• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    SKALARIAK: jaka grafika presne? ja se svoji stredne starou GTX 970 citim 'hladsi chod' v Developu. Nic jinyho to myslim nedela, treba export atd.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Mně to mimo dev mód nikdy pomalý nepřišlo, ale akcelerace v něm mě zachránila před skončením s upravováním fotek :D
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    BLACKX: ja msuel sielne zauktualizovat pres nejakou nvidia experience shit, do ty odby to neslo zakliknout... ale dela to uplny prd mi prijde, nijak to nevytizi gpu.... jen kdyz jedu stetce trochu, ale ja stetce moc nejedu :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK: Myslel jsem si podle těch oslavných textů, že by to mělo být i mimo Develop, ale při importu a exportu to nic nedělá :( (Akceleraci mám přitom v preferencích "Automatically supports full" - musel jsem ale aktualizovat ovladače, předtím byla jen basic.)
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    ta nova podpora GPU - vam to vytezuje grafiku i pri generovani nahledu, pripadne smart previews, pripadne pri exportu? Nebo zas jen DEV?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    MENTOL_: taktak, tif uncompressed je nejrychlejší.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    MENTOL_: jj, nehledě na to, že PRO verze kterou bych eventuálně chtěl stojí 8K :-D prakticky za jednoúčelový program, který by mi ani nesloužil ke generování peněz, mi to imho nedává moc smysl. Sice se tam dá nastavit kde co, a LR má sice sem tam problém to složit, případně mu to trvá enormně dlouho, ale vzhledem k tomu, že apriory nefotím pouze panorama, tak mi to dostačuje.

Ale jako alternativa a info o produktu, je to dobrá věc. Až by si to na sebe vydělalo, tak to člověk může případně koupit, ale v mém žebříčku nákupu to zatím jasně přebíjí HeliconFocus.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    GIF_242: Drzel bych se v LR dokud to jde. A u vetsich veci, kdyz LR nezvladne slozit, tak nejprve hromadne upravil v LR ty jednotlivy RAWy na stejnou uroven/barvy/atd a do PTGui uz bych sel s vyexportovanyma odsumenyma doostrenyma TIFFama (pripadne to PNG jestli taky zvladne).
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    RATTKIN: tak musím potvrdit, že ten PTGui je fakt super rychlej. Jedinou nevýhodu vidím v tom, že to sice umí načíst RAW, ale neumí z toho udělat složené DNG. Tak jako LR.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Škoda že LR nemá nativně zobrazování ostřících bodů. Ten plugin co na to existuje je nějakej obskurní a z nějakýho důvodu jsem ho nechtěl instalovat.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    OCTOPUSS: :-D a já to četl jako zkomolený plugin :-D díky
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    GIF_242: To tam píše :) ptgui
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    RATTKIN: a nějaký konkrétní plugin ;)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    FOGH: ptgui slepí na grafické kartě hdr panorama ze cca 100 fotek (24 Mpix) za 2 vteřiny (GTX 1060) nejdelší dobu trvá vybrat si jak se to má jmenovat.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    MENTOL_: Běžný smretelnící ale s Photoshopem neumí >]
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    OCTOPUSS: FB umi PNG, delaval jsem to, nicmene PS prave davkove s tim resizem/doostrenim umi PNG davno, proto to je v LR pro me zbytecny :)
    Nicmene od jisty doby je ta FB komprese fakt zla, takze jedu JPG na kompresi 11 z 12 z PS a neresim specielne export pro FB do PNG.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    MENTOL_: Mně přijde, že třeba na FB je lepší uploadnout png, aby se to nekomprimovalo dvakrát. Teda pokud FB umí png :D
    Obecně cokoli kde proběhne extra dokurvení, který nejde ovlivnit.
    Obvykle jpegy exportuju v kvalitě 85 (viz zde).
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    MIKEKT: treba tu, jak jsem psal pomalejsi nez GTX 1060 bych asi nebral a navic ma tahle konkretne 6GB ram tak to zni slusne asi, cenu neposoudim. Samozrejme stav po letech uziti je druha vec, aby vetraky nedelaly kraval atd.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    OCTOPUSS: hele PNG bych ocenil pred lety, ale vzhledem k tomu, ze vsechno co za neco stoji ostrim pres PS temahle akcema, tak uz je to sumak :) Doporucuju vyzkouset - z LR se vyjede TIFF s
    cilovym rozmerem/0,6 (takze napr na 1920px HD vyjedu 3200px delsi strana), bez Output Sharpening. Pak projedu davkove PS na doostreni co zaroven udela zmenseni na tech 0,6x > HD, pripadne doplacnu razitko atd, a vysledek krasny, nejlepsi doostreni co znam :) v tom textu je pak updatnuta verze ke stazeni, akorat v tech akcich je potreba nahradit Fit Image za nejakou ceskou verzi kdyby nekdo mel.
    Resize and Sharpen for Web – Landscape Photography Blog
    https://www.alexnail.com/blog/tutorials/resize-and-sharpen-for-web/
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    omg, ono je to fakt rychlejší. Hodně rychlejší. Zoom v developer módu je instantní.
    Ještě uvidím, jak se to bude chovat po hodině práce, a se spoustou spot removalů (to je hnusný slovo...).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam