• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    MELOUN
    MELOUN --- ---
    Mám koupenou Lightroom 6, takže ještě starou placenou jednorázově.
    Teď mám novýho kompa a řeším jestli to přenýst nebo si najít něco nového.
    Subscription pro mě nemá smysl, jsou měsíce kdy na to nehrábnu a pak sem tam něco.
    Co mi doporučíte?
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    MENTOL_: nakonec sem šel do tý M3 pro 18/512, skoro novej sem ho koupil za 42, disk neřešim, protože stejnak jedu skoro všechno z exteráku a 16ka už mi přišla na tahání sebou v báglu nebo brašně moc. Podle prvnního zkoumání to dělá přesně to co jsem chtěl, tzn. i práce v developu je instantní, loupedeck nelaguje nebo nedělá píčoviny, jako se to dělo na tom airu, takže za mě dobrý...
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    SKALARIAK: Uplne nejzasadnejsi rozhodnuti je ta velikost. Na Macu nedelam, zkousel jsem jen rok M1 Air, bylo to na LR i tak prima, ale maly. Od ty doby mam 16" OLED s Windows a jakmile vezmu do ruky cokoliv mensiho, tak trpim :) Ale mam to jako primarni stroj i obrazovku, doma to nepripojuju k vetsimu monitoru, mam druhej desktop rovnou do TV. Tj pokud bys mel 14" aby to bylo lehci mensi na prenosy, nosit hodne, a doma pripojovat pravidelne na monitor, tak proc ne. Ale kdyz se secte vsechno vybaveni vahove, tak rozdil plechovky piva ve vaze 14 vs 16 + fotaky a skla uz neni tak moc, zejmena pokud to neni porad na tahani, tak ta 16 je proste prijemnejsi na spis statickou praci. A neni treba tahat ani ten jejich velkej Apple nabijec, da se to sidit i mensi USB-C.
    Osobne bych uz do M1 rady nesel, chapu, ze je nejakej budget, zkusil bych na co nejnovejsi a klidne jeste trochu "usetrit".
    Z parametru 32GB urcite a dokazal bych vyzit s 512GB, ale 1TB lepsi (samozrejme zalezi jaky nosis sady a jak to ma odsouvas jinam doma atd - ja striktne promazavam odpadni fotky po backupu na NAS a konvertuju do daleko mensiho ztratovyho DNG).
    A ted v rijnu se cekaji novy M4 Pro/Max atd, tak urcite pockat az se zase posune cena tech starsich.
    DAVVID
    DAVVID --- ---
    SKALARIAK: Minuly rok sem porizoval 16" M2 max, 32 GB RAM, 1TB disk... prestoze si myslim ze 14" je nejpraktictejsi na tahani s sebou, nasel jsem skvelej deal a byl bych blbec kdybych po nem neskocil.

Nehledal sem primarne na Lr ale RAM, GPU, a procak potrebujou skoro vsechny graficky nastroje. Je to strasny letadlo, zvladne cokoliv behem chvilky (srovnavam s MBP 2019, 16, 32GB ram").

Lr ale na nem nemam, tak nemohu posoudit jak v něm... Moje zvidave testy v affinity, blenderu, exportu 1000+ audio loopu zvlast, voice to text s Ai atd to fakt dava vsechno s prstem v nose, vetsinou do par vterin.

Asi jde o to co preferuješ... jestli hodně cestuješ, bral bych 14" M3... je o 500-600 g lehčí + má lehčí, menší nabíječku. S víc efficiency cores vydrží dele na baterce pokud nebudeš stale jen upravovat a exportovat... rychlejší wifi, novější bluetooth protokol, myslim že i nějaky novejsi HDMI protokol, teď si to nepamatuju, a asi komp bude o nejaky rok/dva déle podporován nejnovějším OS.

Pokud jsi spíš doma, nebo prostě není většinou nouze o častější nabíjení a že máš o něco větší cihlu v batohu, 16" M1 max nejspíš poskytne o něco větší výkon = o něco rychlejší exporty a rozeběhneš víc appek zaroveň + větší display...což nevim jestli zrovna u Lr je nějaká výhra když se s layout nedá moc přizpůsobovat ale nekdo pod 16" nechce jit. Budes mit i vetsi disk, to se taky hodi.

Tak jako tak ta M rada je skvela a asi budes spoko at vyberes cokoliv :)... fakt je to velky rozdil oproti intelum.
    Kolega ma M1 pro, 14" 32gb ram na nataceni kapely, zpracovani audia, grafiku a upravu fotek, vse na profi urovni a strasne si ho pochvaluje.

Nicmene pokud uplne nespechas, pockal bych treba na black friday, minuly rok sem prave chytil skvelou akci, chce to sledovat vsechny bezny obchody)
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    neresil jste nekdo v posledni dobe jakej mac cca v cenovce 40-50k je nejlepsi na lr? me se to zuzilo v podstate na vyber mezi 16" pro m1 max 32/1tb a 14" pro m3 16/512gb.....
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    GIF_242: Tak logicky HEIF je rastrovy soubor, jako JPEG, takze v tomto ohledu se bude chovat stejne.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    Mám dotaz... přesně nevím jak to bylo v minulosti, ale mám pocit, že to fungovalo jak to popíšu.

Jde o to, že když jsem si vytvořil barevný profil fotaku a dané situace pomocí ColorChecker, tak mám pocit, že se mi všechny zobrazovali v BASIC - PROFILE. A já si mohl vybrat, že třeba na 5Ds jsem mohl použít profil z RP. Ale je docela možné, že se pletu a že to nikdy nešlo. :-D

No a mě teď aktuálně jde o to, že bych chtěl použít vytvořený profil co jsem si udělal pro iPhone, nicméně když načtu iPhone RAW tak mi to nabídne Apple profil a když načtu HEIC tak můžu max. použít ty profily co tam jsou zabudované. Což je v tomto případě COLOR a BW.

Netuší někdo jak zobrazit ty mnou vytvořené profily? Nebo to prostě nejde?
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    MENTOL_: Kouknu na to, ale neni to jen o tomhle fotaku, predelavam ted nejake velke galerie fotek co mam s kamarady a i starsi fotky co sem delal na jinych fotacich mi ted prijdou moc do tepla, tam uz se mi hrat s profily nechce, nema to smysl.. ta rada od BLACKX funguje dobre, byt to neni uplne na jednotku, ale skace to nejakych nizkych stovkach, MOC DĚKUJU!
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    LEDOFREDO: Neda se u toho fotaku posunout jeste teplota ke studenejsi u toho asi Auto WB?
    Jinak na hromadny posun o nejakou hodnotu upravy relativne k hodnotam co ty fotky maji nejak ruzne lze "prasacky" vyuzit treba linearni filtr, co se natahne mimo zaber tak aby ovlivnoval cele foto plosne, posunout upravy dle potreby, a pak ten filter nakopirovat nakopirovat.
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    BLACKX: jo supr, to by mohlo byt ono

JARDABEREZA: taky dobry tip, kouknu
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    LEDOFREDO: Nepoužívá se na korekci barev u zařízení barevný profil? https://en.wikipedia.org/wiki/ICC_profile
    S barevnými profily umí pracovat spousta softwaru.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    LEDOFREDO: Jestli tam vidíš jen "As Shot", tak vpravo od toho máš asi trojúhelníček... klikni na to a rozbalí se šipky, kterými můžeš tu bílou posouvat o konkrétnější čísla.
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    BLACKX: dekuju, to sem pak vlastne taky nasel, ale tam jdou u ty white balance jen menit ty moznosti auto-as shot-atd.. ja bych potreboval fakt posun o nejake X .. fotak mi dela moc teple barvy i kdyz je v neutral schémě, potreboval bych udelat shift o stejnou hodnotu abych to nemusel delat rucne
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    LEDOFREDO: Tyhle relativní posuny jdou v modulu Library (ne Develop). Když vybereš fotky, tak v tom pravém panelu jim klikáním na šipky můžeš po skocích měnit hodnoty Eposde, Contrast, Temperature (= White Balance) atd. Nejde to úplně přesně, ale mohlo by to stačit.
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    ahoj, neexistuje nejaky in-built zpusob jak na vice fotkach pohnout atribut (konkretně white balance) o nejakou konkretni hodnotu (např -1000 na všechny) ? presety jak jsou ted umi jen nastaveni na jednu hodnotu, ale ne posun o .. nasel sem starsi vyjadreni ze to umi asi nejaky plugin, ale prijde mi to celkem zakladni vec, cekal bych ze to bude umet LR v zakladu
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MENTOL_: jojo, ale zde mě to fakt pobavilo (zvlášť týpek2 které má i fotopas:)

Věci v rozích/okrajích jsou celkově problém, velmi často mi to místo rýmové udělá spíše náhradu (i když vyberu prostor "za fotkou"), tam je ještě velká mezera v tom nástroji (asi má problém v tom domyslet si co tam má být když tam nejsou pixely)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    HUGGI: Jo to se mi taky stava, ze misto remove cloveka nahradi jinym ;) je tam myslim dost klicovy vybrat uplne celej ten objekt i pod orezem (pripadne uplne do kraje) a nahoda/debilita ;)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    Já zatím nejvíc bojuju s tím že občas se to snaží být chytřejší než b bylo potřeba..zde vtipná ukázka (ani nemělo jít o reálné použití jen zkouška co to udělá)
    Dropbox - lr_ai.MOV - Simplify your life
    https://www.dropbox.com/s/e6c04iqkoeetcsw/lr_ai.MOV?dl=0
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    MINER: Tak jako pouzivat opravdu beta LR by me ve snu nenapadlo, kazdej normalni release je random horsi ci snesitelna beta - jeden krok vpred a nahodny pocet zpet ;) to bych si pockal urcite.
    MINER
    MINER --- ---
    MENTOL_: U bety píšou, že to má nový model 3.
    Současná verze mi nestačí krom velmi triviálních odstranění bordelu a většinou do toho musím ňoumat naněkolikrát, páč to do místa nepadne úplně, tak by mě zajímalo, jestli ten model 3 je lepší.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam