• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      DAVVID: ok, tohle chápu, ale když už máš hotový preset, který nejde upravit, tak to už neuděláš.

Asi to nedokážu správně popsat, ale děsně me to vytáčí, páč mám neutuchající pocit, že když jsme to používal naposledy, tak to fungovalo korektně.

tzn. viruální kopie = nový začátek + aplikace presetu + synchronizace a synchronizoval se pouze ten daný preset. A ne komplet nastavení první fotky.
      DAVVID
      DAVVID --- ---
      GIF_242: jo takhle, u ulozenych presetu... mno kdyz jsi spokojeny s upravama v develop modu, tak zvol ulozit novy preset a mel by vyskocit popup kde si zaskrtas co z toho se ma do presetu ulozit.
      Kdyz pak vyberes fotku/fotky a aplikujes dany preset, mely by se zmenit jen ty parametry ktere jsi ulozil, napr. treba nechces aplikovat vyvazeni bily, expozici, transformaci aby byl preset univerzalnejsi, takze to pri ukladani presetu odskrtnes.
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      GIF_242: v develop modulu si na modelové fotce upravím vše co potřebuji - kliknu pravým - settings - copy settings - zaškrtám parametry, které mě zajímají - copy - v library modulu vyberu fotky, na které to chci aplikovat (typicky ctrl+a) - klik pravým - develop settings - paste settings.
      výhoda pro mě je, že to začne chroupat, až když to odbouchnu a nedělá to nic průběžně, což je podle mýho názoru mor. jedinej problém (obecně) bejvá vyvážení bíly, protože tam se typicky kopíruje preset a ne pozice táhel - tedy v momentu přenastavení na "custom" se kopíruje pozice táhel. "problémem" je to, že na to občas zapomenu a pak opakuju celej proces = pruda...
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      REPLIKANT: no to vím, ale co mám synchronizovat u presetu? jako je mi jasný, že třebas CROP ne, ale tak nějak mi to stejně přijde zvláštní.

Udělal jsem si virtuální kopii, na tu jsem aplikoval preset a stejně se mi to zkopírovalo i s těma úpravama dané fotky, které jsem udělal před aplikováním presetu (třbas crop). Jako dal bych ruku do ohně, že to dřív fungovalo jinak. Nebo jsem to již dlouho nepoužíval, tak prostě nevím. Protože pokud to apllikuje i crop podle té první fotky, tak se trochu obávám, že to aplikuje i zbytek úprav. Což je špatně.

BISCUIT13: tohle nechápu, jak to myslíš?
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      tím jsem chtěl říct, že synchronizaci nepoužívám a mám z ní pupínky...
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      GIF_242: nevím, ale já teda nejraději použíám copy and paste. v library pak můžeš dát paste na selekci.
      REPLIKANT
      REPLIKANT --- ---
      GIF_242: Muzes si tam zvolit presne co chces Synchronizovat, takhle to vypada, ze mas vybrane vsechno.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      čest práci! Asi jsem debil, a někde dělám chybu, ale nevede se mi aplikovat preset dávkově, aniž bych aplikoval všechny věci které jsou aplikované na první fotce.

Prostě jde mi o to, že jsem si opravil XY fotek a teď bych jim chtěl vnutit jednotný look pomocí presetu a dřív to fungovalo nějak normálně, ale teď když dám synchronizaci, tak mi to prostě aplikuje vše co jsem udělal s tou první fotkou, což nechci.

Díky za navedení
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      Používáte v LR někdo sdílený Collections s mobilním LR?

Buď něco nechápu nebo je ten princip použití dost divnej.

Synchronizovat lze pouze Collections, ale do do těch musím fotky ručně vkládat, Smart collections nelze synchronizovat. Tedy pokud chci exportoat rawy "někam" aby se mi rovnou synchronizovali tak to nelze..?
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      FATBOZZ: jako prochazet v random poradia pritom hodotit? V totalcommanderu si je muzes treba prejmenovat hromadne s random cislo nazvema pak jen radis podle nazvua je to timapdem nahodny... nebo seradit podle velikostia pakprejmenovt poporade,ale toneni uplne random, i kdyz to tak +- funguje...
      FATBOZZ
      FATBOZZ --- ---
      Jde nějakým způsobem procházet obrovské množství fotek a hodnotit v random pořadí ?
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      hele pripojoval ste nekdo v ty novy verzi LR d750 nebo z7 pres tethering? slo vam to?
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      takže dle tohoto článku by to mělo makat i na Canonech :-D

Adobe Lightroom and Camera Raw now use AI to enhance details in your photos - DIY Photography
      https://www.diyphotography.net/...troom-and-camera-raw-now-use-ai-to-enhance-details-in-your-photos/
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      GIF_242: Taky jsem to zkoušel s Canonem na pár fotkách a malilililinko se změnil šum :) Poznat to šlo jen když jsem si dal vzor i zpracovanou fotku do vrstev, přepínal mezi nimi a pekelně se soustředil. Nikdo normální by ale ani v těch vrstvách rozdíl nepoznal, natož, kdyby viděl jen jednu z těch fotek, takže pro mě zatím nepříliš použitelné :)
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      Tak jsem provedl nějaké testy a nic, kdyby někdo došel k nějakému výsledku s přístrojem Canon, tak mi pls dejte vědět.

Resp. kdybych to měl popsat, tak u 90% zaostřené fotky se hnulo pár pixlů, ale nemůžu tvrdit, že by to k něčemu bylo a u 100% zaostřené fotky se nestalo vůbec nic.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      GIF_242: nezkousel jsem, ale jeste jsem zahlidl, ze to prave spis vylepsi, kdyz to u normalnich cipu neni uplne ostry od zacatku, treba na f/11+ kvuli difrakci.
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      GIF_242: ja to moc nezkoumal, ale mam fuji a vim, ze se o tom dost mluvilo ve skupine na FB a bylo to vydane chvili po tom co fuji sepsalo nejakou dohodu s ADOBE, ale vic o tom nevim :)
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      MIKEKT: jako tak nějak to chápu, že to není výhradně pro fuji,

On most photos, the standard demosaic is already extracting all of the available detail, but you may see a difference if:

- You’re a Fuji X-Trans photographer (especially if you’ve noticed “worm” artifacts when sharpening your photos).
      - You’re shooting with a high quality Bayer sensor without a low pass filter and you’re using a very sharp lens.
      - You’re creating large prints or expensive books.
      - You’re affectionately known as a pixel peeper because you like to view your photos at 1:1 view or greater, and eek out every last bit of detail on your best photos.
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      GIF_242: myslim si, ze to je hlavne pro fuji raf soubory, ktere maji jinou strukturu nez rawy z ostatnich fotaku.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      BISCUIT13: hmm. Jako jednak moc nerozumím, proč se k tomu přistupuje z menu, a proč když by to teoreticky mělo vylepšit fotku, proč to tam někde není standardně. Nebo to asi moc nechápu.
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      GIF_242: na dobrejch fotkách přínos 0,0nic. patrně to bude líp fungovat na průšvizích, nebo to ještě není úplně odladěný. vadí mi taky, že to nemá žádný nastavení - jen "on/off".
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam