• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      SKALARIAK: sakra měli jsme si to patentovat:) Každopádně už čekáme v práci na dodání nového Mac PRO, tak uvidíme jak LR nezvládá větší výkon:)

GIF_242:
      GIF_242: No já jsem s catalinou hodně spokojený a baví mě ty nový funkce, tohle je v mém případě zatím druhá věc která není kompatibilní (první je Wine), jinak jsem na nic jiného co by nemělo aktualizaci nebo alternativu nenarazil.

Budu ještě dále zkoušet, ale zatím to vypadá bledě.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      HUGGI: já zatím nepřešel na Catalinu a jak tak čtu co všechno neběží, tak asi ani nepřejdu. Kdyby se ti to povedlo nějak rozchodit, tak dej vědět, díky.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      GIF_242: Ahoj, co prosím používáš za software pro ten Nocturn na Mapu aby to běželo na Catalině?

Nám ho teď půjčenej, ale nedaří se mi ho přesvědčit ke komunikaci.
      MIDI2LR ho nevidí, ta sopka Automap od Novation už není podporovaná a nejde nainstalovat, stejně tak USB drivery..
      GINNY
      GINNY --- ---
      Děkuju moc za rady!!
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      GINNY: no já si myslím, že v první řadě by bylo asi nejlepší, kdyby jsi uměla perfektně ovládat PS/LR, aby jsi prostě věděla co dělá tohle, a jak dojít k něčemu. Když máš ten "základ" zvládnutej, tak pak je to už jenom o tvojí představě, náladě, myšlence... A dojdeš k tomu. A čím víc toho budeš dělat, tím to budeš dělat rychleji a efektněji. Osobně si totiž nemyslím, že jde říci, hele musíš u každé fotky udělat to či ono a ono to bude vypadat super. Jsou sice takové nepsané poučky co by se s fotkou mělo udělat, aby vypadala super, ale to prostě není 100% a hlavně jak jsem psal, ne vždy to funguje.

Osobně většinou skoro s každou fotkou přesně vím čeho bych chtěl docílit. Někdy to už rovnou fotím s myšlenkou, že tam něco dodělám v postpro. Někdy až teprve při zpracování dostanu nápad, jak třeba něco zdůraznit/potlačit. A někdy dostanu zadání, že to má vypadat tak a tak. Nicméně co "retušér/fotograf" to názor. Takže je prostě, alespoň za mně, fajn si zkusit najít nějaký svůj styl a ten vyvíjet. Tím chci říci, že teď začneš dělat něco, za půl roku k tomu přidáš něco dalšího co tě napadne a za rok tady budeme mít úplně jiné fotky ze super trendy lookem.

BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      GINNY: ty na jedné straně operuješ s termínem přirozenost a na druhé chceš zvýrazňovat některé barvy, což je samo o sobě nepřirozené. ale asi ti rozumím, že chceš dodat šmrnc, ale nechceš, aby z toho byly omalovánky :-)

za mě osobně je nejdůležitější světlo. tam vždycky začínám. fotku se v týhle fázi snažím mít míň kontrastní a míň saturovanou. obecně i z tohohle důvodu, používám v lightroom profil adobe neutral a ne adobe color. důležitý je uvědomit si, co je objekt a kde chci, aby světlo bylo silnější, kde míň, nebo dokonce vůbec. když je scéna světelně vyladěná, začnu se teprve zajímat o barvy. zase je důležitý předem vědět, co a kde ve fotce chci udělat. je teda dobrý někdy pracovat selektivně. taky je dobrý mít na paměti, že cestou není jen přidávání, ale může jí bejt i ubírání na protistraně. ubírání taky bejvá míň destruktivní a násilný.
      určitě pozor na kontrast. kontrast nejlíp funguje čistě v doméně světlosti (např. v ps jako vrstva světlost), ale v lightroomu tenhle slider mění i barevnej kontrast, což má často za následek totální rozesrání obrazu.
      když se šáhne do jednotlivejch částí spektra, např. do červených, je dobrý pamatovat na to, že spektrum je spojitá věc, a když v jedné jeho části něco hodně změníme, tak je dobrý myslet minimálně i na ty dvě sousední - v tomto případě teda na oranžové a purpurové (magenta). tohle není úplně pravidlo, který by říkalo že nemůžeš dat sousední slidery totálně protichůdně, ale jen si pak člověk musí uvědomit, že se v obrazu můžou objevit hnusný artefakty a jiný nepřirozenosti :-)

GINNY
      GINNY --- ---
      No abych to uvedla na příkladu:

Tohle je moje fotka, když se pokusím nějakým způsobem dodat úpravou grády. Tohle je ještě poměrně specifický příklad, protože zrovna tady i tuším, že je docela hezké zvýraznit červenou a oranžovou, ale stejně mám pocit, že když to zkusím, tak jsou výsledné barvy buď nevýrazné, nebo mi ujedou někam do naprosté nepřirozenosti, která je křiklavá a v reálu tak vůbec nevypadá. Fakt ráda bych do toho zvládla nějak dostat trochu větší "dramatičnost" a trochu svého stylu, ale pořád mám pocit, že to prostě neumím konzistentně a neposouvám se v tom. :D Takže tak, no. :D

BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      GINNY: zeptám se blbě, ale co si představuješ ve výsledku? on si pod pojmem grading každej představuje trochu něco jinýho, tak abychom se bavili o stejným.
      a pak ještě druhá otázka - na čem chceš ty barvy posuzovat? protože imho, jak se člověk pustí do těhle vod, měl by mít alespoň 90% sRGB monitor a kalibrační sondu.
      GINNY
      GINNY --- ---
      Ahoj, už nějakých pár let aktivně fotím RAW a vyvolávám přes Lightroom. S výsledky jsem spokojená co se týče úprav, jediné, co bych fakt ocenila je se konečně nějak rozumně naučit color grading. Nemáte někdo link na nějaké rozumné tutoriály? (čeština/angličtina) Mám pocit, že kdykoli chci nějak výrazněji změnit atmosféru fotky vypadá to extrémně nepřirozeně a všechno, co jsem našla je buď extrémně začátečnický návod na věci, se kterými nemám problém, nebo hodinové úpravy jedné fotky ve Photoshopu, kde pak lidi na fotce vypadají jako voskové figuríny :D Byla bych moc vděčná! :D
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      MENTOL_: tu 6600 mam doma a ten xeon jsem dostal :) premyslim jestli si tim xeonem nejak polepsim, ale nejspis to asi bude nastejno, podle toho co jsem nasel na google :) je tam nejaka Quadro grafika a ja mam doma 1060.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      MIKEKT: udelat poradnej upgrade nebo nic :) 6600 je o zdib novejsi a zdib rychlejsi frekvence, ne?
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      Ahoj jen takova otazka na nekoho kdo se vyzna v HW.
      Bude nejaky rozdil v techto procesorech? Ktery bude vhodnejsi na LR? :)
      Intel Xeon E5-1620 vs Core i5 6600
      http://cpuboss.com/cpus/Intel-Xeon-E5-1620-vs-Intel-Core-i5-6600
      Díky
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      Loupedeck CT: Introduction to Adobe Lightroom Classic
      http://www.youtube.com/watch?v=SWqXC_5RcqM
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      FATBOZZ: no ono to je trochu složitější než je mód "laik". Dokonce bych řekl, že pokud to chceš mít nějak seriozně, tak je to dost věda. Nevím jak moc se s tím chceš zabývat, ale pokud ti to +/- sedí, a budeš prioritně tisknout na této tiskárně, tak si udělej verzi souboru (pro případ, že by jsi pak někdy tiskl jinde), uprav to podle toho vytištěného souboru a máš to hotové. A vypusť z hlavy kalibrace atd.

Pokud by jsi to chtěl mít super, tak ti to tady nastínili BLACKX: a BISCUIT13: nicméně je to fakt trochu složitější než jenom někde pozapínat profily. Protože ty pracuješ s 4 subjekty (monitor, tiskárna, papír a světlo při kterém to celé děláš), které pokud nevyladíš v globálu, tak ti to prostě tisknout dobře nebude. K tomu vyladění se dá dopracovat dvěma způsoby, pokus omyl a nebo kalibrace (sondy). Sonda je sice drahá, ale pokud se tím "tiskem" chceš živit, tak je asi nezbytná. Protože časem je potřeba dělat rekalibrace. Z důvodu změny osvětlení, papíru, monitoru, tiskárny, přeinstalování kompu...

K tomu co psal BISCUIT13... načteš si profil daného papíru v režimu "soft proofing" a teoreticky uvidíš, jak ti to vyleze. Případně to ještě upravíš.
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      FATBOZZ: zkalibrování je základ, potom doporučuju se naučit používat soft proofing v lr. na yt určitě nějaký tutoriály budou...
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      FATBOZZ: Obávám se, že jen stažením nějakých profilů to nevyřešíš. Jediná cesta, jak se dostat co nejblíž je použití kalibrační sondy. Dá se to zvládnout obojí třeba pokud by sis někde půjčil ColorMunki Photo (tohle je spektrofotometr, na monitor jsou teoreticky lepší kolorimetry (i1 Pro apod.), ale nechci tě hned nutit půjčovat dvě věci :) ). Jinak při kalibraci tiskárny je dobré nechat vytištěný papír uschnout, někde se doporučuje 24 hodin, takže nestačí si kalibraci naplánovat tak, že to všechno uděláš jeden večer.
      FATBOZZ
      FATBOZZ --- ---
      Ahoj, rad bych vedel jak nastavit správně profily tiskárny a monitoru v lightroomu abych tisknul to co vidím. Aktuálně mi z tiskárny leze trošku zelenější nádech fotky než vidím na monitoru.
      Mám icc soubor monitoru, tiskárna také nějaká dodala při instalaci ovladačů. Je nějaký srozumitelný návod pro laika jak tohle nastavit ? Díky.
      FOGH
      FOGH --- ---
      Funguji vam dobre ty hromadne exporty?
      - zustalo mi to viset na okne "preparing to export"
      - exportuje mi to hrozne pomalu, blbych 170 fotek mi jede uz 15 minut a to jeste nejsem ani v pulce
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      REPLIKANT: Subjektivně mi přijde, že jak nedávno LR uvedl všechny ty performance změny, tak je tohle jediná možnost. Práce se soubory bez ostrosti, noise reduction a lens profily je teď trochu rychlejší než bývala, ale jak aplikuju tyhle věci, tak čekám sekundy po každém kliknutí a celé je to progresivně neskutečné pomalejší než dříve.
      REPLIKANT
      REPLIKANT --- ---
      SANTUS: A taky je rozdil NEF z D4 nebo z D800... resp. 16Mpx VS 36Mpx. Jinak odsum a doostreni zasadne tesne pred exportem.
      SANTUS
      SANTUS --- ---
      Mě se tohle stává v situaci, kdy začnu pracovat na NEFu a po zaplnuti odstraneni aberace a oprav objektivu udelam par zakladnich globalnich uprav (shadow/highligh/seturace/vibrance apod). a zacnu nad to ladovat lokalni upravy tak pak sleduju obdobny chovani. Spolecne s doostrenim a redukci sumu se to navysuje, ale 2 vteriny to moc, na nejakej cas problikne obrazovka cerne, to ano, ale behem chvíle to valí. Já si to vysvetluju tak, ze hold toho tam házím hodně a prostře SW nestíhá. Kdyz nepoužívám doostření a redukci šumu tak to je svižnější, takže se snažím to aplikovat až na konec...

Obdobně mám data na SSD a k tomu i7 + 1070Ti + 16GB RAM
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam