 až 200.
    Teoreticky bych měl vidět chyby, ale v praxi je to těžce zanedbatelné. (Snažil jsem se to specificky upravit na obloze, ale asi mám blbou oblohu nebo co :) )
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    BLACKX: A na kolik bitů fotíš?
    BISCUIT13
    BISCUIT13 --- ---
    BLACKX: http://www.uschovna.cz/zasilka/ED5FCEDYX5MG7JHE-K69/
    tady jsem ti vyexportoval malou ukázku. je to docela vyždímaný a stejně je ten rozdíl poměrně malej. upřímně i mě to překvapilo, že při tom ždímání to neudělalo větší paseku... :-)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    BLACKX: několikrát to tady zaznělo, 8 vs 16 bits je reálně vidět jenom při nějakém přechodu. Vnímám to když použiju přechodový filtr a chci tam udělat nějaké dramatické změny. Dále by se 8vs16 mělo projevit v podání barev, resp. když budeš dělat barevné úpravy. Nicméně to okem prostě neuvidíš.
    BISCUIT13
    BISCUIT13 --- ---
    BLACKX: rozdíl uvidíš spíš na souvislý ploše - gradientu (myslím tím část scény reálnýho obrazu), než na něčem pestrým. asi netřeba vysvětlovat, že 8 bitovej soubor má 256 tónů na kanál a 16 bit 65,5 tis. tónů na kanál. zkus si ten obraz zvětšit na 200 % a zaměř se na souvislou plochu, ideálně když je tmavší - případně si jí můžeš ztmavit. nepatrný rozdíly pak uvidíš i na monitoru. 8 bitovej soubor bude na detailu trochu hrubější. ve většině případů je ten rozdíl hodně subtilní, skoro nepatrnej. na papíru to bude asi výraznější. ale vidět to rozhodně je.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    BLACKX: kontrast? spis v pomalejch gradientech by to melo bejt vedet...
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    ARMADILLO: No to jo, ale když vezmeš 8-bit soubor a dáš na něj nějaký obrovský kontrast, tak bys měl by chyby (asi) vidět, zvlášť když budeš mít hned vedle stejnou úpravu na 16-bit souboru. Jenže se to neděje.
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    BLACKX: Nejsou dnešní high-end displaye jen 10-bit? Já myslel, že se řeší 16-bit jen kvůli tisku.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Uh, help :) Chtěl jsem ilustrovat rozdíl mezi 8-bitovými a 16-bitovými barvami na nějakém reálném příkladu, ale nedaří se mně to.

Zkusil jsem nějaký RAW krajinky, kde jsem použil velmi drastické úpravy. Odstranil jsem úpravy a vyexportoval 2x do TIFF, jednou 8-bit, podruhé 16-bit, obojí sRGB. Na ty exportované soubory jsem úpravy zase vrátil. Ve výsledku nebyl VŮBEC ŽÁDNÝ okem rozpoznatelný rozdíl. Zkoušel jsem to s různými fotkami a už mě nenapadá, co dělám špatně.

Jak byste to ilustrovali s nějakou reálnou fotkou? (Tj. nechci použít gradient)
    A není u mně něco rozbité? (jako třeba LR exportující vždy v 8-bit nebo Canon, který na o moc víc bitů asi nefotí :) )
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    BISCUIT13: tak to každopádně... i když znám dost lidí co to drtěj na notesu i doma, ale moc to nechápu...
    BISCUIT13
    BISCUIT13 --- ---
    SKALARIAK: já to myslím hlavně z pohledu komfortu práce a ergonomie. velkej displej na rameni, pořádná volná klávesnice, myš, tablet. chápu, že to všechno můžeš k tomu notebooku připojit, ale... prostě jsem zastáncem desktopu a notebook je pro mě jen nutný zlo (resp. kamarád na cesty).
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    BISCUIT13: lze provozovat na ntb zcela srovnatleně s PC, já jsem upgradoval po letech na toto a rychlostně i komfortem zcela OK ...https://www.mobilmania.cz/tiskove-zpravy/asus-zenbook-pro-ux501--premiovy-ultrabook-pro-narocne/sc-5-a-1330365/default.aspx
    BISCUIT13
    BISCUIT13 --- ---
    MELOUN: ahoj, já bych začal odtud:
    Adobe Lightroom GPU Troubleshooting and FAQ
    https://helpx.adobe.com/lightroom/kb/lightroom-gpu-faq.html
    to abychom se vyhnuli názorům, že grafická karta nemá vliv na výkon lightroom, jak už jsem mnohokrát zaslechl (a byla to velice zatvrzelá tvrzení :-) )
    no a pak bych řešil tu imho nejdůležitější otázku, která paradoxně nepadla, a tou je displej. upřímně, provozovat skoro cokoliv seriózně na notebooku mi vždycky přijde trochu sebemrskačská varianta. jestli teda notebook nebude jen řešení do terénu, určitě bych hodně řešil velikost a hlavně kvalitu displeje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam