• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      RATTKIN: tak musím potvrdit, že ten PTGui je fakt super rychlej. Jedinou nevýhodu vidím v tom, že to sice umí načíst RAW, ale neumí z toho udělat složené DNG. Tak jako LR.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      RATTKIN: a nějaký konkrétní plugin ;)
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      FOGH: ptgui slepí na grafické kartě hdr panorama ze cca 100 fotek (24 Mpix) za 2 vteřiny (GTX 1060) nejdelší dobu trvá vybrat si jak se to má jmenovat.
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      MENTOL_: Běžný smretelnící ale s Photoshopem neumí >]
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      OCTOPUSS: FB umi PNG, delaval jsem to, nicmene PS prave davkove s tim resizem/doostrenim umi PNG davno, proto to je v LR pro me zbytecny :)
      Nicmene od jisty doby je ta FB komprese fakt zla, takze jedu JPG na kompresi 11 z 12 z PS a neresim specielne export pro FB do PNG.
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      MENTOL_: Mně přijde, že třeba na FB je lepší uploadnout png, aby se to nekomprimovalo dvakrát. Teda pokud FB umí png :D
      Obecně cokoli kde proběhne extra dokurvení, který nejde ovlivnit.
      Obvykle jpegy exportuju v kvalitě 85 (viz zde).
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      MIKEKT: treba tu, jak jsem psal pomalejsi nez GTX 1060 bych asi nebral a navic ma tahle konkretne 6GB ram tak to zni slusne asi, cenu neposoudim. Samozrejme stav po letech uziti je druha vec, aby vetraky nedelaly kraval atd.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      OCTOPUSS: hele PNG bych ocenil pred lety, ale vzhledem k tomu, ze vsechno co za neco stoji ostrim pres PS temahle akcema, tak uz je to sumak :) Doporucuju vyzkouset - z LR se vyjede TIFF s
      cilovym rozmerem/0,6 (takze napr na 1920px HD vyjedu 3200px delsi strana), bez Output Sharpening. Pak projedu davkove PS na doostreni co zaroven udela zmenseni na tech 0,6x > HD, pripadne doplacnu razitko atd, a vysledek krasny, nejlepsi doostreni co znam :) v tom textu je pak updatnuta verze ke stazeni, akorat v tech akcich je potreba nahradit Fit Image za nejakou ceskou verzi kdyby nekdo mel.
      Resize and Sharpen for Web – Landscape Photography Blog
      https://www.alexnail.com/blog/tutorials/resize-and-sharpen-for-web/
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      omg, ono je to fakt rychlejší. Hodně rychlejší. Zoom v developer módu je instantní.
      Ještě uvidím, jak se to bude chovat po hodině práce, a se spoustou spot removalů (to je hnusný slovo...).
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      OCTOPUSS: kdo si sám nenajde warez, tak si ho nezaslouží ;)
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      Btw, nemáte někdo link na stažení?
      LR 6 mám koupenej, ale ten předplacenej model pozdějších verzí je prostě 1) nad moje finanční možnosti, 2) neupravuju tolik fotek, aby se mi to vyplatilo a nepřipadal jsem si, že ty prachy hážu z okna, a 3) všechny sliby o zlepšení výkonu u verze >6 byly snůška lží, takže ho prostě kradu...
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      BISCUIT13: hele já mám komp z roku 2012 je to i7 2,6GHz, 16gb a grafárna GeForce GT 650M s 1 GB. A pokud fotím na 20 MPx tak je všechno na klid, ale když něco fotím na 50 MPx tak mě to dost sere. Hlavně tedy panoramy/hd Na druhou stranu, ještě jsem doma nenahodil update LR, takže je dost dobře možný, že po zapnutí GPU akcelerace, se prostě dočkám odkladu nákupu nového železa. Což bych byl fakt rád, protože ten komp jako takový, mi prostě na všechno ostatní stači.
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      MENTOL_: V Adobe si zjevně vytáhli hlavy z prdelí, a začli něco dělat :D
      Ta předchozí GPU akcelerace nedělala vůbec NIC.

A export do png - super, jen jsem fascinovanej, že to vymysleli až v roce 2019 :D
      FOGH
      FOGH --- ---
      REPLIKANT: matematicky rebus? :) Nemam to nafoceno uplne presne, jsou tam presahy.
      KRYGLIK: vcera jsem to po nekolika hodinach nakonec vzdal, kdyby to aspon hodilo chybu, ale ono to proste vytuhne a nejde dal. Podezrivam, ze to ma nejvetsi problemy s fotkami v portretnim rezimu.
      Dneska to vyexportuju do 16b TIFFu a prozenu huginem.
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      V těch grafických kartách se vůbec nevyznám. Takže něco jako tohle https://pc.bazos.cz/inzerat/108180814/MSI-GeForce-GTX-1060-GAMING-X-6G-6GB-GDDR5.php?
      KRYGLIK
      KRYGLIK --- ---
      FOGH: rady se mi snad v LR nepodarilo nikdy rozumne spojit ... a i photoshop mel u 25x5 problem, takze jsem skoncil u slozeni jednotlivych rad a pak jejich slepeni (ve photoshopu vse).

v LR se mi obcas taky stane, ze rekne, ze panorama nejde slozit eventuelne nic nedela... je to divne, ale staci treba dat contrast +1 (ci neco jineho) a pak se chytne :) Nemam pro to uplne vysvetleni, ale funguje to spolehlive (-:
      REPLIKANT
      REPLIKANT --- ---
      FOGH: Porad si lamu hlavu jak muzes mit 25 snimku ve trech radach... ? :D Jinak mi to teda prijde na automatickou skladanici dost, resp. do vice rad ani nevim ze to funguje. Za mne rozhodne zvlast ve AP CC
      FOGH
      FOGH --- ---
      Stava se mi u vetsich panoramat, ze LR vytuhne. Aktualne mam asi smulu u 25 snimku - neprijde mi to az tak moc.
      Mam to ve trech radach, tak zkusim kazdou zvlast a pak to spojit. Nebo lepsi trik, jak to debilni omezeni obejit?
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      GIF_242: já už hrozitánsky dlouho jedu na i7-2600K + 16GB RAM + GTX1060 6G strix (tu jsem pořídil jako upgrade k dědečkovi procesorovi) a pořád nemám žádnou akutní potřebu někde něco kvůli čemukoliv zrychlovat.
      kdyby mi někdo řekl, když jsem to kupoval, jak dlouho na tom spokojeně pofrčím, nevěřil bych.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      To asi nikdo presne nerekne a dost zalezi co je to stary zelezo :) ta grafika ted urychluje Develop, ale zrejme nic co tomu predchazi a export. A jak moc odmaka za CPU pri editaci tezko rict, to bude asi dost individualni.
      Jaky stary zelezo? i5-6600 treba je porad slusny rekl bych, zvlast kdyz ta grafika ted pomaha.
      Univerzalni odpoved asi bude stejne 'vyzkouset' :)
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      GIF_242: jo to by me taky zajimalo :)
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      zeptám se asi blbě, neb tomu v tomhle směru nerozumím, ale kdybych si do svého starého kompu koupil nějakou novou nabušenou/lepší grafickou kartu, tak se mi teoreticky zrychlí o hodně? Nebo to pořád bude stát na to, že mám celkově staré železo a vlastně to zase takovej krok vpřed nebude?
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam