• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    OCTOPUSS: Tak nahoď raw. Mně takhle od pohledu připadá, jestli to neni (bez urážky) shitovym objektivem, kterej ti prostě s protisvětlem dělá bláto.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    HUGGI: HDR už je na mě trochu moc vysokej level, s tím moc experimentovat nechci, a hlavně nefotím na stativ, takže by to nejspíš ani nešlo.
    Ale rozhodně to cos psal zkusím.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    OCTOPUSS: Tak více expozic a spojit v PC..
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    HUGGI: Aha. To bude ale zbytek strašně tmavej, a i když vytáhnu stíny nahoru, bude to vypadat nepřirozeně, ne?
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    OCTOPUSS: exponuj na nejsvětlejší část, jedno jak malá je
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Nevím co dělám špatně, ale kdykoli v tomhle období, kdy slunce není moc vysoko a obloha není letně sytě modrá, něco vyfotím v lese, fotka je vždycky úplně vyblitá, obloha komplet vypálená (i když jí je menšina a stáhnu expozici). A pak z toho navíc nejsem v LR schopnej nic vytáhnout.
    Nějakej nápad co je špatně?

P.S. Tohle je raw převedenej do jpg bez úprav.

MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    KULHY: zvazil a zkusil bych na nejaky mensi sade konverzi do ztratovyho DNG pres Adobe Dng Convertor. Ve vysledku ta fotka nemusi byt o moc vetsi nez JPG v plny kvalite (coz je relativni pojem), je to idealni kompromis mezi zachovanim RAW dat co nezabiraj tolik mista a nejsou zaroven nevratne uz jen v JPG.
    BISCUIT13
    BISCUIT13 --- ---
    REPLIKANT: mně teda auto tone přijde jako peklo, který fotku většinou zničí a sebere jií přirozenost. placatej výstup s vytaženejma stínama a staženejma světlama. já to doteď považoval za dobrý řešení pro úplný fotografický améby. osobně bych si takhle hromadnej export před smazáním rawů nikdy neudělal. ale je to jen můj subjektivní pohled na fotku :-)
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    KRYGLIK: Jenom poznamka, aktualne je Capture NX-D volne ke stazeni, je to nejnovejsi verze, vytahne presne to jak byl fotak nastavenej. Ale taky bych to delal pres LR (Camera Profil a Auto Tone v aktualni verzi funguje velmi dobre, pouze hodne tmavy a svetly veci to nezvladne uplne korektne).
    KULHY
    KULHY --- ---
    Diky vsem za rady a postrehy. Asi holt poslu pracovni mac na nocni sichty v Lr.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    KULHY: Dělal jsem tohle mnohokrát, LR mi na to přijde ideální, protože může i velmi nahrubo fotky projít a třeba srovnat expozice, připojit externí úložiště není problém.

Nedělal bych to jako zrovna všechno najendou, ale třeba vždy na noc pustit 10 000 souborů (záleží na výkonu PC).

Super i je, že pokud by s sto z nějakýho důvodu přerušilo tak stačí znovu vzít stejnou várku a dát znova export - rovnou se zeptá zda to co už existuje přeskočit a pokračovat dále..
    KRYGLIK
    KRYGLIK --- ---
    KULHY: upravoval si to uz v LR/ACR (tj. sou tam .xmp)? Jestli ne, tak spolehat se na nejaky default muze byt dost osemetne (a bez puvodnich raw nevratne).

FOGH: embedovany JPEG nemusi mit uplne idealni kvalitu

Pokud chces vystup shodny s nastavenim fotaku tak na tohle byl vzdy dokonaly capture NX 2. Nevim jestli se da jeste zprovoznit a davkove zpracovani tam uplne idealni (skrze adresare) neni.

Osobne bych to udelal jak radi SANTUS (LR, pridat do knihovny, vyexporovat v max kvalite). Jen problem muze byt s tim jestli si to v ACR/LR neupravoval. Pak ten vystup bude dle toho co si mysli Adobe a ne fotak :)
    SANTUS
    SANTUS --- ---
    KULHY: LR umi pridat do knihovny adresar ze sitovyho uloziste bez nutnosti kopirovani obsahu (pouze add).
    Proces vyvolani RAW >> JPG musi snist nejakej vykon stejne tak sitovej provoz, ale widle zvladnou prirazeni priority bezicimu procesu, tak obdobnou funkci bych hledal i na macu. Pak jen uvarit kafe a koukat na zizalu a nebo to nechat na pozadi a pracovat dal...

Pripadne script viz https://coderwall.com/p/nhp7mq/convert-raw-photos-to-jpg-in-the-mac-os-terminal
    FOGH
    FOGH --- ---
    KULHY: LRTimelapse i PhotoMechanic toto delaji na pozadi pres Adobe DNG konverter, ale netusim jak presne. Daval by mi smysl si to zkonvertovat do DNG - tam by se mely aplikovat prave i upravy z XMP souboru.
    A pak necim (exiftool?) vytahnout zevnitr ty vygenerovane JPEG preview.
    KULHY
    KULHY --- ---
    Prosim vas, mam nejaky ty stovky GB fotek na sitovem ulozisti, minimalne pulka z nich je RAW z D90. Jelikoz uz nevidim duvod ty RAWy skladovat a zaroven bych rad mel vsechny fotky v JPEG v maximalni mozne kvalite.

Uz nemam Adobe CC na soukromym Macu, ale disponuji tim na pracovnim. Je Lr vhodnej na takoveouhle masovou akci, aniz by mi zahltil prcoesy system? Je nejaka alternativa cim to prohant (abych mohl pouzit soukromy comp bez CC) Chtel bych nejakej univerzalni zpusob vyvolani tech RAWu neco jako profil, kdyz D90 vytvari JPEG vedle RAWu.

Idealni predstava je, ze oznacim vsechny slozky na tom sitovem ulozisti a vedle kazdeho RAWu se mi vytvori JPEG ve stejne slozce. Spustim to a nemusim se o to starat.

diky
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    slusnej matros
    BISCUIT13
    BISCUIT13 --- ---
    COURT
    COURT --- ---
    prosim vas, jak se orizne obrazek? Jde to tam vubec? V moznostech otocit a transformovat jsem to nenasla...
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    No já zrovna dnes na nejnovější LR dost nadával. Přesně netuším čím by to mohlo být (změnil jsem verzi LR, a místo standardních CR2 jsem upravoval CR3). Ještě jsem nepodnikl nějaké podrobnější testy, ale exportoval jsem cca 250 fotek do fullHD cca 30min :( komp mi pustil větráky o kterých jsem ani nevěděl, že tam jsou, procák jel na maximum a grafárna se opět jenom opalovala a dávala si chill out párty :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam