• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      IOT_JH
      IOT_JH --- ---
      MINER: Je to tak. Mám velký katalog, kde mám všechno a taguju si tam konkrétní lidi. A pak každý den posílám vyexportovaný katalog z katalogu jen s výběrem na úpravy někomu jinýmu. Jenže v mezičase si ještě třeba dooznačím nějaký lidi a když mi příjdou zpátky úpravy, tak je tam konflikt.

Scripty neumim, ale je to asi cesta. Zkusim googlit, nebo to na někoho hodit :)
      Dík
      MINER
      MINER --- ---
      IOT_JH: Jakože úpravy máš v catalogu-1, ale keywords v catalogu-2?

Jestli to jsou rawy, a ne .dng, tak jednoduchej script, který u .xmp souborů se stejným jménem přehodí tagy.
      Soubory .xmp jsou vlastně .xml, takže easy task.
      IOT_JH
      IOT_JH --- ---
      Potřeboval bych přenést metadata o úpravách z jednoho katalogu do druhýho, ale v tom druhým zachovat keywords. Nějaké nápady, jak na to?
      IOT_JH
      IOT_JH --- ---
      OCTOPUSS: Neznám nikoho, kdo se fotkou živí a používal by něco jinýho než Lightroom, nebo Capture One.
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      MINER: Já jsem právě za ty roky tak zvyklej na LR, že potřebuju podobný rozložení, jinak se v tom ztratím. A rozhodně teda nechci nic komplikovanějšího, protože už tak v LR nepoužívám asi 80% funkcí :D
      MINER
      MINER --- ---
      OCTOPUSS: co se týká detailů, tak jsou naopak editory, které dostanou z RAWu výrazně víc než LR.
      Např. DxO PhotoLab – odšumí bez artefaktů pomocí AI/ML a vygeneruje DNG.

To DNG jde pak editovat v jakémkoliv editoru, který pak už udrží ty detaily, protože už je hotový demosaicing a lineární transformace.

Funguje to úchvatně. Zachránil jsem fotky s 12k ISO.

Bohužel jako editor mi nevyhovuje a zatím nevím o praktičtějším, ve kterém bych byl efektivnější. Tak základní věc jako obyčejný stacking treba hodně chybí.
      ALI
      ALI --- ---
      OCTOPUSS: capture one?
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      Nová verze úplně stejně pomalá jako předchozí.
      Začínám hledat alternativy. Napadá někoho něco? Mělo by se to ovládat podobně jako LR a mít podobný rozložení, a měly by z toho lézt srovnatelně kvalitní fotky. Na tohle téma jsem v minulosti četl nějakej článek, podle kterýho umí LR z rawu vytáhnout víc detailů nebo co...
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      BLACKX: Tak mně to export zrychlilo asi o 40 % a to mám jen nvidii GTX 1070. Lidi s lepší GPU by mohli trhat rekordy.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Nový update Lightroomu asi nepřináší nic úplně extra, ale jedna zajímavá věc: Při exportování používá GPU. Čas na nové testování do tabulky? :)

(Kdo má 8 GB RAM a méně, musí to explicitně zapnout)

Tady další info o novinkách:
      New features summary for the June 2022 release of Lightroom Classic
      https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/help/whats-new.html
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      Nic jsem za poslední rok nezměnil, prostě to není kompem.
      Jistě že jednou za čas aktualizuju ovladače (Radeon RX 580).

A vteřina prodlevy, než se otevře okno s nastaveníma, stejně není grafikou, to je prasáckej kód celýho toho paskvilu. Já už fakt nevím. Tohle je bizár.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      OCTOPUSS: Je to posledni verze LR? Ten predtim o jedno pod-cislo mi prisel stabilnejsi trochu
      Jaka grafika? Nebyla nejaka aktualizace driveru? zkusit vypnout akceleraci?
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      MENTOL_: Všechno ostatní je úplně v pohodě. Hry, Windows, jakejkoli jinej program.
      LR byl vždycky tragédie, ale tohle... wtf.
      Teď jsem ze zoufalství smazal všechny nastavení a jedu čistej profil, ale nečekám jakoukoli změnu k lepšímu.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      OCTOPUSS: reinstalovat/updatnout ovladac grafiky? S tim "prekreslovanim" mi to nejak nesedi, ze by ciste LR problem.
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      MINER: No jo, ale mně v pozadí nic divnýho/extra neběží, na to svůj komp znám až moc dobře.
      Prostě veškerý operace až k otevírání nastavení prostě tragédie, nezávisle např. na počtu otevřených fotek.
      Restart samozřejmě nic neudělal, cache nehraje roli. Prostě se to chová jako bych do kompu strčil deset let starý dvoujádro nebo tak něco.
      MINER
      MINER --- ---
      OCTOPUSS: někdy může chytit hyster a buď si něco dělat na pozadí a nebo klidně běží něco jiného (je to vidět v activity monitoru (indexace, cloud) atd).

Někdy mi taky LR brutal zpomalí (zřídka), ale většinou to je něčim takovym. Pozabíjení nebo restart nebo zvětšení cache v preferencích to zatím vždy vrátilo do normálu.
      MERTLAS
      MERTLAS --- ---
      OCTOPUSS: pravda, mam MBP 16" M1 Max v nejvyssi konfiguraci, ale mne beha LRC jak z praku a nemuzu si stezovat.
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      Po několika měsících (a aktualizacích) jsem pustil LR Classic, a nevím jestli se smát nebo brečet.
      Je to ještě pomalejší než dřív, a to jsem myslel, že techicky nejde.
      Jen to blbý rozhraní se překresluje jako bych byl na deset let starým telefonu nebo co. Chci otevřít nastavení, a trvá vteřinu, než se to okno otevře. Panebožekurvatosemisnadzdá.
      ...na Ryzenu 5800X a 32GB paměti.
      NIXX
      NIXX --- ---
      REPLIKANT: To dnes s M1 není taková sranda. Do Parallels nainstaluješ Windows 11 jenom ve verzi pro ARM. Software pro x64 pak běží přes emulační vrstvu windows, která je žalostná (chápu to jako analogii Rosetty, ale horší). Výsledkem je, že např. Visual Studio je na Windows for ARM naprosto nepoužitelné a podobný to asi bude s jakýmkoliv náročnějším software, který nemá nativní verzi pro ARM.
      JOSEF_K
      JOSEF_K --- ---
      EGGH: Já mám na cesty tohle: https://www.alza.cz/microsoft-surface-laptop-3?dq=6221922
      A kromě jiného na tom mám i LR. Je to subjektivně jeden z nejlepších ntb, co jsem kdy měl. Precizní zpracování, tichý chlazení, krásný barvy, velkej touchpad, geniální poměr stran a nabíječka, co kromě ntb nabíjí i cokoli jinýho (love it). Apple jsem měl akorát služební telefony, který jsem nesnášel. Kromě toho ntb mám ještě velkej stolní comp s o řád jinými parametry, ale taky windows. Takže náročnější akce jako HDR nebo panorama dělám na tom, ale když chci upravit pár reportážních fotek, tak tohle úplně stačí. Jinak nevím, co dalšího na tom potřebuješ provozovat, ale mně na tomhle ntb funguje klasicky kancelářskej balík, prohlížeč, dál nějaký statistický programy na velký datový matice, pak programy na kvalitativní analýzu a komunikační app (signal, whatsapp apod.). A všechno v pohodě. Na ty fotky je blbá akorát absence slotu na SD kartu, ale USB, případně USB-C to řeší.
      REPLIKANT
      REPLIKANT --- ---
      REPLIKANT: Ja si nedelam srandu!
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam