• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      OCTOPUSS: hele PNG bych ocenil pred lety, ale vzhledem k tomu, ze vsechno co za neco stoji ostrim pres PS temahle akcema, tak uz je to sumak :) Doporucuju vyzkouset - z LR se vyjede TIFF s
      cilovym rozmerem/0,6 (takze napr na 1920px HD vyjedu 3200px delsi strana), bez Output Sharpening. Pak projedu davkove PS na doostreni co zaroven udela zmenseni na tech 0,6x > HD, pripadne doplacnu razitko atd, a vysledek krasny, nejlepsi doostreni co znam :) v tom textu je pak updatnuta verze ke stazeni, akorat v tech akcich je potreba nahradit Fit Image za nejakou ceskou verzi kdyby nekdo mel.
      Resize and Sharpen for Web – Landscape Photography Blog
      https://www.alexnail.com/blog/tutorials/resize-and-sharpen-for-web/
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      MENTOL_: V Adobe si zjevně vytáhli hlavy z prdelí, a začli něco dělat :D
      Ta předchozí GPU akcelerace nedělala vůbec NIC.

A export do png - super, jen jsem fascinovanej, že to vymysleli až v roce 2019 :D
      FOGH
      FOGH --- ---
      REPLIKANT: matematicky rebus? :) Nemam to nafoceno uplne presne, jsou tam presahy.
      KRYGLIK: vcera jsem to po nekolika hodinach nakonec vzdal, kdyby to aspon hodilo chybu, ale ono to proste vytuhne a nejde dal. Podezrivam, ze to ma nejvetsi problemy s fotkami v portretnim rezimu.
      Dneska to vyexportuju do 16b TIFFu a prozenu huginem.
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      V těch grafických kartách se vůbec nevyznám. Takže něco jako tohle https://pc.bazos.cz/inzerat/108180814/MSI-GeForce-GTX-1060-GAMING-X-6G-6GB-GDDR5.php?
      KRYGLIK
      KRYGLIK --- ---
      FOGH: rady se mi snad v LR nepodarilo nikdy rozumne spojit ... a i photoshop mel u 25x5 problem, takze jsem skoncil u slozeni jednotlivych rad a pak jejich slepeni (ve photoshopu vse).

v LR se mi obcas taky stane, ze rekne, ze panorama nejde slozit eventuelne nic nedela... je to divne, ale staci treba dat contrast +1 (ci neco jineho) a pak se chytne :) Nemam pro to uplne vysvetleni, ale funguje to spolehlive (-:
      REPLIKANT
      REPLIKANT --- ---
      FOGH: Porad si lamu hlavu jak muzes mit 25 snimku ve trech radach... ? :D Jinak mi to teda prijde na automatickou skladanici dost, resp. do vice rad ani nevim ze to funguje. Za mne rozhodne zvlast ve AP CC
      FOGH
      FOGH --- ---
      Stava se mi u vetsich panoramat, ze LR vytuhne. Aktualne mam asi smulu u 25 snimku - neprijde mi to az tak moc.
      Mam to ve trech radach, tak zkusim kazdou zvlast a pak to spojit. Nebo lepsi trik, jak to debilni omezeni obejit?
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      GIF_242: já už hrozitánsky dlouho jedu na i7-2600K + 16GB RAM + GTX1060 6G strix (tu jsem pořídil jako upgrade k dědečkovi procesorovi) a pořád nemám žádnou akutní potřebu někde něco kvůli čemukoliv zrychlovat.
      kdyby mi někdo řekl, když jsem to kupoval, jak dlouho na tom spokojeně pofrčím, nevěřil bych.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      To asi nikdo presne nerekne a dost zalezi co je to stary zelezo :) ta grafika ted urychluje Develop, ale zrejme nic co tomu predchazi a export. A jak moc odmaka za CPU pri editaci tezko rict, to bude asi dost individualni.
      Jaky stary zelezo? i5-6600 treba je porad slusny rekl bych, zvlast kdyz ta grafika ted pomaha.
      Univerzalni odpoved asi bude stejne 'vyzkouset' :)
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      GIF_242: jo to by me taky zajimalo :)
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      zeptám se asi blbě, neb tomu v tomhle směru nerozumím, ale kdybych si do svého starého kompu koupil nějakou novou nabušenou/lepší grafickou kartu, tak se mi teoreticky zrychlí o hodně? Nebo to pořád bude stát na to, že mám celkově staré železo a vlastně to zase takovej krok vpřed nebude?
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      MIKEKT: ne ze bych to sledoval nejak bedlive, ale osobne jsem nejakou dobu privrhlej spis Nvidii a GTX 1060 kolem 4500,- mi prijde jako uplny minimum. GTX 1660 s 6GB ram kolem 6500,- se zda byt lepsi volba a vejs pak asi spis podle dalsiho vyuziti jako hry atd.
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      To vypada jako, ze by konecne bylo dobry poridit nejakou grafiku misto te integrovane na desce :) co je ted nejlepsi pomer cena vykon? CPU mam i5-6600
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      Tak na Dell XPS 15 s mobilni GTX 1050 taky slusny, a tam to bylo automaticky zaktivovany uz, pravdepodobne jsou si jistejsi s trochu novejsi architekturou?

Jinak na Surface Laptop, kde je jen Intel 620, tak to nejde zapnout vubec, ten check box je neaktivni. Coz me trochu mrzi, protoze zacinam uvazovat o Surface Pro 6 vyhledove a tam je taky jen Intel 620.
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      za mě s gtx1060 6gb zatím dobrý. opravdu jasně rozpoznatelnej krok vpřed v plynulosti a rychlosti zobrazení v dev režimu.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      GIF_242: Musim ted po 2h editaci v kuse rict, ze to pocituju asi dost, je to proste plynulejsi a response je rychlejsi, fakt dobry. Uplne me to ted trochu zastavilo v uvahach o Ryzenu :) mam i7-8700K, 6 jader, porad slusny, na 8 jader i9-9900K to nema smysl upgradovat, nicmene s prichodem tech novych AMD, kdy za 14k je 12 jader konecne na urovni i7 jader zrejme i pro LR (cekam na nejaky vetsi benchmark od Puget Systems), tak uz to zni zajimave, cekam co 16 jader Ryzen 3950X az prijde. Nicmene ted mozna jeste uplne odlozim :)
      Jinak v task manageru je videt, ze si to zaplni postupne cely 4GB ty GPU pameti a slysim na desktopu trochu vetraky na karte, coz je nezvyk ;)

AUTO tam je myslim proto, ze to je novy a nechtej to zapinat vsem aniz by to ty lidi explicitne vedeli, nez se odladi bugy a zaroven se ukaze na kterych kartach a systemech maji treba trable.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      a svižný to i je, jenom nevím proč tam je standardně to AUTO...
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      GIF_242: tak když jsem to zapnul na full tak ten graf yvúadá podstatně jinak ;)

GIF_242
      GIF_242 --- ---
      zkusím s tím experimentovat
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      Já si s tím hrál teď celé odpoledne a předpokládám, že se mi ty fotky nakešovaly ;) takže nevím jestli je to směroplatný, ale v Develop modu mi to běhalo dost dobře.

a až ted mi napadlo se mrknout sem...

MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      GIF_242: Prijde mi to na GTX 970 po zapnuti o neco sviznejsi/plynulejsi, hlavne u takovych veci jako brush, tahani radialniho filtru apod. Edituju na cca 60% 4K obrazovky ted.
      Jinak edituju tak, ze permanentne skacu mezi Developem a Library, zpravidla, kdyz dodelam fotku, tak dam vlajku P, zmacknu E do library na stejny fotce a tocim koleckem na mysi dal na hotovych nahledech od importu nez zas najdu dalsi k uprave do Developu a dokola (rychlejsi samozrejme nez klikat v Developu sem a tam mezi fotkama a rozhodovat se). No a ten skok z Developu do Library mi ted prijde o zdib pomalejsi, jako pul vteriny treba, asi prepnuti na jiny zobrazovani treba, nevim. Nicmene to zatim necham zapnuty.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam