• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      REPLIKANT
      REPLIKANT --- ---
      KRYGLIK: Jenom poznamka, aktualne je Capture NX-D volne ke stazeni, je to nejnovejsi verze, vytahne presne to jak byl fotak nastavenej. Ale taky bych to delal pres LR (Camera Profil a Auto Tone v aktualni verzi funguje velmi dobre, pouze hodne tmavy a svetly veci to nezvladne uplne korektne).
      KRYGLIK
      KRYGLIK --- ---
      KULHY: upravoval si to uz v LR/ACR (tj. sou tam .xmp)? Jestli ne, tak spolehat se na nejaky default muze byt dost osemetne (a bez puvodnich raw nevratne).

FOGH: embedovany JPEG nemusi mit uplne idealni kvalitu

Pokud chces vystup shodny s nastavenim fotaku tak na tohle byl vzdy dokonaly capture NX 2. Nevim jestli se da jeste zprovoznit a davkove zpracovani tam uplne idealni (skrze adresare) neni.

Osobne bych to udelal jak radi SANTUS (LR, pridat do knihovny, vyexporovat v max kvalite). Jen problem muze byt s tim jestli si to v ACR/LR neupravoval. Pak ten vystup bude dle toho co si mysli Adobe a ne fotak :)
      SANTUS
      SANTUS --- ---
      KULHY: LR umi pridat do knihovny adresar ze sitovyho uloziste bez nutnosti kopirovani obsahu (pouze add).
      Proces vyvolani RAW >> JPG musi snist nejakej vykon stejne tak sitovej provoz, ale widle zvladnou prirazeni priority bezicimu procesu, tak obdobnou funkci bych hledal i na macu. Pak jen uvarit kafe a koukat na zizalu a nebo to nechat na pozadi a pracovat dal...

Pripadne script viz https://coderwall.com/p/nhp7mq/convert-raw-photos-to-jpg-in-the-mac-os-terminal
      FOGH
      FOGH --- ---
      KULHY: LRTimelapse i PhotoMechanic toto delaji na pozadi pres Adobe DNG konverter, ale netusim jak presne. Daval by mi smysl si to zkonvertovat do DNG - tam by se mely aplikovat prave i upravy z XMP souboru.
      A pak necim (exiftool?) vytahnout zevnitr ty vygenerovane JPEG preview.
      KULHY
      KULHY --- ---
      Prosim vas, mam nejaky ty stovky GB fotek na sitovem ulozisti, minimalne pulka z nich je RAW z D90. Jelikoz uz nevidim duvod ty RAWy skladovat a zaroven bych rad mel vsechny fotky v JPEG v maximalni mozne kvalite.

Uz nemam Adobe CC na soukromym Macu, ale disponuji tim na pracovnim. Je Lr vhodnej na takoveouhle masovou akci, aniz by mi zahltil prcoesy system? Je nejaka alternativa cim to prohant (abych mohl pouzit soukromy comp bez CC) Chtel bych nejakej univerzalni zpusob vyvolani tech RAWu neco jako profil, kdyz D90 vytvari JPEG vedle RAWu.

Idealni predstava je, ze oznacim vsechny slozky na tom sitovem ulozisti a vedle kazdeho RAWu se mi vytvori JPEG ve stejne slozce. Spustim to a nemusim se o to starat.

diky
      REPLIKANT
      REPLIKANT --- ---
      slusnej matros
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      COURT
      COURT --- ---
      prosim vas, jak se orizne obrazek? Jde to tam vubec? V moznostech otocit a transformovat jsem to nenasla...
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      No já zrovna dnes na nejnovější LR dost nadával. Přesně netuším čím by to mohlo být (změnil jsem verzi LR, a místo standardních CR2 jsem upravoval CR3). Ještě jsem nepodnikl nějaké podrobnější testy, ale exportoval jsem cca 250 fotek do fullHD cca 30min :( komp mi pustil větráky o kterých jsem ani nevěděl, že tam jsou, procák jel na maximum a grafárna se opět jenom opalovala a dávala si chill out párty :-D
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      Nainstaloval jsem posledni LR na notas, prijde mi, ze do developu to skace rychleji, ale kdyz pretahuju vybrany novy fotky do library z jinyho programu na import, tak najednou nejsou oznaceny v tom import dialogu, konec. Zkuste to pripadne nekdo taky nez si hodim ;)
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      FOGH: To mi nezní jako bug:-)
      FOGH
      FOGH --- ---
      A zase tam neco podelali, ve verzi pro Windows:

Hey Guys,

last night Adobe released a couple of updates for Lightroom Classic etc. and also a new DNG Converter. Unfortunately I only got hand on it only after it had been officially released - otherwise I could have reported upfront to Adobe that they broke the batch capabilities that LRTimelapse requires to work in the new version - at least on Windows.

Therefore: please stay with version 12.1 if you are on Windows. I've reported the bug to Adobe, and will let you know, when it's fixed.

On Mac there seem to be no issues this time, Mac users can safely update to 12.2.

You can find the download link for the different versions of the Adobe DNG Converter on the LRTimelapse install page - I've also added a reminder there about the bug.

If you already have updated on Windows, just download 12.1 and install it, this will downgrade to the older version and make LRTimelapses work again.

I'll keep you posted!

Best
      Gunther
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      nový update

MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      DAVVID: ty 3 funkce? jasne ze nestaci ;) vtipny je, ze Adobe tlacitka 'umi' (a jsou nesmyslne maly atd), ale ten program je proste tak sesroubovanej bez nejaky dlouhodoby jednotny koncepce az to boli. O prisernym touch interface v developu, o kterym vetsina lidi asi na nevi, nemluve ;)
      REPLIKANT
      REPLIKANT --- ---
      DAVVID: Ale jenom u pár funkcí... Jinak ja upravuju tak ze kliknu na cislo parametru a sipkama na klavesnici upravuju hodnoty, postup jak popisuje Mentol, bud jenom cvakam po cislech nebo podrzim a rozjede se to rychleji a sem na desitkach a vic.
      DAVVID
      DAVVID --- ---
      MENTOL_: Na desktopovym LR mas tlacitka v library u quick develop modulu, to nevyhovuje?
      IOT_JH
      IOT_JH --- ---
      GIF_242: Mam to v supliku. Vzdycky jsem to rozchodil namapoval a bylo to dobry. Pak jsem druhej den prisel a cely se to rozjebalo. Hodiny, ktery jsem vlozil do toho nastavovani se mi nikdy nevratily v usetrenym case pri editaci.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      HUGGI: njn, proste Adobe nema dost penez dotahnout aspon jeden LR k 'dokonalosti' ;)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      MENTOL_: tuhle jednoduchou metodu jsem uvažoval nahradit větším množstvím připravených přesetu pro jednotlivé kroky, ale mobilní LR má tak blbou práci s presety že to nemá smysl
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      DAVVID: v tom mobilnim LR funguji soupatka daleko lip nez na desktopovym z hlediska ovladani prstem. Ale je jich tam dost a clovek se na nej musi trefit, tahnout sem a tam a ne vzdycky je to idealne jemny nebo naopak hruby.
      Kdyz budu na windows tabletu editovat prstem v plnym LR, tak se nepotrebuju trefovat na nejakou neoptimalizovanou carecku a tahat sem a tam, radeji bych rozumne 3x tlacitko na plus a 3x na minus v nejakym odstupnovani. Vidis fotku, je tmava, tuknes parkrat na +0,1EV a jdes dal. Kdyz je hodne tmava, pridas po 0,5EV, u WB treba po 50, 150, 300 K atd. Jednoduse se clovek trefi, vi kolik to udela, nejakej odhad uz ma. A jeste kdyby si clovek mohl i vybrat poradi a jaky nastroje jenom chce, u 90% sady z akce treba staci do 10ti nastroju plus crop a stetec.
      DAVVID
      DAVVID --- ---
      SANTUS: Dělám asi 2-3 roky na iPhone s mobilním LR a kromě absence lepení HDR/panorama sem spokojený. iPad bude to samé.

(Ono obecně, za ty 3 roky jsem začal s telefonem fotit mnohem víc. Na to co to je se daji udělat fakt super fotky.)

Photoshop už skoro nepoužívám ale na iPadu je affinity photo který má par retardovaných věci oproti PS ale asi se s tím dá naučit. PS přímo na iPad jsem ještě nezkoušel.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam