• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAGGIEučíme matematiku - rady, tipy, nápady
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    MAGGIE: a jen pro ověření - příklad 1) mi vyšel 0, příklad 2) plus nekonečno
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    prosím o pomoc s následujícími limitami - nějak se mi to vypařilo z hlavy (ve všech je n do plus nekonečna):

1) lim (((n^3/2) . sin n!) / (n+1)) ... tady fakt netuším tu část se sin n!

2) lim ((2n^2 + 2n - 1) / (6 + n) + beta n) ... a tady už bohužel po letech nechápu ten konec - beta n - to je označení libovolného polynomu?

Předem moc díky za výpočet, protože já si fakt bohužel s tímhle nevím rady
    CH_IN_A
    CH_IN_A --- ---
    HARVIE: u nasobeni matic se me osvedcilo si to rozepsat - prepisu radek z A do slupce, udelam "*", prepisu sloupec z B za *, udelam "=" a kdyz si to takhle rozepisu trosku inteligentne do bloku, tak uz pri tom skoro nemusim koukat do zadani ale jen o blo vys/vedle.
    Ve finale to vsecko projedu a spocitam.
    Chybovost je minimalni :)
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    PEPENKA: mann-whitney je neparovy wilcoxon.
    PEPENKA
    PEPENKA --- ---
    GRIGORIJ: "mann-whitney" je co? :D Já tomu chci rozumět asi tak, abych dala test na 14 bodů z 20 a můžu to rychle zapomenout... Takže to znamená Wilcoxon, znamínkový test, Studentův test a to normální rozdělení, který jsi už zmiňoval :)
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    PEPENKA: zalezi, jak moc tomu chces rozumet... Jde o to, ze t-statistika (proste vzorecek, do ktereho si umis dosadit) ma za urcitych predpokladu t-rozdeleni. A kdyz znas rozdeleni, muzes si spocitat kriticky obor. Takze postup je takovy, ze spocitas t-statistiku, porovnas ji s kritickou hodnotou a kdyz je VETSI, zamitnes H0.
    Dulezity rozdil oproti mann-whitney je fakt, ze je to parametricky test a ma prisnejsi predpoklady. Hlavne se predpoklada, ze porovnavane samply pochazi z normalniho rozdeleni, coz nemusi byt pravda, ale nemusi ani moc vadit, kdyz to neni spojeno (kdyz mas hodne mereni treba 30+30 u dvouvyberoveho testu, se poklada za dostatecne). V praxi obvykle lidi, co moc nerozumi teorii, pouziji mann-whitney, aby nemuseli overovat predpoklady.
    PEPENKA
    PEPENKA --- ---
    GRIGORIJ: Ok, díky moc :) A vysvětlíš mi Studentův t-test? Tomu nějak nerozumím.
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    PEPENKA: dvouvyberovy se pouziva pro nezavisle samply, tady je trochu otazka, jsou-li/nejsou-li Osobne bych take pouzil dvouvyberovy.
    V jednicce bych pouzil jednovyberovy - tak je zavislost jasna - dve strany toho sameho smrku.
    Dvojka je aplikace vlastnostech normalniho rozdeleni (a) a od nej odvozeneho chi rozdeleni (b)

Jenom pozor, u t-testu (chi-square testu a drtive vetsine testu) je kriticky obor "vetsi nez" (oproti wilcoxonovi)
    PEPENKA
    PEPENKA --- ---
    GRIGORIJ: Třeba tu trojku bych počítala dvouvýběrovým... V testu je řešení jednovýběrovým...
    PEPENKA
    PEPENKA --- ---
    A kdyžz je tedy mimo kritický obor (čili větší), tak H0 nelze zamítnout, jo? Tak já ti pošlu na ukázku jeden test... A počítáme Wilcoxona jak jendovýběrový, tak dvouvýběrový...

GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    PEPENKA: jo to bych asi dokazal. Obecne je to jednoduchy proces, akorat ten wilcoxonuv test se da zavest ruzne (tak bych potreboval vedet, kterou verzi pouzivate).
    Obecny postup je:
    1) nulova hypoteza H0
    2) volba testu a kritickeho oboru. Kriticky obor je takova mnozina hodnot, kterych by testova statistika mela za platnosti H0 nabyt s pravdepodobnosti mensi nez neco (typicky 0.05)
    3) spocitam testovou statistiku a, kdyz ta hodnota padne do kritickeho oboru, zamitnu H0.
    PEPENKA
    PEPENKA --- ---
    GRIGORIJ: Hele, my to musíme počítat z hlavy (maximálně s kalkulačkami), žádnej excel, žádný tabulky (používat musíme jen tabulky s kritickými hodnotami)... Wilcoxona třeba chápu, ale už nechápu konečné určení hypotézy (H0). Když patří do kritického oboru, tak hypotéza H0 platí nebo neplatí? Nebo záleží na tom, jak si člověk hypotézu určí? Dokázal bys mi to vysvětlit na jednom vzorovém testu o 4 úkolech? Díky :)
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    PEPENKA: a nechces radsi vysvetlit, jak se to dela? Nevim uplne, co si predstavit pod "urcenim binomickych parametru", ale ten zbytek se da udelat v excelu, nebo v nastrojich, kterych jsou plne internety... (tedy pro za zaznam, priklady ochotny pocitat nejsem, ale rad poradim)
    PEPENKA
    PEPENKA --- ---
    PEPENKA: Hlavně teda Praha :)
    PEPENKA
    PEPENKA --- ---
    Ahoj, je tu někdo, kdo by byl ochotnej mi spočítat cca 16 příkladů ze statistiky? Jedná se hlavně o Wilcoxonův test, Studentův t-test, test dobré shody, určení binomických paramtrů...? Oplátkou nějaká protislužba, popřípadě předání domluvené finanční částky.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Před časem jsem si udělal tuhle pomůcku, třeba někomu taky pomůže:
    Visual Understanding: Matrix Multiplication for Dummies - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=TwliA2BL_9g
    CIBL
    CIBL --- ---
    GIO: trojčlenkou to myslím nejde :-(
    GIO
    GIO --- ---
    dekuji. je to tak.
    CIBL
    CIBL --- ---
    GIO: Teda nevim, jestli to bude spravne, ale pro 5 kg susenych hub ti asi teda staci 5x(1-0.12) "houboviny", coz je 4,4 kg "houboviny". No a takovy podil houboviny je v 4,4/(1-0,9) t.j. 44 kg hub.
    GIO
    GIO --- ---
    prosim opet jdu za vami s radou a samozrejme s nejakou trivialitou, a le nemuzu na to prijit..

nemohu se dobrat spravneho postupu pri reseni teto trojclenky

Cerstve houby obsahuji 90% vody, susene jen 12%. Kolik kg cerstvych hub je zapotrebi k nasuseni 5 kg hub?

neporadil by mi nekdo prosim, diky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam