• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    EGGH
    EGGH --- ---
    Ahoj, děláte tady někdo na nějakém laptopu s Windows? Nemůžu mít Macbook kvůli programům, které tam nerozjedu a ani jej už nechci - měl jsem jej 11 let. Takže hledám nějakej laptop, kterej bude dostatečně výkonnej a zároveň tam dlouho vydrží baterka + bude mít rozumnej displej. Nějaké doporučení? :)
    PAN_ILFORD
    PAN_ILFORD --- ---
    Dobrý den. Dostanu se někde k instalačce Lightroomu 4.4? V originál krabici mám v 4.1 a po reinstallu jsem zjistil, že ten upgrade na 4.4 asi nemám nikde uskladněnej.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    Používáte někdo Loupedeck? Já bych měl nějakej dotaz k nastavení drobnej. Jináč je to teda úplně geniální věc, jakože ta první verze mi přišla nahovno, ale to plusko je už vychytaný a je to fakt strašně dobrý. Předtim sem jel Novation Nocturn + Midi2LR? ale tohle je možná i lepší, i když je to podle mě zbytečně velký ten controller...
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    HUGGI: a není 4k u 27 moc velké rozlišení?
    Nemáš něco vyzkoušeného?
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    OCTOPUSS: Sonda/kalibrace jde koupit/půjčit jako služba..není třeba vlastnit.

MIKEKT: 2K na 27" je dost na hraně, pokud to má být dlouhodobější investice určitě bych šel do 4K
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Hlavně chceš něco s IPS panelem, aby to šlo kalibrovat (to máš dalších tak sedm tisíc za sondu, btw).
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    MIKEKT: ale moc se v těch parametrech nevyznám. Kouknu ještě na ten benq ve 27
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    MENTOL_: ty jo 32 už se mi asi ani pořádně nevejde na stůl a asi bych k tomu chtěl mít druhý monitor. Vezmu asi 27 s 2k rozlišením koukam na tyhle dva https://www.czc.cz/viewsonic-vx2705-2kp-mhd-led-monitor-27/309986/produkt nebo https://www.datart.cz/dell-27-monitor-s2721ds-68-47cm-27-210-axkw.html
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    MIKEKT: vzal bych klasicky 16:9 ale 32" ve 4K - specielne LR je dost prima ve "ctvercovym formatu" na velkym monitoru - diky panelu vpravo a stripu dole jsou fotky na vejsku podobne velky pri uprave jako ty na sirku, clovek nelita ocima mysi po cely sirce monitoru, a vlevo zbyva treba 1/3 obrazu na YT/serial atd.
    Ja mam leta BenQ PD3200U, porad ujde dnes uz za vyrazne nizsi cenu, ale treba Samsung ted uvedl novy pekny M8 monitory (u nas jese nejsou, cca $700), proste na sirokouhy v podobny uhlopricce se vykaslat, pokud tam neni nejakej dalsi konkretni duvod, a nechat si ty uriznuty pixely nahore a dole :)
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    K čemu je ti 144Hz, když koukáš na statický obrázky?
    Dneska bych na práci vzal spíš 27" než 24", pokud se ti vejde na stůl (resp. pokud používáš dva). Ale s rozlišením si dávej bacha, pokud to krmíš z ntb s mizernou grafikou.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    OCTOPUSS: jo tenhle del 16:10 mi vyhovoval a nevim jestli teda zkusit nekakou 27" s 2k nebo rovnou 4k a zustat u jednoho monitoru nebo mit radsi 2x24 a nebo nejaky jeden sirokouhli 34. Co jsem tak koukal tak graficke monitory maji vetsinou frekvenci 60, ale nekde doporucuji vzit minimlane 144.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    MIKEKT: Na práci s fotkama je 16:9 hrozný peklo. Nedoporučuju.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Když se tady řešil monitor. Tak se taky zkusím zeptat. Mam tady na stole tohle
    Dell U2415 - LED monitor 24" 210-AEVE | CZC.cz
    https://www.czc.cz/dell-u2415-led-monitor-24/162131/produkt
    po dnesnim vypadku elektriny nejspis odesel do kremikoveho nebe :/ Vubec nenaskoci diody a je mrtvej. Zkusil jsem i nejaky tipy z netu - vytahnout kabel a podrzet on tlacitko a tak ....
    Co ted frci v podobne kvalite? Vim, ze tady nekdo doporucoval sirokouhle.
    Mam tady ted dva. Tenhle dell a k tomu nejaky FullHd 24" historicky PHILIPS.
    Pouzivam to na praci a na fotky, obcas nejaky video. V pocitaci mam grafiku 1060 6GB a ntb nejakou interni :) Aby to nemelo rozliseni, ktery to neutahne :)
    Ty 34" jsou stejně velké jako 2x 24"?
    díky
    KRYGLIK
    KRYGLIK --- ---
    Narazil jsem na zajimavy problem. Pouzivam LR na spravu vsech fotek, vcetne z mobilu. A od posledni aktualizace LR se nejak pokazilo chovani pro .heic z androidu (minimalne na s22ultra a A52 co mame). Nahore je to v poradku, dole uplne ujete barvy a expozice (Lightroom verze)

No a co je pekne vypecene, ze adobe oficialne heic z androidu vlastne nepodporuje :-)

viz: https://community.adobe.com/t5/lightroom-ecosystem-cloud-based-discussions/lr-not-rendering-s22-ultra-photos-correctly-this-is-not-the-lr-in-app-camera-bug/td-p/12880105

BLACKX
    BLACKX --- ---
    MINER:

1) Ostrost: Mám pocit, že něco takového je, ale funguje to asi jinak, než si přestavuješ. Myslím, že se otevře nové okno a v tom se zobrazí focus přes fotku jako překryv. Ale kdysi jsem to zkoušel a nějak mě to neoslovilo.

2) Automatické grupování funguje tak napůl, nebere v úvahu délku expozice. Takže když máš HDR sérii třeba s expozicemi 1/10 sekundy + 2 sekund + 20 sekund a za dalších 10 sekund vyfotíš další sérii, tak LR nedokáže poznat, že první tři fotky jsou ve skutečnosti od sebe vzdálené zlomky sekundy a u další skupiny je pauza 10 sekund, takže to nejde seskupit. (Ale dá se udělat plug-in, který o tak trochu obchází a nevím, jestli někde není k dispozici. Já mám třeba na klávesu hledání a označení další HDR série fotek, které počítá i s expozicí. Neumí to ale seskupovat a je to součástí mého pluginu, který není veřejný.)

3) Třeba Bulk Develop Settings je super na fotky z akcí. Po všech úpravách se to spustí na všechny fotky a ono to nastaví redukci šumu podle toho, jaké bylo nastavené ISO a jaké jsou v LR posuvníky (Expozice, Shadows, ...). Používám i další:
    - Any Filter (filtrování podle kdečeho)
    - Any Vision (analýza obsahu fotek a pak vyhledávání podle těch klíčových slov)
    - jf Metadata Wrangler (práce s metadaty při exportu)
    - jf Run Any Command (spusť cokoliv po exportu)
    - LR/Mogrify 2 (pokročilejší vodoznaky)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    MINER: groupovani/stackovani podle casu je primo v LR. A lze vyuzit i na hromadny generovani HDR, kdyz to clovek dobre odlisi.
    MINER
    MINER --- ---
    Má tu někdo zkušenosti s LR extensions: tvorba nebo přehled, co existuje, nebo co je vůbec možné?

Ocenil bych např. nějaké productivity hacks:
    – např. aby extension indikovala relativní ostrost fotky, aniž by člověk musel peekovat 1:1
    – nebo např. automatické zgrupování importovaných fotek (aspoň podle času, pokud jsou od sebe např. x sekund)
    – případně jestli máte nějakou extension, kterou vy považujete za hodnotnou
    díky
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    MINER: Nevidel jsem nikdy, ze by se neco takovyho nekomu povedlo. A nez se pokouset to ochcavat strkanim neceho do letity verze kam to nepatri (a nejspis nejde, protoze to nemusi byt jen profily, ale i navaznosti na novy procesy atd), tak bych radeji "poridil" aktualni "perpetual", oboje to formalne vyjde nastejno proti korektni licenci ;)
    MINER
    MINER --- ---
    Díky. Dobrý vědět.

Neví někdo, zda/jak přesunout z CC Classic podporu nových foťáků do staršího LR Perpetual?

Mám furt tu nejposlednější Perpetual licenci a jediný důvod přechodu na CC je až nákup nového foťáku.

Chápu, že to jde přes DNG, ale taky bych čekal, že teoreticky jsou prostě jen někde uložený konfigurace RAW konkrétních foťáků.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam