• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    SINSEMILLA: to množství ber orientačně,když koukneš na velikost skleniček,které se prodávají jkao první přikrmy,tak podle nich..
    když sní více a není mu z toho špatně,tak mu dej více.. Mates nám taky "žral" mimotabulkově..
    jinak zkus třeba cuketu,tu má náš malý rád doted!
    s příkrmy jsem začala dávat vodu při jídle.. pil jí i mimo jídlo.. doted polivku zapíjí vodou :)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    SINSEMILLA: a kolik je erikovi?
    večerní kaši můžeš zkusit, mně jí doktorka doporučila, až když jsem měla pocit, že jí večer UM nestačí, ale rozhodně s ní nic nezkazíš
    jako přílohu můžeš dávat též rýži (uvařenou do měkka až rozvařenou nebo těstoviny - ideální písmenka do polívky)
    týden po prvním mrkovém příkrmu mi řekla doktorka začít dávat maso, cca velikosti bujonu do polévky/1 porce
    - pít něco jiného než mlíko bys měla zkoušet dávat s prvními příkrmy.
    já dávala dětský čaj lehoulince oslazený, teď už jen vodu
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    ZEMINO: já právě vůbec nevim, kolik toho má to dítě sníst.. třeba dneska už snědl tři mrkvový formičky na led (brambor se mi vůbec nelíbil, takže mu ho dávat nebudu, protože to bylo tak mazlavý, že by se mi to taky nechtělo jíst a brokolici jsem ještě nestihla koupit)..

a kdy jste dětem začali dávat něco jiného k pití, než mlíko (ať už MM nebo UM)

nějak mám pocit, že v tom plavu, nejsem si jistá, že mám dost mlíka, erik nespí v noci tak tvrdě, pláče ze spaní, budí se častěji a já nevím, jestli mu nedat nějakou tu kaši večer nebo UM..

achjo, nikdy bych si nemyslela, že se mi bude stýskat po prsech plných k mlíka k prasknutí...
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    SINSEMILLA: to asi podle sebe jak to citiš.. já třeba když jsme začali s přikrmy,tak jsem nekojovala/nedávala UM,bo malý baštil hned od startu hodně..asi jako od Lubar,každopádně,ale když tkahle malý,tak mu asi nevadí,že jednou má na oběd přikrm a jindy mlíko/UM
    mám ale kámošku,která ikdyž ji malá jedla už "normální" porce na oběd,tak ji dokrmila skoro 200ml UM ..
    každý fakt podle svého..
    CASTROL
    CASTROL --- ---
    SINSEMILLA: nedodržovala, o ničem takovým jsem nevěděla. Já jsem mu zkusila dát nějaký jídlo a pak jsem ho normálně dokojila, případně jsem to s tím jídlem tak nějak zkoušela průběžně. Musím říct, že jsem ani nedodržovala tu pakárnu s tím jednodruhovým krmením 2-4 dny a přidáním něčeho dalšího. Doufala jsem, že nebude mít žádnou alergii na jídlo a neměl.
    LUBAR
    LUBAR --- ---
    LILY: Malej třetí den na dýni by byl schopen zdlábnout snad celou misku ... jsem z něj perplex. Tohle od ani jednoho z dětí neznám
    LILY
    LILY --- ---
    LUBAR: taky jsem začala dokrmovat o něco dřív. Na šestiměsíční prohlídce, kdy jsem dítku dávala už skoro půlku půllitrového hrnku šlichtičky, jsem se ptala, kolik toho ty děti tak můžou sníst. Paní doktorka prohlásila, že klidně i 120ml, což byla sotva polovina toho, co spořádal. :)
    LILY
    LILY --- ---
    SINSEMILLA: já jsem slyšela, že dokud toho jí málo, tak dítko poté, co ho nakrmíš, hned normálně nakojíš. Mám mlhavý dojem (ale možná kecám), že v mateřském mléce jsou i enzymy, které podporují trávení, takže mi to přijde i logické, než si na tuhou stravu zvykne, dát mu cucnout.
    Jinak patřím k oné kontroverzní skupině, co nepoužívá mrazák (nepočítám-li, že se mi v prázdném mrazáku sem tam povaluje pytlík hrášku), protože ve mně budí důvěru koncept stravování podle čínské medicíny, zvášť, když je dítko ještě úplně malé. Dobrým řešením, když toho dítě sní zpočátku opravdu málo, je možná kupování "skleniček". Půlku mu dáš jeden den, půlku druhý. Já jsem teda ob den vařila (a činím tak doposud, dítěti bude zanedlouho rok a půl) a druhou půlku skladovala v lednici, případně přebytky vmísila do našeho jídla.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    SINSEMILLA: nedokojovalajsem nikdy - po obědě se podle mě pijou jen tekutiny ( voda ) a né žádná sytá věc. na to přišla řada až později odpoledne kdy dítě znovu mělo regulérní hlad.

na nějaký příkrmy na cestách v 6-7měs. bych se z vysoka vykašlala. jakmile jsem s kočárkem byla přes poledne pryč z domova tak dítě bylo jen na mlíku snad ještě v 8měs. a myslim, že je pak to cestování i milejší - dítěti neotrávíš náladu žádným lžičkovým jídlem atd....
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    CASTROL: jasně, já mám zatím na mrazáku mrkev a postupně zvětšuju objem.. včera už se u toho ani moc neksichtil, myslím, že ho to pomau začíná bavit..

a ještě mám dva dotazy - dodržovaly jste ten půlhodinový rozestup mezi dokojením?

zítra musím pracovně mimo město a s příkrmy jsme začali teprve v pondělí, tak nevím, jestli zítra s sebou brát tu mrkev, když ještě nesedí (doma ho krmím v takovým to lehátku, odkud se mi neodkutálí), není na to ještě tak zvyklý a bude v cizím prostředí..
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    ZEMINO: já myslím, že se tu spíš řešilo zavařování brambor, že moc nevydrží, ale možná je to i s mražením..
    CASTROL
    CASTROL --- ---
    SINSEMILLA: mimino ze začátku snědlo jenom pár lžiček a mě frustrovalo, kde seženu čerstvou mrkev, jak ji pak musím dlouho vařit a co u toho nadělám nádobí. Nemluvě o tom, že by měl vyzkoušet i něco jinýho. Takže aby vůbec dostal něco k jídlu, tak jsem kupovala první tři měsíce skleničky. Teď už jí v pohodě, takže vařím a spokojeně zamražuju.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    LUBAR: fůru s jetelem, sedláka se senem... :)
    LUBAR
    LUBAR --- ---
    Tak po dýni se dneska jen zaprášilo... po zkušenostech se staršími syny, kteří snědli na začátku vždycky jen pár lžiček (tomu nejstaršímu to vydrželo hodně dlouho), jsem si uvařila pidiporci - tak deset hodně řídkých lžiček. No a byla fuč natotata. Na to, že mu je pět měsíců jí zdlábnul neuvěřitelně rychle a neuvěřitelně spolupracoval. Možná jsem tentokrát fakt vystihla ten moment, kdy je na příkrm zralý. U nejstaršího jsem to zkusila zhruba v tomhle věku taky, protože bojkotoval mlíko, a po třech lžičkách mrkve se pokorně k mlíku vrátil a byl převážně na mlíku skoro do roka. U prostředního jsem začínala až po šestém měsíci a nebyly to sice takový boje, ale stejně se k jedné celé skleničce dostal až tak po měsíci. Tenhle, jestli pojede tak, jak dnes začal, nás za týden sní :))
    MONJIE
    MONJIE --- ---
    Jinak jsem vzdycky delala zeleninu + maso, prilohy jsem varila cerstve.
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    SINSEMILLA: do holesovicke chodim zhruba obden a da se tam poridit dobre. je tam i pár (hlavne ted, tedy) vylozene jen ceskych "sklízitelů", ale o nedusicnatosti ti tam asi nikdo papir neda.
    LUBAR: davala jsem dyni mezi prvnima a mala to dost protrpela. ted je ji rok a ji ji jen sporadicky, je-li obsazena vic jak pulkou v zeleninovemmixu, byva ji zle, netusim proc
    MONJIE
    MONJIE --- ---
    a bedynky bio zeleniny to jisti! btw. alnatura ma paradni dynove presnidavky:D
    MONJIE
    MONJIE --- ---
    Ani potkani to nezrali :D pardon.
    MONJIE
    MONJIE --- ---
    LUBAR: radsi bych varila vlastni. I kdyz alnatura neni spatna:) ale od hame nebo co to bylo prvni prikrm mrkvicka apod. byl humus nejvetsi!
    MONJIE
    MONJIE --- ---
    via poharky od aventu to jisti. Jinak tvoritka na led jsou paradni na masicko:D
    LUBAR
    LUBAR --- ---
    SINSEMILLA: já zrovna dneska nakoupila první skleničky v DM drogerii, tak nějak mi přijde, že 14 korun za uvařenou a k přímé spotřebě připravenou biomrkev a biopastinák jsem ochotná dát - obzvlášť, když od dvou starších dětí mám zkušenost, že pokusy vařit pidi porce mě vždy stály nejmíň jeden totálně spálený hrnec :)
    Nicméně zítra hodlám začít nikoli mrkví, ale dýní - tu tady mám z farmářské bedýnky, my z ní dneska měli dýňovou polívku a kousek jsem si záměrně nechala pro malého. Postupně mu chci zavést dýni, mrkev, petržel a pak mu budu dávat dýňovou polívku z našeho talíře (obrazně řečeno, nebude solená, ale jen mu před osolením trochu odeberu).
    Bramborám bych se nejraději vyhnula, takže další budu asi zavádět rýži, pak maso, a pak postupně rozšiřovat různý druhy zeleniny. A to už budu vařit ve větším a dávat do mrazáku, mám už od minule koupený kelímky od Aventu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam