• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    ahoj, poradite mi odbornici prosim? chtel bych udelat plakat z jednoho panorama .. mam k dispozici zdroj 7200*2500 px .. podival sem se na nejaky online kalkulator (https://www.omnicalculator.com/other/pixels-to-print-size), ktery mi doporucil jak velke to muzu vytisknout podle vzdalenosti (pri pohledu ze 2 metru ze to muze byt 2 metry dlouhe, 70 cm vysoke)
    - prijde vam tento vysledek smysluplny, nebo vase zkusenosti hovori jinak ?
    - v jakem dpi bych mel teoreticky takto velky vystup mit ? .. kalkulator ukazuje minimalne 90, ale jaka je "maximalni/doporucena" hodnota ? vim o nejake hodnote 300 pro tisk fotografii, ale jak je to u tisku plakatu?

predem dekuji za kazdou odpoved
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    REPLIKANT: posílej
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    GIF_242: Diky za test, jsi hodny. Kdybych ti poslal fotku pres uloziste, prohnal bys ji, prosim? Jde mi hlavne o lidi a reportaz / street.
    MINER
    MINER --- ---
    REPLIKANT: porovnával jsem, a vyšlo mi to podobně jako GIF_242:.
    Jen už nemám ty další fotky, páč jsem si nechal DxO, který vyšlo nejlíp, a od tý doby používám to.
    Krom DeepPRIME má ještě DeepXD, který je o něco lepší, ale někdy může udělat bordel v nějakym patternu, a je výrazně pomalejší.

Chyták u DxO může být, že jinak pracuje s křivkama, takže u fotek nahraně přepalů nemusí být možné dosáhnout stejného výsledku jako čistě v LR. Práce s křivkama LR mi přijde přirozenější.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    Nenašel jsem jinou fotku s vysokým ISO a rovnou bez mučení říkám, že ta fotka stojí za prd. Měl jsem jí v označení, že jí vyhodím, ale na demonstraci odšumování si myslím, že dobrý.

Nikde jsem s ničím moc nelaboroval, takže by to asi šlo udělat lépe, kdybych se víc snažil. Nicméně do Topazu jsem hodil RAW, automaticky se vybral profil RAW, zmáčkl ok a hotovo. V DXO jsem zvolil DEEP Prime a v LR jsem v Denoise AI dal 70%.

Nechci tady lobovat ani za jedno, protože i ten Topaz není všemocný a někdy tu fotku víc doprasí, než jí vylepší. Nicméně si myslím, že LR a DXO tak nějak +/- stejný výsledek.

Zde je výřez 100%

REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    MINER: Porovnaval jsi? Myslim LR Denise VS DxO? To by me zajimalo, muzes posdilet ve fullresu?
    MINER
    MINER --- ---
    MARTIKK: BtW DxO je co se týká denoisu nejlepší > DNG, pokud by někdo potřeboval through the roof. ISO 25k crystal clear. Produkční kvalita. Víc jsem zatim nezkoušel, ale věřim to jde ještě vejš…
    Ale je dobrý, že to je v LR…
    MARTIKK
    MARTIKK --- ---
    To vypadá že po posledním updatu můžu fotit na vyšší ISO. Ten denoise je docela dobrej.
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    SKALARIAK: imho proto že nechtějí kanibalizovat PS, asi korporátní problém. No stejně jim nezbyde než to implementovat.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    JARDABEREZA: tak v shopu si to poresim za 5 vterin sam, ale nechapu proc to furt neni v tom LR, kdyz je to tam jinak sama AI....
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    SKALARIAK: V Photoshopu se na to občas používají lookup tabulky. Jsou nastavené tak, aby nechaly škálu pleťový tonů bez změn a nepatřičné barevné příměsi nasměrovali také do pleťového tonu. Samozřejmě s maskou.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    MENTOL_: rekneme ze dotycnej stoji u zeleny steny a ma tak na pulce ksichtu zelenej odraz, to wb nespeavi...
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    SKALARIAK: zalezi cemu rikas "sundat zelenou z kuze" - me by stacil i WB vetsinou
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    MENTOL_: no nejsem zadnej master pres krivky, ale to prece nepomuze, kdyz si budu takhle chtit sundat zelenou z kuze tak si rozhasim celou pletovku .
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    SKALARIAK: pridali ted Tone Curve na jakykoliv masce/brushi atd. Neni to primo HSL, ale muzes poladit pres kanal.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    Dotaz - hele už jde v tom novym LR kterej umí automaticky vybrat třeba pozadí, nebo vlasy konečně selektivně desaturovat některý barvy na těhle maskách? Klasicky bych rád hromadně sundal z obličejů zelenou od trávy odraženou, ale tohle furt nejde co?
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    PIPLA: aktualizované ovladače na ten HW máš?

Osobně mám M1 - OSX 13.2.1 - LR 12.3 - MIDI2LR 5.4.0.0 a hw Novation Launch Control. A vše funguje jak má.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    Osobně mě to AI Denoise moc nenadchlo. Jako je to 100% lepší než nic, ale když to porovnám s Topaz DeNoise AI, tak to zatím stále vede. Na druhou stranu v rámci jednoho programu (myšleno tím, že nemusím pouštět něco dalšího), je to fajn.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BLACKX: Hmm, tak LR mně teď spadl, tak ještě nevím, jestli byl dobrý nápad ten upgrade. Trochu složitější operace, ale jinak v poslední době nepadal.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Tak se po delší době dívám, jestli není aktualizace LR a zrovna dneska vyšla :)

Mimo jiné lepší odšumování (které se asi dlouho počítá, takže to vyplivne nový DNG soubor) a maskovat jdou už i křivky.

New features summary for the April 2023 release of Lightroom Classic
    https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/help/whats-new/2023-3.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam