• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    MINER
    MINER --- ---
    ALI: Barvy jasný, ale jas se liší podle dne a místa (notebook).
    Jaká je alternativa?
    Umělé osvětlení v noci vs. přirozené světlo od oken, byť potemnělých, je dost velkej rozdíl.
    ALI
    ALI --- ---
    MINER: menit barvy a jas monitoru na zaklade slunicka je naprostej nesmysl a cesta do pekel
    MINER
    MINER --- ---
    Máte nějaký fígle, jak nastavovat jas displeje/monitoru podle odlišného světla, kde člověk upravuje fotky?
    Občas se třeba ráno divim, co jsem to večer udělal:)

Chápu, že vyladěný stabilní zaclonění by bylo nejlepší, ale toho nejsem schopný docílit.
    Má to nějak někdo v malíku i bez toho?
    SANTUS
    SANTUS --- ---
    Nekdo tvrdil, ze jakoi klikaci neseser si oblibil tohle: https://www.logipole.com/metadata++-en.htm

Mozna, ze by se ti to mohlo hodit. Ja osobne jsem klientem nize zminovaneho exiftoolu (vicemene jen import exifu z RAW do JPG).
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    IOT_JH: Zkus hledat ExifTool... je to teda aplikace spouštěná z příkazového řádku a musíš si zjistit ty parametry, ale jinak by to mělo zvládnout kopírovat metadata odněkud někam a taky zpracovat vše v podadresářích. Tj. s trochou štěstí nebudeš potřebovat nic jiného.
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    MINER: Je to tak. Mám velký katalog, kde mám všechno a taguju si tam konkrétní lidi. A pak každý den posílám vyexportovaný katalog z katalogu jen s výběrem na úpravy někomu jinýmu. Jenže v mezičase si ještě třeba dooznačím nějaký lidi a když mi příjdou zpátky úpravy, tak je tam konflikt.

Scripty neumim, ale je to asi cesta. Zkusim googlit, nebo to na někoho hodit :)
    Dík
    MINER
    MINER --- ---
    IOT_JH: Jakože úpravy máš v catalogu-1, ale keywords v catalogu-2?

Jestli to jsou rawy, a ne .dng, tak jednoduchej script, který u .xmp souborů se stejným jménem přehodí tagy.
    Soubory .xmp jsou vlastně .xml, takže easy task.
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    Potřeboval bych přenést metadata o úpravách z jednoho katalogu do druhýho, ale v tom druhým zachovat keywords. Nějaké nápady, jak na to?
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    OCTOPUSS: Neznám nikoho, kdo se fotkou živí a používal by něco jinýho než Lightroom, nebo Capture One.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    MINER: Já jsem právě za ty roky tak zvyklej na LR, že potřebuju podobný rozložení, jinak se v tom ztratím. A rozhodně teda nechci nic komplikovanějšího, protože už tak v LR nepoužívám asi 80% funkcí :D
    MINER
    MINER --- ---
    OCTOPUSS: co se týká detailů, tak jsou naopak editory, které dostanou z RAWu výrazně víc než LR.
    Např. DxO PhotoLab – odšumí bez artefaktů pomocí AI/ML a vygeneruje DNG.

To DNG jde pak editovat v jakémkoliv editoru, který pak už udrží ty detaily, protože už je hotový demosaicing a lineární transformace.

Funguje to úchvatně. Zachránil jsem fotky s 12k ISO.

Bohužel jako editor mi nevyhovuje a zatím nevím o praktičtějším, ve kterém bych byl efektivnější. Tak základní věc jako obyčejný stacking treba hodně chybí.
    ALI
    ALI --- ---
    OCTOPUSS: capture one?
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Nová verze úplně stejně pomalá jako předchozí.
    Začínám hledat alternativy. Napadá někoho něco? Mělo by se to ovládat podobně jako LR a mít podobný rozložení, a měly by z toho lézt srovnatelně kvalitní fotky. Na tohle téma jsem v minulosti četl nějakej článek, podle kterýho umí LR z rawu vytáhnout víc detailů nebo co...
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BLACKX: Tak mně to export zrychlilo asi o 40 % a to mám jen nvidii GTX 1070. Lidi s lepší GPU by mohli trhat rekordy.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Nový update Lightroomu asi nepřináší nic úplně extra, ale jedna zajímavá věc: Při exportování používá GPU. Čas na nové testování do tabulky? :)

(Kdo má 8 GB RAM a méně, musí to explicitně zapnout)

Tady další info o novinkách:
    New features summary for the June 2022 release of Lightroom Classic
    https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/help/whats-new.html
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Nic jsem za poslední rok nezměnil, prostě to není kompem.
    Jistě že jednou za čas aktualizuju ovladače (Radeon RX 580).

A vteřina prodlevy, než se otevře okno s nastaveníma, stejně není grafikou, to je prasáckej kód celýho toho paskvilu. Já už fakt nevím. Tohle je bizár.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    OCTOPUSS: Je to posledni verze LR? Ten predtim o jedno pod-cislo mi prisel stabilnejsi trochu
    Jaka grafika? Nebyla nejaka aktualizace driveru? zkusit vypnout akceleraci?
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    MENTOL_: Všechno ostatní je úplně v pohodě. Hry, Windows, jakejkoli jinej program.
    LR byl vždycky tragédie, ale tohle... wtf.
    Teď jsem ze zoufalství smazal všechny nastavení a jedu čistej profil, ale nečekám jakoukoli změnu k lepšímu.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    OCTOPUSS: reinstalovat/updatnout ovladac grafiky? S tim "prekreslovanim" mi to nejak nesedi, ze by ciste LR problem.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    MINER: No jo, ale mně v pozadí nic divnýho/extra neběží, na to svůj komp znám až moc dobře.
    Prostě veškerý operace až k otevírání nastavení prostě tragédie, nezávisle např. na počtu otevřených fotek.
    Restart samozřejmě nic neudělal, cache nehraje roli. Prostě se to chová jako bych do kompu strčil deset let starý dvoujádro nebo tak něco.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam