• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    GIF_242: spis ten+ to ct co sem koukal je debilni, pac ma jen 6 cudlu amusis furt prepinat na tom touchscreenu.... coz je nahovno tez
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    SKALARIAK: tak jako na hovno to není,pořád lepší s tím čudlíkem hnout a on se prostě chytí. Jako je to lepší než myšovat. Ale uznávám, že endless má své kouzlo ;)

A ta "nová" tím myslíš Loupedeck+ nebo Loupedeck CT ?
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    Ja delsi dobu pokukuju po https://monogramcc.com uz od dob, kdy s timvysli na kuckstarteru. Ted uz je druha verze a docela to vypada dobre :)
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    GIF_242: tak bez endless knobu je to ale total nahovno :)

GIF_242: no me by zjaimala ta nova vrze, pac ta stara byla hrozna, je to strasnej plastak, ale to by treba ani tak nevadilo, ale ty knoby kroutej silene pomalu...... nicmene mam PC, takze me jede ten nocturn no....
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    si tak říkám, že možná nastala doba kdy si koupit ten Loupedeck ;) na ebay se to dá koupit za cca 5500 což by už tak nějak asi šlo ;)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    HUGGI: já mám ještě z těch podporovanejch Launch Control. Ale to není 100% super. Ty knoby nejsou totiž endless takže člověk musí kroutit tam a zpět :(
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    GIF_242: jojo, očividně chtějí tlačit nový modely(kde mylsím žádnej podobnej nemají:)

Nepoužívá někdo něco jiného od jiné firmy kde by měl teoreticky stačit ten MIDI2LR plugin?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK: Podle popisu to vypadá zajímavě, testuje se nejen generování souborů, ale třeba i přepínání mezi Develop a Library nebo pohyb po fotkách.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    SKALARIAK: sakra měli jsme si to patentovat:) Každopádně už čekáme v práci na dodání nového Mac PRO, tak uvidíme jak LR nezvládá větší výkon:)

GIF_242:
    GIF_242: No já jsem s catalinou hodně spokojený a baví mě ty nový funkce, tohle je v mém případě zatím druhá věc která není kompatibilní (první je Wine), jinak jsem na nic jiného co by nemělo aktualizaci nebo alternativu nenarazil.

Budu ještě dále zkoušet, ale zatím to vypadá bledě.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    vypada to jako ze nekdo okopiroval huggiho napad :D
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    To mi sere, ale tak prostě je to další zásadnější důvod proč neupgradovat :( díky za info!
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    HUGGI: slušná demence od Novationu, hardware nefunguje a Automat nebudou aktualizovat.

Novation product compatibility with macOS Catalina (10.15) – Novation
    https://support.novationmusic.com/...8680--Novation-product-compatibility-with-macOS-Catalina-10-15-
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    HUGGI: já zatím nepřešel na Catalinu a jak tak čtu co všechno neběží, tak asi ani nepřejdu. Kdyby se ti to povedlo nějak rozchodit, tak dej vědět, díky.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    GIF_242: Ahoj, co prosím používáš za software pro ten Nocturn na Mapu aby to běželo na Catalině?

Nám ho teď půjčenej, ale nedaří se mi ho přesvědčit ke komunikaci.
    MIDI2LR ho nevidí, ta sopka Automap od Novation už není podporovaná a nejde nainstalovat, stejně tak USB drivery..
    GINNY
    GINNY --- ---
    Děkuju moc za rady!!
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    GINNY: no já si myslím, že v první řadě by bylo asi nejlepší, kdyby jsi uměla perfektně ovládat PS/LR, aby jsi prostě věděla co dělá tohle, a jak dojít k něčemu. Když máš ten "základ" zvládnutej, tak pak je to už jenom o tvojí představě, náladě, myšlence... A dojdeš k tomu. A čím víc toho budeš dělat, tím to budeš dělat rychleji a efektněji. Osobně si totiž nemyslím, že jde říci, hele musíš u každé fotky udělat to či ono a ono to bude vypadat super. Jsou sice takové nepsané poučky co by se s fotkou mělo udělat, aby vypadala super, ale to prostě není 100% a hlavně jak jsem psal, ne vždy to funguje.

Osobně většinou skoro s každou fotkou přesně vím čeho bych chtěl docílit. Někdy to už rovnou fotím s myšlenkou, že tam něco dodělám v postpro. Někdy až teprve při zpracování dostanu nápad, jak třeba něco zdůraznit/potlačit. A někdy dostanu zadání, že to má vypadat tak a tak. Nicméně co "retušér/fotograf" to názor. Takže je prostě, alespoň za mně, fajn si zkusit najít nějaký svůj styl a ten vyvíjet. Tím chci říci, že teď začneš dělat něco, za půl roku k tomu přidáš něco dalšího co tě napadne a za rok tady budeme mít úplně jiné fotky ze super trendy lookem.

BISCUIT13
    BISCUIT13 --- ---
    GINNY: ty na jedné straně operuješ s termínem přirozenost a na druhé chceš zvýrazňovat některé barvy, což je samo o sobě nepřirozené. ale asi ti rozumím, že chceš dodat šmrnc, ale nechceš, aby z toho byly omalovánky :-)

za mě osobně je nejdůležitější světlo. tam vždycky začínám. fotku se v týhle fázi snažím mít míň kontrastní a míň saturovanou. obecně i z tohohle důvodu, používám v lightroom profil adobe neutral a ne adobe color. důležitý je uvědomit si, co je objekt a kde chci, aby světlo bylo silnější, kde míň, nebo dokonce vůbec. když je scéna světelně vyladěná, začnu se teprve zajímat o barvy. zase je důležitý předem vědět, co a kde ve fotce chci udělat. je teda dobrý někdy pracovat selektivně. taky je dobrý mít na paměti, že cestou není jen přidávání, ale může jí bejt i ubírání na protistraně. ubírání taky bejvá míň destruktivní a násilný.
    určitě pozor na kontrast. kontrast nejlíp funguje čistě v doméně světlosti (např. v ps jako vrstva světlost), ale v lightroomu tenhle slider mění i barevnej kontrast, což má často za následek totální rozesrání obrazu.
    když se šáhne do jednotlivejch částí spektra, např. do červených, je dobrý pamatovat na to, že spektrum je spojitá věc, a když v jedné jeho části něco hodně změníme, tak je dobrý myslet minimálně i na ty dvě sousední - v tomto případě teda na oranžové a purpurové (magenta). tohle není úplně pravidlo, který by říkalo že nemůžeš dat sousední slidery totálně protichůdně, ale jen si pak člověk musí uvědomit, že se v obrazu můžou objevit hnusný artefakty a jiný nepřirozenosti :-)

GINNY
    GINNY --- ---
    No abych to uvedla na příkladu:

Tohle je moje fotka, když se pokusím nějakým způsobem dodat úpravou grády. Tohle je ještě poměrně specifický příklad, protože zrovna tady i tuším, že je docela hezké zvýraznit červenou a oranžovou, ale stejně mám pocit, že když to zkusím, tak jsou výsledné barvy buď nevýrazné, nebo mi ujedou někam do naprosté nepřirozenosti, která je křiklavá a v reálu tak vůbec nevypadá. Fakt ráda bych do toho zvládla nějak dostat trochu větší "dramatičnost" a trochu svého stylu, ale pořád mám pocit, že to prostě neumím konzistentně a neposouvám se v tom. :D Takže tak, no. :D

BISCUIT13
    BISCUIT13 --- ---
    GINNY: zeptám se blbě, ale co si představuješ ve výsledku? on si pod pojmem grading každej představuje trochu něco jinýho, tak abychom se bavili o stejným.
    a pak ještě druhá otázka - na čem chceš ty barvy posuzovat? protože imho, jak se člověk pustí do těhle vod, měl by mít alespoň 90% sRGB monitor a kalibrační sondu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam