• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      FOGH
      FOGH --- ---
      HUGGI: diky, zkusim, jestli se neco zmeni
      a vidim, ze se to chova ruzne na jinych strojich - s RAMkou na pozadi problem nemam, ale po delsi dobe mi to zacne zrat x procent procesoru, poznam to vetsinou tak, ze mi v browseru zacnou zacukavat videa
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      FOGH: U nějaký starší verze se jednu dobu radilo zkusit vypnout podporu grafický karty a buď zase zapnout, nebo to zkusit bez ní.

Jinak mě na MacOS LR když je zapnutej třeba 2dny sežere spolehlivě celou ram (26GB, dál ho systém nepustí) a to v něm ani nemusím nic dělat, prostě ho jen zapnu a on si pomalu na pozadí něco ukládá do paměti dokud nezačne docházet.
      MERTLAS
      MERTLAS --- ---
      FOGH: jop mam to stejne (jedno na jakym stroji a kolik ma RAMky). Ja to mam jeste umocneny tim, ze nejdriv skladam jednotlivy fotky do HDR a az nasledne to skladam do panoramy. uz se mi dokonce stalo, ze mi panorama neslozilo ikdyz jsem skladal jen to... bohuzel bylo moc velky.
      FOGH
      FOGH --- ---
      Pri skladani vice panorama za sebou mi tradicne LR vyzere veskerou pamet a nasledne i swap na disku. Evidentni memory leak. Uz jsem si zvykl, ze po skladani dvou, maximalne tri panoramat je potreba LR ukoncit a znovu spustit.
      Pozoruje problem i nekdo dalsi?

Napr u techto tri fotek mi doslo misto na disku, kde bylo 60GB volneho mista:
      https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/...1-1.xx&tp=14&oh=78749cb33dc2f89a18dc35ecd450b5ea&oe=5F766767
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: Zrovna jdu z prvního pokusu :) Bohužel to ale nedotestovalo do konce. Není to ještě úplně hladké:

- na začátku to chce manuálně upravit na konkrétní nastavení Merge to HDR a Merge to Panorama (řekne si to, pokud to není podle jeho představ... taky se to dá řešit [dočasným] resetem LR preferencí)

- Píšou, že Windows musí být nastavený na English. To mám, ale i tak ho asi zmátla Anglická programátorská klávesnice, protože při importu souborů to jako by vypíše ručně/automaticky adresář, kde ale byly chyby. To stačilo b2hem testu opravit (C>\...\%dmkiii na C:\...\5dmkiii) a pak rozběhnout import.

- A pak se nepovedl switch z Library do Develop, což už jsem nedokázal vyřešit, takže test skončil v půlce.

I tak jsou ale zajímavé výsledky od ostatních. Je tam moře dat, takže jsem si našel zhruba svou sestavu a porovnávám ji s jinými. Celý bechmark je rozdělený na "pasivní" část (import/export) a "aktivní" (reálná práce s LR), takže v zásadě stačí porovnávat tahle čísla. Ale dostat se dá i ke konkrétním údajům v sekundách z jednotlivých testů.

(Soukromý závěr: Mám 6700K + nvidia 1070 a bohužel i kdybych investoval hodně, tak můžu očekávat zlepšení té aktivní práce tak o 30 % až možná 50 %, což není nic extra :/ )
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: no a zkoušel jsi?
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Info kolem benchmarků:

Pugetsystems má plugin pro Benchmark LR a tady se dá prohledávat velká databáze strojů lidí, co si to otestovali:
      https://www.pugetsystems.com/benchmarks/?age=0&benchmark=PugetBench+for+Lightroom+Classic

Ten plugin spolu s testovacím katalogem si taky můžete stáhnout a otestovat svůj stroj.

Co je na tom zajímavé: Netestuje se jen export/import (ten se nejlíp testuje, ale osobně mně v podstatě zajímá nejmíň), ale i práce v Developu a další věci! Ty mně přijdou relevantnější, protože ty nejvíc zdržují a člověk si během nich nemůže skočit na oběd :)
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      FOGH: všichni se pořád učíme. lenin by z nás měl radost :-)
      FOGH
      FOGH --- ---
      MENTOL_: aha! Ty rozklikavaci sipecky vidim poprve :) Heureka!
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      FOGH
      FOGH --- ---
      MENTOL_: diky... nejjednodussi reseni

BISCUIT13: zoom umim jen do fotky, jak odzoomuju?
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      FOGH: stačí zmenšit náhled lupou (až tak moc, aby se ti tam ten filtr objevil).
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      FOGH: Synchronizovat jinak nastavenej filtr z jiný fotky - přepisujou se
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      FOGH: panel Transform > Scale. Zmensit obraz, posune se i filtr vic do obrazu :)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      FOGH: Kdyby to jinak nešlo a opravdu jsi to potřeboval (nestačilo by Reset filtru + znovu naeditovat), tak mně napadá: Metadata uložit do XMP, tím se tam snad uloží i tyhle editační informace. Pak editovat ten soubor, někde tam asi bude něco jako souřadnice a ty upravit, aby to bylo na obrazovce (0:0 zní nejbezpečněji). Pak zase v LR vynutit načtení Metadat z XMP (Grid -> pravé tlačítko -> Load Metadata From File)... ale nikdy jsem nezkoušel :)
      FOGH
      FOGH --- ---
      Netusi nekdo, jak se dostanu ke kruhovemu filtru, ktery se mi dostal mimo obraz?
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      MENTOL_: zkoušel jsem a rozdíl tam samozřejmě je, ale to není to o čem mluvím. cca 2020 už nevím přesně se LR výrazně zpomalil, bez ohledu na velikost katalogu. Tedy i malej/novej je pomalejší než býval dříve (a na velkém se problém jen prohlubuje)

Jinak stále relativně často prohledávám dle keyword celý archiv pro různé fotky, to s více katalogama udělat nemůžu, ani bych nevěděl v kterém to vždy hledat..
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      MENTOL_: dělám to úplně stejně (co rok, to katalog) a nepozoruju dlouhodobě nějaký extrémní výkyvy ve výkonu ani na jednu stranu. rozhodně se nenačítá dvě vteřiny, ale tři minuty, to bych se šel oběsit :-) práce na pozadí při exportu byla vždycky kompromis a raději nechávám lightroom bejt. jestli je ale myšleno v rámci celého systému, tak tam naopak žádné zásadní problémy nemám a v pohodě si dělám co potřebuju (hudba, web...). a moje železo už je teda celkem muzeální vlastně (i7-2600K + 32 GB + GTX 1060 6 GB + cache na jednom SSD + systém na druhém).
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      HUGGI: A kdyz prepnes na prazdnej/mensi katalog, tak se to zlepsi? Vim, ze jsi "extremista" a jedes ten katalog celej v 1 :) ale zvazil bych mit jeden velkej archivni a pak mensi/malej pracovni (pulrok/rok) a ten pak vzdycky odlifrovat do archivniho.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      FOGH: na Macu, právě mi přijde jako by se to začalo chovat stejně jako na Win. Množství ram nemá vliv, sežere všechnu po pár minutách, různý přepínání mezi panelama se strašně zpomalilo..apod
      FOGH
      FOGH --- ---
      HUGGI: na Macu nebo Win?
      Ja na Macu celkem nemam problem, pri praci na pozadi se to zpomali, ale porad se s tim da pracovat. Mam ted cerstve Surface Pro 4, na nem pri libovolne operaci na pozadi cely LR stoji.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam