• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      SKALARIAK: imho proto že nechtějí kanibalizovat PS, asi korporátní problém. No stejně jim nezbyde než to implementovat.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      JARDABEREZA: tak v shopu si to poresim za 5 vterin sam, ale nechapu proc to furt neni v tom LR, kdyz je to tam jinak sama AI....
      JARDABEREZA
      JARDABEREZA --- ---
      SKALARIAK: V Photoshopu se na to občas používají lookup tabulky. Jsou nastavené tak, aby nechaly škálu pleťový tonů bez změn a nepatřičné barevné příměsi nasměrovali také do pleťového tonu. Samozřejmě s maskou.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MENTOL_: rekneme ze dotycnej stoji u zeleny steny a ma tak na pulce ksichtu zelenej odraz, to wb nespeavi...
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      SKALARIAK: zalezi cemu rikas "sundat zelenou z kuze" - me by stacil i WB vetsinou
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MENTOL_: no nejsem zadnej master pres krivky, ale to prece nepomuze, kdyz si budu takhle chtit sundat zelenou z kuze tak si rozhasim celou pletovku .
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      SKALARIAK: pridali ted Tone Curve na jakykoliv masce/brushi atd. Neni to primo HSL, ale muzes poladit pres kanal.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      Dotaz - hele už jde v tom novym LR kterej umí automaticky vybrat třeba pozadí, nebo vlasy konečně selektivně desaturovat některý barvy na těhle maskách? Klasicky bych rád hromadně sundal z obličejů zelenou od trávy odraženou, ale tohle furt nejde co?
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      PIPLA: aktualizované ovladače na ten HW máš?

Osobně mám M1 - OSX 13.2.1 - LR 12.3 - MIDI2LR 5.4.0.0 a hw Novation Launch Control. A vše funguje jak má.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      Osobně mě to AI Denoise moc nenadchlo. Jako je to 100% lepší než nic, ale když to porovnám s Topaz DeNoise AI, tak to zatím stále vede. Na druhou stranu v rámci jednoho programu (myšleno tím, že nemusím pouštět něco dalšího), je to fajn.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      BLACKX: Hmm, tak LR mně teď spadl, tak ještě nevím, jestli byl dobrý nápad ten upgrade. Trochu složitější operace, ale jinak v poslední době nepadal.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Tak se po delší době dívám, jestli není aktualizace LR a zrovna dneska vyšla :)

Mimo jiné lepší odšumování (které se asi dlouho počítá, takže to vyplivne nový DNG soubor) a maskovat jdou už i křivky.

New features summary for the April 2023 release of Lightroom Classic
      https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/help/whats-new/2023-3.html
      PIPLA
      PIPLA --- ---
      Ahoj, prosím o radu, před časem mi přestalo fungovat k LR MIDI2LR, teď to zkouším zase rozchodit, protože je to bez toho dost opruz.
      Mám LR 12, nainstalovala jsem si nový plugin MIDI2LR 5.4.0.0.
      Píše mi to, že je to připojené, svítí zeleně, když točím kolečky, oranžové čárky se hýbou, ale prostě nic to s fotkou nedělá.
      Prosím, poradíte, co s tím? Díky moc!
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      ANDREJKA: Pokud by rámeček mohl zasahovat do rozměrů fotky (tedy ji vlastně oříznout) tak aby to šlo při exportu jako watermark.

Pokud by neměl zasahovat tak asi jen jako akce v Photoshopu, buď ručně po exportu nebo to napojit na export
      ANDREJKA
      ANDREJKA --- ---
      dá se v LR nějak zkombinovat jpg fotka a vlastní rámeček v png formátu? popř. jak na to? klidně na telefonu, online. díky
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      BLACKX:
      MENTOL_: jop pomocí dropletu, zatím jsem nezkoušel víc jak asi 40fotek najednou a jdu cestou RAW v LR, finální úpravy v LR > export do JPEG (plný rozlišení) + přidání do katalogu v LR + přidání té akce pomocí dropletu.

A v rámci akce v PS mám i krok "uložení" a "zavření" takže to po sobě uklidí okna.
      Tam jsem bojoval při tom "uložení" proč to chce furt ukládat PSD - tedy otevře se vizuální okno, ale nakonec jsem přišel na to že to jde obejít jiným sloučením vrstev - nedávat "Merge visible", ale "Flatten image" - to vyvolá jen dialogové okno kvality jpeg souboru, které jde nastavit v rámci akce.

Výsledkem je že se mi v LR pobjeví podsložka s exportem, který si hned všimne že s emu fotky změnili a donačte si tu final podobu
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      HUGGI: pouzival jsem kdysi, doostreni, odsum, atd - na jednotlivy soubory nebo mensi mnozstvi dost spolehlivy, ale obcas se stalo, ze to proste nedalo vetsi export. A taky jsem nenasel zpusob, jak v ty akci nebo i jinak smazat ten mezi-Tiff z LR a nechat si jen dodelany JPG z PS.
      Tak dej pak prosim vedet aktualni zkusenost :)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Taky jsem na to přišel až teď nedávno. Jak to děláš, pomocí Dropletu?
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      Pravděpodobně jsem opět objevil Ameriku, ale při exportu v LR, lze využít předem připravené akce(makro) z Photoshopu, kdy LR exportuje, pak se rovnou otevře PS, aplikuje se akce, soubor se uloží (pokud to je součástí akce)

A lze mít takto připravené množství akcí dle potřeby - pro efekty kterých se těžko dosahuje rovnou v LR..
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      XMEDA: Zajímavý. Můžeš zkontrolovat nastavení profilů monitoru ve systémovém nastavení Windows nebo zkusit Color Profile Keeper, který se snaží udržet zadaný profil monitoru i po různých změnách:
      CPKeeper (Color Profile Keeper)
      http://goebish.free.fr/cpk/

Jinak teď dva monitory nemám, ale LR by mělo respektovat profily více monitorů a mám za to, že při tažení z jednoho na druhý se opravdu v půlce tažení skokově "přepočítají" barvy.
      XMEDA
      XMEDA --- ---
      XMEDA: Uz mam overeny cim to bylo. Kdyz pripojim druhy monitor do grafarny, tak si widle podivne prepnout jeho profil jako hlavni a rozhodi barvy v LR. Kdyz ho odpojim a vypnu/zapnu LR, je to pryc.

Ale stejne je to podivny, protoze dobry rok byly oba monitory zapojeny a behalo to korektne.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam