• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAGGIEučíme matematiku - rady, tipy, nápady
    RADICETA
    RADICETA --- ---
    SPLNYX: Hele, kamarád třeba teď řešil gumový trychtýř (pravda na nalévání betonu ale co já vím) a kolik na to bude potřeba gumy, která se prodává ve čtvercích. Máš výšku trychtýře (komolý kužel) horní a dolní průměr.
    FRANKVFX
    FRANKVFX --- ---
    SPLNYX: hmm, nenapsals co za to, kde zijes :D
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    Ahoj.
    Tak mám zase na stole další semestrálku. Tentokrát jsem ji nenechal na poslední chvíli, ale nejsem si jist správným řešením.

Zadání je následující:
    Je zadána funkce: f (x, y) = x2 + 2x + y3 - 3y2 + 3

a) Nalezněte rovnici tečny k funkci y = g(x) zadané implicitně rovnicí: f (x, y) = 0 a bodem B = [-1;1].
    b) Nalezněte rovnici tečné roviny funkce f (x, y) v bodě T = [1;2;?].
    c) Nalezněte lokální extrémy f (x, y) .
    d) Nalezněte vázané extrémy f (x, y) s vazbovou podmínkou: w(x, y) = 2x + y - 5

U bodu a si myslím, že to bude zadaná funkce položena rovno nule - derivace podle x a podle y a spočtu gradient

U bodu b mám za to, že spočtu derivace podle x a y, dosadím zadaný bod a z něj (nevím jak) získám rovnici roviny

U bodu c lokální extrémy - derivace podle x a y položené rovno nule, získám tak stacionární body a z determinantu druhých derivací zjistím extrémy - zde si nejsem jist

U bodu d si nyní nejsem vůbec jistý...

Díky za každou radu!
    FRANKVFX
    FRANKVFX --- ---
    GRIGORIJ: dik moc. uz se tesim az to budu mit za sebou.. :D
    FRANKVFX
    FRANKVFX --- ---
    ahoj, vysvetlite mi prosim proc:

2 sinx * cosx = sin2x ???

ja mel uz vysledek "2 sinx * cosx" a prej to jde jeste upravit, ale nemam zdani proc. DIK
    MEIKOS
    MEIKOS --- ---
    1.) Jestliže prodejní cena je 39 kč a marže 30% kolik je nákupní cena bez DPH? (DPH 14%) 2.) Jestliže prodejní cena je 45 kč a přírážka je 40% kolik je nákupní cena bez DPH? (DPH 14%). Pozor marže není to samé co přirážka. Nejrychlejší odpověd má u mne pivo. pls SZ včetně postupu. Potřebuju kontrolu :D
    KUBZ
    KUBZ --- ---
    Pokud nekdo vyucujete linearni programovani, nebo teorii her, knizka "Dokonaly strateg", v orginale "Compleat Strategyst". http://uloz.to/xgDQW8i/dokonalystrateg-rar
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    Prosím prosím o kontrolu a komentáře... Sice se budu hodně stydět takovýto brak odevzdat, ale co se dá dělat... Když trpí hlava, trpí i klasifikace :/ Termín odevzdávání byl včera...

Semestrální práce Mat2 - Michal Čermák.pdf (183883 B)
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    LUKEH: Je to dost možné... Ce jsem na TUL, tak v matematice dost plavu... Možná bych se jí měl začít víc učit...

Mám tu nějaké nástřely řešení, tak to sem pošlu až to dořeším, třeba to budu mít i dobře :)
    LUKEH
    LUKEH --- ---
    CERMINEK: A nebloudis nahodou v goniometrickych vzorcich? Tam ti vyjde neco jako Asin(...) + Bcos(...) a po uprave z toho udelas Dcos(...)
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    AIRGURU: Tak jsem nad tím od včerejška do teď seděl a jsem asi idiot... prostě nevím... Všude čtu kmity popsané rovnicí y=Acons(omega*t)... Nemám tušení jak to z té rovnice mx''+kx=f(x) dostanu :( Smím poprosit o nějaké vodítko alespoň?
    AIRGURU
    AIRGURU --- ---
    CERMINEK: No to normalne vyresis zadanou diferencialni rovnici :) Akorat teda neni jasny, jakou si predstavujou tu budici silu. Bylo by docela fajn, kdyby to bylo neco jako A*sin( o * t ), pak by se to dalo i nejak normalne vyresit.

Reseni tyhle ulohy najdes v kazdy slusny vysokoskolsky ucebnici fyziky. Snazil jsem se neco vygooglit, je to sice ve wordu, ale rozebira se to docela podrobne:

Nevynucene kmity:
    http://www.kfy.zcu.cz/Rusnak/otazky/netlum.kmity/netlum.kmity.pdf

Vynucene kmity jsou tam vyresene jen s tlumenim, ale kdyz pochopis to, tak dokazes ten postup provest v pripade, kdy bude ta konstanta tlumeni nulova (je to dokonce vyrazne jednodussi:) )
    http://www.kfy.zcu.cz/Rusnak/otazky/nuc.kmity/nuc.kmity.pdf

A pokud ti skok z netlumenych na nucene tlumene kmity prijde moc velky, tak si jeste precti jen tak pro cvik tlumene kmity:
    http://www.kfy.zcu.cz/Rusnak/otazky/tlum.kmity/tlum.kmity.pdf

Ale zakladni prerekvizita je, umet resit diferencialni rovnice a taky rozumet tomu co je derivace a dovest si pod tim vsim predstavit to zavazicko na pruzince :)
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    Ahoj všem.. Dostal jsem se k semestrální práci z matematiky a chtěl bych vás požádat o nějaká vodítka, protože nějak vůbec nemám představu co s tím, resp. tuším, ale nejsem si tím jistý a když mi tuhle práci při odevzdání kantor nevrátí k přepracování, mám z ní dvojnásobek bodů a tím pádem jistý zápočet... Pomůže mi někdo prosííím?

Zadání:
    Rovnicí mx''+kx=f(x) ( ' derivace podle času) jsou popsány vynucené kmity hmoty M zavěšené na pružině tuhosti k a f(x) je budicí síla.
    a) Určete časový průběh nevynucených kmitů (bez budící síly) a zjistěte jejich úhlovou rychlost ω a amlitudu (x(0)=0;x ̇(0)=1)
    b) Určete tvar vynucených kmitů
    c) Obě závislosti xV(t) a xN(t) vyneste do grafů a diskutujte jejich průběhy vzhledem k frekvencím a amplitudám xV(t) a xN(t) a frekvencím a amplitudám budicích sil, jestliže m = 1 a k = 0
    4) Zapište obecné řešení rovnice

Dík
    LITTLE_LO
    LITTLE_LO --- ---
    sháním doučování - Praha (limita, matice, integrály, derivace), pokud máte někdo zájem, čas a nervy :), prosím ozvěte se do pošty
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    LITTLE_LO: proste najdes intervaly na kterych y'=12x(x-4)(x+2) nemeni znamenko... koreny jsou zrejme {-2,0,4}
    LITTLE_LO
    LITTLE_LO --- ---
    můžete mi prosím někdo poradit s tímhle příkladem?
    f: y = 3x^4 - 8x^3 - 48x^2 mám určit intervaly monotonie, zderivovat jsem to zvládla, vytkla jsem 12, ale pak si nevim rady co s x^3 - ten zbytek se tváří jako kvadratická rovnice..prostě jak se dostat na kořeny rovnice..děkuju moc!
    KEJML
    KEJML --- ---
    LITTLE_LO: Za málo, derivovat gon. funkce jistě zvládneš :)
    LITTLE_LO
    LITTLE_LO --- ---
    KEJML: zkusím obojí, gon. fce jsem ještě nederivovala, tak snad to zmáknu :) děkuju moc za radu! :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam