• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      OCTOPUSS: Chceš realisticky vypadající barvy a pak se ti líbí MENTOL_? Ok.
      Možná si ještě dokup Canon 17-55 2.8, ten je taky skvělý.
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      UMIAKI: wtf? Prvního dubna už bylo.
      MENTOL_: Tohle není blbý! Cos tam udělal? Nějakej posun teploty, stíny, clarity možná?
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      OCTOPUSS: Jako da se tomu umele pomoct, je to trochu nouzovka, ten raw reaguje uplne blbe nez jsem zvyklej ted ze Sony, ale tak neslo uz couvnout ;)

UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      OCTOPUSS: Kup si EF-S 10-18 a prodej ten co máš.
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      To je fotka na vyhození, nechal jsem ji jen pro tenhle účel...
      Vůbec se mi nepodařily způsobit žádný realisticky vypadající nevyblitý barvy.
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      OCTOPUSS: Zkusil jsem pár šoupátek.

Ale nic moc zajímavá kompozice, ne?
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      Na ISO 100 mi to v tomhle místě dělalo čas třeba 1/15s, to se nedá normálně udržet :(
      A pochopit histogram jsem dávno vzdal :)

A když nad tím tak přemýšlím, jak se exponuje na konkrétní místo? Jako že ostřím na něj?
      IOT_JH
      IOT_JH --- ---
      BISCUIT13: Dobře napsáno.
      OCTOPUSS: Ještě se podívej na histogram. Ještě je rozhodně kam podexponovávat.

BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      BISCUIT13: sklo už vidím, stáhnul jsem ten raw. s tímhle vybavením asi snažit se jít za každou cenu na iso 100 a víc clonit, aby se zlepšila kresba. zadek není ostrej a všechno se v něm rozplizává, aberace s přepalem a neostrostí - a zrovna v koutech je nejvíc světla, takže se tam potkáváto kritický ze scény s tím nejslabším v podání skla.
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      IOT_JH: podle aberace bych si taky na tohle něco přivsadil...

OCTOPUSS: co to je za sklo?

HUGGI: tohle je zlatý pravidlo pro focení do raw. dá se doplnit třeba korekcí expozice +1ef, aby došlo k mírnýmu přepalu - záleží na dynamickým rozsahu snímače při daným iso.
      IOT_JH
      IOT_JH --- ---
      OCTOPUSS: Tak nahoď raw. Mně takhle od pohledu připadá, jestli to neni (bez urážky) shitovym objektivem, kterej ti prostě s protisvětlem dělá bláto.
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      HUGGI: HDR už je na mě trochu moc vysokej level, s tím moc experimentovat nechci, a hlavně nefotím na stativ, takže by to nejspíš ani nešlo.
      Ale rozhodně to cos psal zkusím.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      OCTOPUSS: Tak více expozic a spojit v PC..
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      HUGGI: Aha. To bude ale zbytek strašně tmavej, a i když vytáhnu stíny nahoru, bude to vypadat nepřirozeně, ne?
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      OCTOPUSS: exponuj na nejsvětlejší část, jedno jak malá je
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      Nevím co dělám špatně, ale kdykoli v tomhle období, kdy slunce není moc vysoko a obloha není letně sytě modrá, něco vyfotím v lese, fotka je vždycky úplně vyblitá, obloha komplet vypálená (i když jí je menšina a stáhnu expozici). A pak z toho navíc nejsem v LR schopnej nic vytáhnout.
      Nějakej nápad co je špatně?

P.S. Tohle je raw převedenej do jpg bez úprav.

MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      KULHY: zvazil a zkusil bych na nejaky mensi sade konverzi do ztratovyho DNG pres Adobe Dng Convertor. Ve vysledku ta fotka nemusi byt o moc vetsi nez JPG v plny kvalite (coz je relativni pojem), je to idealni kompromis mezi zachovanim RAW dat co nezabiraj tolik mista a nejsou zaroven nevratne uz jen v JPG.
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      REPLIKANT: mně teda auto tone přijde jako peklo, který fotku většinou zničí a sebere jií přirozenost. placatej výstup s vytaženejma stínama a staženejma světlama. já to doteď považoval za dobrý řešení pro úplný fotografický améby. osobně bych si takhle hromadnej export před smazáním rawů nikdy neudělal. ale je to jen můj subjektivní pohled na fotku :-)
      REPLIKANT
      REPLIKANT --- ---
      KRYGLIK: Jenom poznamka, aktualne je Capture NX-D volne ke stazeni, je to nejnovejsi verze, vytahne presne to jak byl fotak nastavenej. Ale taky bych to delal pres LR (Camera Profil a Auto Tone v aktualni verzi funguje velmi dobre, pouze hodne tmavy a svetly veci to nezvladne uplne korektne).
      KULHY
      KULHY --- ---
      Diky vsem za rady a postrehy. Asi holt poslu pracovni mac na nocni sichty v Lr.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      KULHY: Dělal jsem tohle mnohokrát, LR mi na to přijde ideální, protože může i velmi nahrubo fotky projít a třeba srovnat expozice, připojit externí úložiště není problém.

Nedělal bych to jako zrovna všechno najendou, ale třeba vždy na noc pustit 10 000 souborů (záleží na výkonu PC).

Super i je, že pokud by s sto z nějakýho důvodu přerušilo tak stačí znovu vzít stejnou várku a dát znova export - rovnou se zeptá zda to co už existuje přeskočit a pokračovat dále..
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam