• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAGGIEučíme matematiku - rady, tipy, nápady

Rady, tipy, nápady, podněty atd. "matikářů", jak udělat tento momentálně ne příliš oblíbený školní předmět pro studenty co nejvíce zajímavým

DOUČOVÁNÍ MATEMATIKY:

MAEP - Plzeň
    MAGGIE - Liberec (ZŠ, SŠ)
    NEVENA - Praha a okolí (ZŠ, SŠ, VŠ)
    TK_ - Praha (ZŠ, SŠ, VŠ)
    FILLIPPO - Ostrava (ZŠ, SŠ)
    SELATKO - Praha (SŠ, VŠ)
    KEJML - Praha (ZŠ, SŠ, VŠ)
    MIROSLAV - Praha (ZŠ, SŠ, VŠ)
    rozbalit záhlaví
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    Prosím prosím o kontrolu a komentáře... Sice se budu hodně stydět takovýto brak odevzdat, ale co se dá dělat... Když trpí hlava, trpí i klasifikace :/ Termín odevzdávání byl včera...

Semestrální práce Mat2 - Michal Čermák.pdf (183883 B)
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    LUKEH: Je to dost možné... Ce jsem na TUL, tak v matematice dost plavu... Možná bych se jí měl začít víc učit...

Mám tu nějaké nástřely řešení, tak to sem pošlu až to dořeším, třeba to budu mít i dobře :)
    LUKEH
    LUKEH --- ---
    CERMINEK: A nebloudis nahodou v goniometrickych vzorcich? Tam ti vyjde neco jako Asin(...) + Bcos(...) a po uprave z toho udelas Dcos(...)
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    AIRGURU: Tak jsem nad tím od včerejška do teď seděl a jsem asi idiot... prostě nevím... Všude čtu kmity popsané rovnicí y=Acons(omega*t)... Nemám tušení jak to z té rovnice mx''+kx=f(x) dostanu :( Smím poprosit o nějaké vodítko alespoň?
    AIRGURU
    AIRGURU --- ---
    CERMINEK: No to normalne vyresis zadanou diferencialni rovnici :) Akorat teda neni jasny, jakou si predstavujou tu budici silu. Bylo by docela fajn, kdyby to bylo neco jako A*sin( o * t ), pak by se to dalo i nejak normalne vyresit.

Reseni tyhle ulohy najdes v kazdy slusny vysokoskolsky ucebnici fyziky. Snazil jsem se neco vygooglit, je to sice ve wordu, ale rozebira se to docela podrobne:

Nevynucene kmity:
    http://www.kfy.zcu.cz/Rusnak/otazky/netlum.kmity/netlum.kmity.pdf

Vynucene kmity jsou tam vyresene jen s tlumenim, ale kdyz pochopis to, tak dokazes ten postup provest v pripade, kdy bude ta konstanta tlumeni nulova (je to dokonce vyrazne jednodussi:) )
    http://www.kfy.zcu.cz/Rusnak/otazky/nuc.kmity/nuc.kmity.pdf

A pokud ti skok z netlumenych na nucene tlumene kmity prijde moc velky, tak si jeste precti jen tak pro cvik tlumene kmity:
    http://www.kfy.zcu.cz/Rusnak/otazky/tlum.kmity/tlum.kmity.pdf

Ale zakladni prerekvizita je, umet resit diferencialni rovnice a taky rozumet tomu co je derivace a dovest si pod tim vsim predstavit to zavazicko na pruzince :)
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    Ahoj všem.. Dostal jsem se k semestrální práci z matematiky a chtěl bych vás požádat o nějaká vodítka, protože nějak vůbec nemám představu co s tím, resp. tuším, ale nejsem si tím jistý a když mi tuhle práci při odevzdání kantor nevrátí k přepracování, mám z ní dvojnásobek bodů a tím pádem jistý zápočet... Pomůže mi někdo prosííím?

Zadání:
    Rovnicí mx''+kx=f(x) ( ' derivace podle času) jsou popsány vynucené kmity hmoty M zavěšené na pružině tuhosti k a f(x) je budicí síla.
    a) Určete časový průběh nevynucených kmitů (bez budící síly) a zjistěte jejich úhlovou rychlost ω a amlitudu (x(0)=0;x ̇(0)=1)
    b) Určete tvar vynucených kmitů
    c) Obě závislosti xV(t) a xN(t) vyneste do grafů a diskutujte jejich průběhy vzhledem k frekvencím a amplitudám xV(t) a xN(t) a frekvencím a amplitudám budicích sil, jestliže m = 1 a k = 0
    4) Zapište obecné řešení rovnice

Dík
    LITTLE_LO
    LITTLE_LO --- ---
    sháním doučování - Praha (limita, matice, integrály, derivace), pokud máte někdo zájem, čas a nervy :), prosím ozvěte se do pošty
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    LITTLE_LO: proste najdes intervaly na kterych y'=12x(x-4)(x+2) nemeni znamenko... koreny jsou zrejme {-2,0,4}
    LITTLE_LO
    LITTLE_LO --- ---
    můžete mi prosím někdo poradit s tímhle příkladem?
    f: y = 3x^4 - 8x^3 - 48x^2 mám určit intervaly monotonie, zderivovat jsem to zvládla, vytkla jsem 12, ale pak si nevim rady co s x^3 - ten zbytek se tváří jako kvadratická rovnice..prostě jak se dostat na kořeny rovnice..děkuju moc!
    KEJML
    KEJML --- ---
    LITTLE_LO: Za málo, derivovat gon. funkce jistě zvládneš :)
    LITTLE_LO
    LITTLE_LO --- ---
    KEJML: zkusím obojí, gon. fce jsem ještě nederivovala, tak snad to zmáknu :) děkuju moc za radu! :)
    KEJML
    KEJML --- ---
    LITTLE_LO: L'Hospitalovo pravidlo použít nemůžeš? Ušetřilo by ti to spoustu psaní: derivací z toho dostaneš (cosx+sinx)/(-cosx+sinx), což prostým dosazením zjistíš, že má limitu -1.

Pokud ne, tak musíš udělat to, co ti říká nápověda, ten zlomek vynásobit zlomkem (1-sinx-cosx)/(1-sinx-cosx), čitatel i jmenovatel roznásobit, pak s tím trochu zacvičit pomoci goniometrických vzorců a dostaneš to samé.
    LITTLE_LO
    LITTLE_LO --- ---
    ahoj, snažim se proniknout do světa limit, ale dost mi to stěžujou goniometrické funkce..můžete mě prosím popostrčit?
    , nápověda říká toto: "Rozšiřte jmenovatelem, upravte a odstraňte sin2x z čitatele i jmenovatele"
    děkuju moc!
    CIBL
    CIBL --- ---
    GIO: jestli je to stale aktualni, napis.
    GIO
    GIO --- ---
    drze se zeptam, potrebovala bych spocitat nejake priklady a sama se k tomu pres strasnou spoustu prace a male dite nedostanu, do pristiho patku, nebyl by tu nekdo ochotny se toho ujmout? odmena jista... diky moc(je to klasicka stredoskolska matika, dohromady asi ctyricet drobnejsich prikladu...)

moc by mi to pomohlo.
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    SPLNYX: nemám tu kalkulačku, ale zní to dobře
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    2NDREALITY: pokud je to z látky Trigonometrie, tak se jedna o obecný trojúhelník, tj. ne pravouhly
    2NDREALITY
    2NDREALITY --- ---
    SPLNYX: ato je pravouhly trojuhelnik?
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    SPLNYX: jejda, ty neznas stranu b, ale c.. pardon, takže nejdříve dle sinove věty úhel alfa, pak dopočítanim do 180 úhel beta, načež buď sinovou nebo kosinovou vetou zbylou stranu b
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    SPLNYX: dle kosinove věty vypočítej stranu c, pak třeba dle sinove věty úhel alfa nebo beta a druhý úhel vypočítas např. dopocitanim do 180 stupňů - píšu z mobilu, nechce se mi to teď vic rozepisovat, kdyžtak později
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam