• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MENTOL_: Hele nekdy si z tim zkusim vic pohrat, jen na prvni pokusy mi to neprislo uplne easy. Muze to i byt o zvyku, nevim. Zkusim.

PS: Dekuji za snahu pomoci.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    LAUNCHER: rychle je relativni, ale rychleji nez takto to nejde :)
    Udelej si sadu presetu s odstupnovanou kombinaci ostreni a odsumu - kdyz to chces videt po uprave v developu hned, tak si kliknes na preset a vidis.
    Ja vetsinou kopiruju tyhle dve nastaveni plus odstraneni CA az na konci na vsechno upravene stejne, pripadne podle ISO filtru 2-3 varianty.
    A Luminance NR je nejhorsi na vykon co lze, to je operace, ktera se proste ma delat az na konci podle toho jak clovek upravi.
    A po tom exportu se stejne jeste projevi pomer zmenseni original/exportovane rozliseni, lezckdy se i vracim zpet a pridam/uberu - proste nema smysl editovat bez sumu za tu silenou vykonnostni cenu a clovek si rychle zvykne a dostane to do oka.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MENTOL_: Ja Ti rozumim a obecne mas pravdu.

1) Jenze ja (amater) to pri me frekvenci pouzivani LR nemam tak v ruce jako ty, tak si to nepredstavim a chci to videt tak jak to bude vypadat pri exportu - tj vcetne NR, sharpening atd.

2) Ani u Tveho postupu mi to neprijde zrovna rychle, pri mem kulometeni, kdyz neco fotim.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    LAUNCHER: ja furt nevim s cim jako lidi bojujou :)
    Import s presetem, kde je Sharpening 0, Luminance Noise Reduction 0 a Color Noise Reduction 0, nechat pri importu udelat Standard previews na vsechny fotky (v nastaveni katalogu vybrat predtim treba jen 2048px rozmer a Medium kvalitu), po dokonceni previews restartnout LR a vzhuru na to ;)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Mmch po 60mpx touzim, just for fun. Ale prave pomalost LR me odradila. Zajimave, jak v tomhle smeru vlastne LR "brzdi" prodej fotaku s vice mpx.

(Netusim kolik lidi to ma jako ja, davam jen jako zajimavost.)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MENTOL_: Ja vzdycky koukam jak je to pomaly na 5800X s myma 24mpx a rikam si, jak to asi vypada u Tebe a dalsich s 60mpx :-)

Tim myslim active tasks a ulohach co moc neskaluji. Nebo treba jen list katalogem, zvlast pokud se zapomenu v develop.

Ale stejne si nedokazu LR uprit, zkousel jsem jine, znova jsem se vratil k LR.
    BISCUIT13
    BISCUIT13 --- ---
    MENTOL_: to je jasný :-) taky z toho vznikne hotový monstrum :-)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    BISCUIT13: na 24MP to je podstatne rychlejsi, tech 60MP tomu dava zabrat vic :)
    BISCUIT13
    BISCUIT13 --- ---
    MENTOL_: já jsem si říkal, že můj předpotopní i7-2600k to má nějak rychle spočítaný :-)
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    tak co, už někdo udělal náš speedtest na M1?
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Tak jsem upgradoval osm let starý čtyřjádro na moderní osmijádro....
    a ta LR sračka je ÚPLNĚ STEJNĚ POMALÁ jako dřív, jen se mi u toho teda nezasekává počítač.

To je něco neuvěřitelnýho tohle.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    aha, tak uz vim, proc CPU jede na 3% pri vyrabeni super resolution ;)

MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    BISCUIT13: tenhle typ fotky tomu vylozene nahrava, spousta vyraznych "car". Ale myslim, ze i u jinejch fotek, kde pujdu na velkej vyrez, to urcite pouziju, i kdyby jen na jednorazovej export. A tesim se az zkusim nejakou prasarnu 60MP + 16x pixel shift + SR ;)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BISCUIT13: To je hodně dobrý. Vůbec bych nepochyboval, že to třetí / super resolution, je přímo z foťáku.
    BISCUIT13
    BISCUIT13 --- ---
    MINER: udělal jsem tam nějakej popis, snad je to pochopitelný. jpeg ideálně na 100 % a pak můžete porovnávat. snad to google nerekomprimoval, já dal jpeg na 100 %.
    mimochodem je tam dobře vidět, že třeba v neostrosti je "obyčejnej" resamapling z photoshopu měkčí a tudíž vlastně i lepší, protože neakcentuje něco, co tam ani chtít nechceme. mně z toho vyplývá, že budu patrně resamplovat více způsobama současně a selektivně prolínat ostrý a neostrý části.
    upscaling.jpg - Disk Google
    https://drive.google.com/file/d/1G02j45tAcEGH-641g77Ro5I6UeBHMq8K/view?usp=sharing
    BISCUIT13
    BISCUIT13 --- ---
    MINER: jo klidně :-)
    MINER
    MINER --- ---
    BISCUIT13: ukážeš porovnání?
    BISCUIT13
    BISCUIT13 --- ---
    je to masakr. vyzkoušeno na dvou 24 MP ISO100 portrétech z posledního focení a kdyby mi někdo řekl, že výsledek je 96 MP na ISO400, tak tomu snad i věřím. žádnej jinej upscalling, kterej jsem viděl se tomu nepřibližuje ani vzdáleně. pro mě to má rozhodně využití. mockrát jsem nafotil něco na šířku a skončilo to na výřezech na vejšku a z 24 MP jsem se pak dostal na výslednej vyřezanej obraz, kterej se leckdy musel použít 1:1 a nějakej pixel navíc v původní fotce by se bejval hodil pro větší komfort.
    už teď se těším na nějaký remastery fotek, co mám v plánu s tím udělat :-) taky se těším, až to vyzkouším na nějakejch krajinkách, kde to má asi ještě větší význam. jsem zvědavej, jak se to bude chovat k horším fotkám (vyšší isa apod.) a kdy moje nadšení trochu opadne.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    MENTOL_: jsem na tom podobně, z primárního fotaku nevidím důvod proč zvětšovat. Zbytek asi podle situace.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    GIF_242: zkoušel jsem to na mac mini M1 a v podstatě je to udělaný hned, takže info pro mě, nastal čas na změnu železa :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam