• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      KRYGLIK: mě rozhazuje, když přicházím o detaily - texturu. ale zase chápu, že na nějaký instagramy a jiný rychlokvašky v bídný kvalitě na tom nesejde, resp. nikdo rozdíl nepozná a zrychlý to proces...
      KRYGLIK
      KRYGLIK --- ---
      BISCUIT13: negativni clarity a texture (zvlast ta texture) jsou vcelku pouzitelne (zalezi jak moc je potreba to resit)... ale jinak se clovek PS IMHO nevyhne
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      to opravdu někdo používáte rozostření k dosažení vyhlazení, jo? 8:|
      healing brush je na pár beďarů nebo drolící se řasenku fajn rychlej nástroj. samozřejmě i s maskováním se při troše fantazie dá kouzlit, ale přijde mi to trochu jako filetování ryby zubatým nožem na pečivo ;-)
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      GIF_242: prekvapive hodne se da v LR udelat kombinaci Brushe a Spot Removal. Samozrejme na velmi rozsahly retuse uz to pak nemusi byt efektivni a zkusenejsi to vysmrdla rychleji (a dle potreby i lepe) v PS, nicmene i jen v LR to zdaleka neni jen o rozostreni pleti (i kdyz ten novej Texture posuvnik je k nezaplaceni :)
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      MONROE: :-D a co tím tak myslíš? jestli chceš úpravu červených očí tak to tam je a je to simple. Pokud ti bude stačit u plěťovky, že jí v podstatě jenom rozostříš tak to tam je taky. Ale pokud se bavíme o klasické postrpodukci, tak to v LR neuděláš. K tomu potřebuješ od stejné firmy Photoshop a nebo nějakou konkurenci.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      BLACKX: Prosím, mohli byste taky vyzkoušet, jestli vám funguje nebo se zasekne tohle? Někomu to asi bude fungovat, někomu ne.

1) Start LR Classic
      2) Něco zadat do filtrování složek v Library vlevo, třeba "test". Enter, pak křížkem zase zrušit filtrování
      3) Pak cokoliv naimportovat (radši tak 20 fotek nebo víc)

Mně to se po osmi fotkách zasekne a musím zabít LR. Děje se vám to taky?
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Lightroom Classic se mně náhodně zasekává při Importu a je to už hodně dlouho (rok a víc). Teď jsem zjistil, že je to dost pravděpodobně filtrováním složek (v Library v panelu vlevo "Filter folders").

Třikrát po sobě jsem spustil LR, vyfiltroval složku, dal Import a asi po pěti fotkách LR zamrzl. Tak jsem ho zabil a znovu to stejné. Až když jsem přestal filtrovat, tak Import proběhl bez problémů.

Zkoušel jsem i variantu s jinou složkou, kdy jsem nastartoval LR, něco náhodného vyfiltroval, pak _zrušil filtr_ a poté importoval - opět zásek. Takže to vypadá, že od chvíle, kdy se použije filtr, už není cesty zpět a dál nastávají problémy.

Ještě to budu sledovat a uvidím. Kdyby měl někdo problémy s Importem, tak se možná taky zkuste úplně vyhnout filtrování. Případně dejte vědět, jestli se vám tohle taky děje.
      EFESH
      EFESH --- ---
      AETHER: je to castecna berlicka, ale spis drbani pravou rukou na levym uchu...

no tak jeste par updatu pockam :)
      AETHER
      AETHER --- ---
      EFESH: no mě teda přijde, že ten preset tohle vyřeší... já tedy dokonce pro jednu galerii mívám třeba 2-3 vlastní presety
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      EFESH: treba to je schvalne, aby si lidi nehrabali do tý referenční behem uprav :)
      EFESH
      EFESH --- ---
      SKALARIAK: to uz je bliz, a priznam se ze sem to tak nezkousel, dik za nakopnuti

porad budu doufat ze to nekdy v budoucnu rozsiri, a po kliknuti na referencni fotku nabidnou snadny context menu (nebo aspon ukazou jednotlivy adjustments relevantni pro tu fotku)
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      EFESH: jo jasny... no tak pak bych si udelal u ty referencni userpreset coz zabere tri vteriny a to pak nahodis jednim klikancem vlevo v user presetech....
      EFESH
      EFESH --- ---
      SKALARIAK:
      "...ale pak behem dilcich uprav casto kopiruje i mezi jednotlivyma fotkama..."

no takhle no;-)

kdyz delas katalog kterej ma mit stejnej look and feel, ale pak v sekci nozu mas konkretni korekce na korekci odlesku cepele, tak je mnohem jednodusi je prekopirovavat mezi tema dilcima fotkama navzajem, napriklad

ale referencni fotku chci jen jednu, a tu zase chci jednoduse dostupnou (vcetne uprav) kvuli jinym vecem
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      EFESH: to nechapu, proc si nedas na zacatku settings ty referencni do copy a pak je pripadne nepastujes?
      EFESH
      EFESH --- ---
      BISCUIT13:
      AETHER:

diky za reakce, hledal sem pak dal a na ruznych forech nachazel obdobne frustrovane, na nez lidi odpovidali podobne jako vy ;-) Chapu ze reference je jen obrazek, ale pri tech inovacich co do toho Adobe dava (Texture??), by takhle prakticka vec fakt bodla

Kdyz ma clovek v produktovym katalogu 100+ fotek ve stripu, chce mit jednu porad locknutou aby to ve vysledku vypadalo obdobne, ale pak behem dilcich uprav casto kopiruje i mezi jednotlivyma fotkama .. tak pak vzdy jet a hledat tu referencni fotku jen abych z ni neco vzal je dost casove namahavy...pritom povolit kontextovy menu na te referencni fotce musi byt doslova par radku kodu ;-)
      AETHER
      AETHER --- ---
      EFESH: Pokud sis tu referencni fotku taky upravil v Lightroomu, muzes podle ni vytvorit preset a ten pak aplikovat. Ale pochopitelne to neni vsemocny, staci jiny uhel zaberu a uz musis provetrat hejblatka.
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      EFESH: není to spíš nepochopení podstaty reference photo? já to chápu jako vizuální předlohu (jako když maluješ podle vzoru), ne zdroj nastavení hejblátek. jestli chceš kopírovat nastavení z jakýhokoliv snímku, zkopíruj ho, ale na to nepotřebuješ reference photo. ale třeba tomu jen špatně rozumím.
      EFESH
      EFESH --- ---
      desna frustrace - jako obvykle

to v lightroom opravdu nejde v Develop modulu kopirovat upravy z Reference photo na druhou zobrazenou?
      nebo to jen naprosto nikde nenachazim?
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      SKALARIAK: bojoval jsem s tím podobně, nakonec jen využívám Adobe portfolio a fotky tam cpu ručně přes online rozhraní
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      lama dotaz, ale snazim se v Lightroomu (ale ne classic, ale to co se ted menuje prostejen Lightroom) si udelat galerku a tu si nasledne poslat jako obsah webu na adobe portfolio, ale nejde mi ty fotky řadit popořadě, řešil jste to někdy někdo? Tzn. stavět si uplne jednoduchy portfolkopřes tenhle lightroom a pak nasledne sharem do portfolia?

diky, h.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      GIF_242: no o systém asi nejde, ale o nejaky knihovny asi jo ke grafice, me to taky neslo zakliknout,...
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam