• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAGGIEučíme matematiku - rady, tipy, nápady


    Rady, tipy, nápady, podněty atd. "matikářů", jak udělat tento momentálně ne příliš oblíbený školní předmět pro studenty co nejvíce zajímavým


    DOUČOVÁNÍ MATEMATIKY:

    MAEP - Plzeň
    MAGGIE - Liberec (ZŠ, SŠ)
    NEVENA - Praha a okolí (ZŠ, SŠ, VŠ)
    TK_ - Praha (ZŠ, SŠ, VŠ)
    FILLIPPO - Ostrava (ZŠ, SŠ)
    SELATKO - Praha (SŠ, VŠ)
    KEJML - Praha (ZŠ, SŠ, VŠ)
    MIROSLAV - Praha (ZŠ, SŠ, VŠ)
    rozbalit záhlaví
    AIRGURU
    AIRGURU --- ---
    JELLYBEAN: Bohužel se to těžko počítá kvůli těm předpokladům. Teoreticky nejhorší situace je, že bude zvolen jen jeden (8 x 20 hlasů a jeden dostane všech 40). Pokud jsou naopak všichni kandidáti +/- stejní a dá se předpokládat, že dostanou každý podobný počet hlasů, tak je pravděpodobné že jich bude zvoleno víc, ale zase je pravděpodobnější že to bude mezi některými nerozhodně :)

    Nevím co je to teda za spolek, ale z mojí zkušenosti je třeba vždycky pár kandidátů "jasných" a zbytek je +/- nerozhodně. A to třeba přetočí tu šanci na zvolení míň než 5 na zase pravděpodobnější, ale dopředu se to špatně predikuje. (Pokud budou třeba "jasní" 3 kandidáti, co dostanou shodně 38 hlasů, tak zbylých 200-3*38 = 86 hlasů potřebuje vybrat 2 kandidáty ze zbylých 6. A pokud ti by měli být +/- stejní, tak na každého připadne v průměru jen 14 hlasů a hranici nepřekročí už nikdo).

    Nejlepší by bylo, kdyby na tom volebním lístku mohli delegáti určit pořadí, ve kterém hlasují pro kandidáty. To potom s velkou pravděpodobností odstraní problém, že bude něco nerozhodně a je to v podstatě stejné, jako kdyby to byla vícekolová volba, akorát stačí volit jen jednou. Relevantní video k tomu je tohle: https://www.youtube.com/watch?v=l8XOZJkozfI :)
    JELLYBEAN
    JELLYBEAN --- ---
    AIRGURU: Máš pravdu, nenapsala jsem to úplně přesně.
    Pokud získá více než pět kandidátů nadpoloviční většinu je v řádu ošetřeno tím, že se to řídí počtem získaných hlasů.
    Takže pokud je vetší pravděpodobnost, že nadpoloviční většinu získá 5 možná i více je to v pohodě. Pokud by bylo pravděpodobnější, že to bude méně, musely by se volby opakovat. Takže to nejspíš risknu a příště se při sestavování volebního řádu víc zamyslím. Video je moc zajímavý. Děkuju.
    AIRGURU
    AIRGURU --- ---
    JELLYBEAN: Jasně, už to chápu, ono je to teda trochu jinak než jsi psala :) Každý musí volit právě pět kandidátů (ne max 5 kandidátů) a zajímá tě pravděpodobnost, že dostane 5 kandidátů 21 _nebo víc_ hlasů :)

    V tom případě je to daleko jednodušší, ale jednací řád asi budete muset změnit.

    Já bych se totiž být tebou bál spíš situace, že víc než 21 hlasů dostane víc než 5 kandidátů. Vem si, že 40 delegátů když dává 5 hlasů, to je celkem 200 hlasů. Takže teoreticky je možné, že každý z 9 kandidátů dostane 22 hlasů a pořád nám ještě 2 hlasy zbývají :)

    Je to pěkná úloha a chci si ji dopočítat, ale odhadoval bych, že je daleko pravděpodobnější, víc než 21 hlasů dostane jiný počet kandidátů než právě 5 (tedy víc než 5, nebo míň než 5). Ta situace kdy to bude víc než 5 bude asi ještě navíc pravděpodobnější. Jak řeší jednací řád tohle?

    Zkontroluj si pro jistotu ještě přesně, jestli každý delegát dává přesně pět hlasů nebo maximálně pět hlasů, to je děsně důležité.

    No a pak v závislosti na tom, jak vysokou politiku máte, jsou i lepší systémy volby než zvolit pět s nejvyšším počtem hlasů, protože v tom když hlasuješ pro nějakého kandidáta, o kterém předem nevíš jestli bude populární, tak hrozí že tvůj hlas propadne a naopak se tam kvůli tomu dostane někdo, koho tam nechceš. Takže lidi to vede hlasovat pro pořád stejné kandidáty. Tady je relevantní zajímavé video, které sice neřeší přesně tenhle problém, ale velmi podobný: https://www.youtube.com/watch?v=s7tWHJfhiyo
    JELLYBEAN
    JELLYBEAN --- ---
    AIRGURU: jde o to, aby se volby vubec dotáhly do konce. Přihlásilo se nám neobvykle mnoho kandidátů - 9 (s čím jsme při sestavování jednacího a volebního řádu nepočítali) a volby jsou platné pouze v případě, že 5 kadnidátů získá nadpoloviční většinu. Delegáti (40) budou volit nezávisle na sobě (možná nějaká malá koalice vznikne, ale asi nic dramatického) a musí dát 5 hlasů pokud dají méně nebo více, hlasovací lístek je neplatný.
    Jde mi o to, jestli je ještě před volbou nechat odhlasovat změnu volebního řádu, kde bude uvedeno, že zvoleno je 5 kandidátů s nejvyšším počtem hlasů. Tohoto se chci ale vyvarovat a nechat původní znění. Pokud by ale byla minimální pravděpodobnost, že z voleb vyjde 5 kandidátů s nadpoloviční většinou, tak to budu muset udělat.
    Proto ta moje otázka, jestli je možné se k tomu nějak matematicky dostat.
    AIRGURU
    AIRGURU --- ---
    JELLYBEAN: Aniz bych to zatim pocital, tak s touhle otazkou bude trochu problem, respektive s interpretaci odpovedi.

    Zaprve, aby to slo spocitat, musi se udelat nejake predpoklady, napriklad ze kazdy delegat voli mezi kandidaty a priori zcela nahodne a navzajem nezavisle, nebo ze kdyz muze volit max 5, tak ze v prumeru voli treba 2. Potom treba muze vyjit, ze tenhle vysledek je oproti jinym vysledkum desne nepravdepodobny, nicmene to pouze znamena, ze nebyly naplneny ty predpoklady, ktere se na zacatku udelaly. Treba je mezi delegaty nejaka koalice. Nebo pokud by treba meli vsichni v realu jednoho favorita, co by dostal vsech 40 hlasu a nikdo dalsi nic, tak s temi vychozimi predpoklady je to extremne nepravdepodobny vysledek, nicmene se znalosti reality neni nijak prekvapivy nebo podezrely. Takze at bude odpoved na otazku jakakoli, je relativne bezcenna a odrazi pouze to, ze jsme si mozna spatne vycucali z prstu vlastnosti toho, jak kdo bude hlasovat (ktere bohuzel potrebujeme k tomu, aby to slo spocitat).

    Zadruhe, i kdybychom si byli jisti nejakymi vychozimi predpoklady, napr. ze teda delegati voli navzajem zcela nezavisle, nemaji favorita, voli v prumeru 2 kandidaty, nebo treba kazdy voli vsech 5, nebo tak neco, tak predpokladam ze cela otazka vznikla proto, ze vysledek ze 5 kandidatu dostane shodne po 21 hlasech je nejakym zpusobem "podezrely". Ano, skutecne, vsadil bych se ze tenhle konkretni vysledek bude relativne dost nepravdepodobny, stejne jako kazdy jiny podobne konkretne popsany vysledek. Ale musi se vzit do uvahy taky to, ze "podezrelych" vysledku se mohlo stat pomerne dost jinych. Treba by melo 5 kandidatu shodne 20 hlasu, nebo 6 kandidatu melo kazdy 22 hlasu, nebo by treba hlasy pro kandidaty tvorily postupku, nasobky dvou, prvocisla, datum narozeni clena volebni komise a podobne necim "podivne vysledky". A protoze mnozstvi necim "podivnych" vysledku uz je naopak docela velke, tak nakonec celkova pravdepodobnost, ze se v tehle volbach stane neco "podivneho" uz muze byt docela velka. Problem ale je, ze se velice tezko spocita, kolik ruznych "podivnych" vysledku muze nastat, protoze vlastne nikdo dost dobre nevi, ktere vysledky bychom za "podivne" povazovali a ktere ne :)
    JELLYBEAN
    JELLYBEAN --- ---
    Prosím vás, jsem nepolíbená matematikou. Můžete mi někdo vypočítat, jak velká je pravděpodobnost tohoto?
    Volby: 9 kandidátů, bude volit 40 delegátů. Každý bude volit max 5 kandidátů. Ke zvolení je třeba, aby měl kandidát minimálně 21 hlasů.
    Je pravděpodobné, že z 9 kandidátů vyjde 5 s 21 hlasy?
    GONDAR
    GONDAR --- ---
    MONI: thnx, excelem vyreseno, resp. vzoreckem od mykeze z auditka "aplikovana matematika", v mem pripade je to tohle:
    134580
    =0.95*A1
    =0.90*A1
    =0.80*A1
    =0.70*A1
    =1.05*A1
    =1.10*A1
    =1.20*A1
    =1.30*A1
    MONI
    MONI --- ---
    GONDAR: stačí, když si zapamatuješ, že např. +25% se spočítá jako číslo krát 1,25.
    A sleva např. -37% je číslo krát (1-0,37), tj. číslo krát 0,63.
    MONI
    MONI --- ---
    GONDAR: na to bys měl ideální tabulku v Excelu se zadanými vzorci. Procenta jsou v podstatě jen násobení...
    GONDAR
    GONDAR --- ---
    zdravim. nevi nekdo o win, online nebo android kalkulacce, ktera by umela tohle:
    mam cislo, napr. 134580. zadam ho do kalkulacky. hned mi vypadnou predem zadana procenta (ktera by sla idealne ulozit jako preset, tedy by stacilo jen zadat ono cislo), napr.:
    -10% (tedy 134580 minus 10%)
    -25%
    -37%
    -45%
    +10%
    +25%
    +37%
    +45%

    prosim ne tipy "to prece das z hlavy", na matiku jsem level levej ;]
    NAVRY
    NAVRY --- ---
    ještě zkusím tady, s dovolením
    [ NAVRY @ Matematické hádanky ]
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    KIE: to si pamatuju, ale nevím jak to tam došoupnout, jsem na matematiku marná...
    KIE
    KIE --- ---
    LEJIMADA:
    tak to je všecho variace na

    (a+b)(a-b)=a2-b2

    (a+b)2=a2+2ab+b2

    (a-b)2=a2-2ab+b2
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    ahoj, stydím se, ale absolutně si nepamatuju jak vyřešit tyhle příklady. Vím do jakých vzorců to dosadit, ale už ani za nic nevím jak :( pomůžete mi pls někdo? *musím to vysvětlit dítěti, aby to pochopil a z hlavy jsem to vytěsnila opravdu dávno
    (2x - 2y)2 =

    (3 - 4b)2 =

    (7a + b)2 =

    (2x + 11)2 =

    (13x - 8y)2 =

    (cd - 15)2 =

    (a - 16bc)2 =

    (11x - 10y)2 =

    (3x - y) . (3x + y) =

    (a + 4b) . (a - 4b) =

    (xy - 4z) . (xy + 4z) =

    pomooooooc
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    STARE_CASY: Dekuji ti, ooo vsemocny.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    BLACKHEAD: rozepiš si ty zlomky a prostě celou tu stranu, kde je x "vyčisti"

    tedy že výraz ((x-1)/2)^2 = (x-1)^2/4 = (x^2-2x+1)/4 a výraz (((x-1)/2)+1)^2 = ( (x-1)/2 + 2/2 )^2 = ( ((x-1) + 1)/2 )^2 = ((x+1)/2)^2 = (x^2+2x+1)/4

    takže si tam dohodím ty dva zlomky, mám stejného jmenovatele, takže si je mohu hodit k sobě a dopočítám si je

    y = ((x^2-2x+1)+(x^2+2x+1))/4
    4y = 2x^2 + 2
    4y - 2 = 2x^2
    2y-1 = x^2
    x = sqrt (2y-1)


    Takhle se to blbě přepisuje, je to trochu chaos, takže pokud jsem se někde uklepl, omlouvám se.

    Hoď si to na papír, normálně to piš jako zlomky, je to pak přehlednější a není na tom nic složitého.
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    Ahoj
    Prosim o male douceni. Doufam ze tu s tim nejsem OT. Mam trochu problem s pameti (od stredni jsem to nepouzil) a nedokazu vymyslet jak prevratit rovnici, tak abych dostal X.

    Y=((X-1)/2)2+(((X-1)/2)+1)2

    Dekuju predem za nejakou pomoc/vysvetleni. Ocenim jak postup, tak i jen reseni.
    Klidne jen do posty...

    Diky!
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Nehledáte někdo práci? S paní ředitelkou jsem několikrát spolupracovala, připadá mi jako fajn a rozumná ženská.

    ZŠ Praha 6 - Nebušice hledá učitele/učitelku matematiky a/nebo fyziky. www.skolanebusice.cz
    Kontakt asi přímo paní ředitelka sarka.vondrova@skolanebusice.cz
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    Linear algebra
    http://pavel.klavik.cz/orgpad/linear_algebra.html

    hezkej přehled lin algebry pro výuku na sš a vš
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam